Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Οδηγός περιεχομένου

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


O οδηγός αυτός δεν σου λέει πως να γράψεις ένα άρθρο — για κάτι τέτοιο δες στο Γράφοντας ένα άρθρο — αλλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να περιέχει ένα άρθρο, και τι θα πρέπει να περιέχει ένα άρθρο.

Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC

Τι είναι τα άρθρα των Βικινέων[επεξεργασία]

Τα Βικινέα έχουν δύο κύρια είδη άρθρων:

  • Το πιο σύνηθες είναι το άρθρο σύνθεσης. Αυτό βασίζεται σε ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ από διάφορες ανεξάρτητες πηγές που θα πρέπει να παρατίθενται. Πολλαπλές αξιόπιστες πηγές χρειάζονται για λόγους διασταύρωσης και ουδετερότητας.
  • Το άλλο είδος είναι το ρεπορτάζ ή η πρωτότυπη έρευνα. Αναφορές από πρώτο χέρι όπως είναι οι συνεντεύξεις, ρεπορτάζ από αυτόπτες μάρτυρες, συμπεράσματα από — ή προοδευτικά ρεπορτάζ πάνω σε — μια έρευνα των αρχών. Λεπτομέρειες πάνω σ'αυτά μπορείτε να βρείτε εδώ. Έχετε υπόψη σας ότι η ουδετερότητα είναι και σ'αυτές το ζητούμενο.

Γράψτε άρθρα ειδήσεων[επεξεργασία]

Σε αντίθεση με τη Βικιπαίδεια, τα Βικινέα είναι ένας ιστότοπος με ιστορίες που χρονολογούν τα γεγονότα όταν αυτά συμβαίνουν. Αν κάτι αλλάξει, μην τροποποιείτε ένα παλιό (περισσότερο από μια μέρα) άρθρο για να το επικαιροποιήσετε: γράψτε ένα καινούργιο, και βάλτε έναν σύνδεσμο προς το παλιό για παραπομπή. Διορθώστε μόνον τα παλιά άρθρα που δεν ακολουθούν το τρέχον στυλ ή τις οδηγίες περιεχομένου. Αν θεωρείς ένα γεγονός πολύ σημαντικό — ή εάν συνεχίζει να επανεμφανίζεται στις ειδήσεις — δημιούργησε μια "Σημαντικού ενδιαφέροντος" σελίδα ή κουτί πληροφοριών γι΄ αυτό και σύνδεσέ το με όλα τα σχετικά άρθρα.

Πριν ν΄αρχίσεις την πρώτη σου ιστορία για τα Βικινέα, μπορεί να θέλεις να εξοικειωθείς με τι δεν είναι τα Βικινέα.


Τι είναι 'ειδήσεις';[επεξεργασία]

Τα Βικινέα δεν είναι ένας χώρος για να γράψεις ειδήσεις, όπως αυτές που διαβάζεις στην εφημερίδα, ή βλέπεις στην τηλεόραση.

  • Οι ειδήσεις εδώ εστιάζουν σε ένα πρόσφατο μοναδικό τρέχον γεγονός ή φαινόμενο. (Αν υπάρχουν περαιτέρω εξελίξεις σε ένα τρέχον γεγονός ή ζήτημα, ξεκινήστε μια νέα ιστορία, και μην τροποποιείτε την παλιά.)
  • Οι ειδήσεις είναι πραγματολογικές. Οι γνώμες θα πρέπει να υποστηρίζονται από αξιόπιστες πηγές, και το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουν αυτές τις απόψεις γίνεται το γεγονός που αναφέρεται.
  • Μια αξιόπιστη πηγή είναι ένας οργανισμός ή κάποιος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την κοινή γνώμη όταν σχολιάζει μια συγκεκριμένη περιοχή της ειδικότητάς του. Θα πρέπει επίσης να είναι η πιο σημαντική πηγή σε σημασία που μπορείς να βρεις, π.χ. όσον αφορά την πολιτική εφαρμογής του νόμου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι καλύτερη πηγή από τον Αστυφύλακα. Σχόλια από 'καθημερινές' πηγές με ένα ενδιαφέρον είναι επίσης χρήσιμες, αλλά μόνο σε αντιπαράθεση με το περιεχόμενο αυτού που οι 'σημαντικές' πηγές έχουν αναφέρει.
  • Τα άρθρα πρέπει να είναι γραμμένα από μια ουδέτερη οπτική γωνία. Οι ειδήσεις μεταφέρονται με απροκατάληπτο τρόπο, και δεν θα πρέπει να διασύρουν ή να δυσφημούν.
  • Οι ειδήσεις να είναι σαφείς. Όντας τα Βικινέα έχουν — παγκόσμιες και βασισμένες στο Ίντερνετ — ιστορίες που αφορούν τοπικά γεγονότα, ενδεχομένως να χρειάζεται να εξηγηθεί η σημασία τους για το διεθνές μας κοινό. Οι ιστορίες μας θα πρέπει να έλκουν την προσοχή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
  • Μη δημοσιεύετε δελτία τύπου ή προσωπικά σας γραπτά. Ακολούθησε την πολιτική της ουδέτερης οπτικής γωνίας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το ρεπορτάζ που κάνετε είναι επίκαιρο και η ιστορία σας είναι το πολύ μιας εβδομάδας με πηγές των 2-3 τελευταίων ημερών. Τα γεγονότα δεν παύουν να είναι γεγονότα, αλλά οι ειδήσεις σίγουρα σταματούν να είναι ειδήσεις.

Συνεντεύξεις[επεξεργασία]

Οι συνεντεύξεις ενδέχεται να ξεφεύγουν από τα παραπάνω ειδησεογραφικά κριτήρια σε έναν βαθμό. Οι προσπάθειες θα πρέπει να κατευθυνθούν για να δέσουν με τα τρέχοντα γεγονότα, αλλά ίσως το καλύτερο είναι να συζητηθούν οι ιδέες πριν να ξεκινήσει μια απόπειρα για συνέντευξη. Πολλοί τακτικοί χρήστες των Βικινέων έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις και έχουν προσφέρει την διορατικότητά τους στη διαδικασία και προσαρμόζοντας το περιεχόμενο προκειμένου να είναι ενημερωτικό για το κοινό.

Ερεύνησε την είδησή σου[επεξεργασία]

Χρησιμοποίησε κάποιες από τις πηγές ειδήσεων που θα βρεις στον κατάλογο του γραφείου έρευνας (ή δοκίμασε τις πηγές ειδήσεων στη Βικιπαίδεια), και βρες το υποστηρικτικό υπόβαθρο της πληροφορίας χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Yahoo! για να παραγεμίσεις τα γραπτά σου. Αποθήκευσε τις διευθύνσεις ιστού (URLs) των ιστότοπων που χρησιμοποίησες, επειδή θα τις χρειαστείς για παράθεση των πηγών σου έτσι ώστε και οι άλλοι συντάκτες να μπορέσουν να δουν ότι η δουλειά σου βασίζεται σε γεγονότα.

Θα πρέπει να παραθέτεις τις πηγές σου χρησιμοποιώντας το πρότυπο "πηγές". Δες σχετικά στο Γράφοντας ένα άρθρο.

Είναι δυνατόν, αλλά δύσκολο, να εισάγεις μια είδηση από έναν άλλο ιστοχώρο ειδήσεων. Το άρθρο εκεί όμως θα πρέπει να έχει μια ελεύθερη άδεια ή να είναι σε δημόσια κυριότητα με έναν τρόπο συμβατό με την Creative Commons Attribution license (που σημαίνει, ότι πρέπει να είναι ελεύθερο για τους άλλους να το χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξουν, ακόμα και για εμπορική χρήση και παράγωγα έργα.) Θα πρέπει ακόμα να συγκεντρώσει όλα τα κριτήρια για τα άρθρα περιλαμβάνοντας τις πολιτικές και οδηγίες όπως το τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Παρέθεσε τις πηγές σου[επεξεργασία]

Έχει μεγίστη σημασία το γεγονός ότι παραθέτουμε πηγές για οποιοδήποτε πραγματολογικό ισχυρισμό κάνουμε. Προσπάθησε να ανακαλύψεις την πρώτη πηγή που κάνει κάποιον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Δες στον Οδηγό στυλ για το μορφοποίηση των παραπομπών.

Για να αποφύγουμε πιθανά λάθη προερχόμενα από πηγές και να βοηθήσουμε την εμπέδωση της ουδέτερης οπτικής των γεγονότων, οι συντάκτες συνίσταται να βρίσκουν πολλαπλές πηγές πάνω σ' ένα θέμα και να τις διασταυρώνουν μεταξύ τους.

Πρωτότυπο ρεπορτάζ[επεξεργασία]

Τα Βικινέα επιτρέπουν τα πρωτότυπα ρεπορτάζ εάν αυτά χαρακτηρίζονται από επαληθεύσιμες πηγές. Για την ώρα, τα ανώνυμα ρεπορτάζ δεν επιτρέπονται. Παρακαλούμε δείτε στο πρωτότυπο ρεπορτάζ για ιδέες σε ότι αφορά την διαδικασία.

Τα Βικινέα δεν επιθυμούν να παραβιάζουν το copyright ή άλλες άδειες ή νόμους[επεξεργασία]

Για άλλη μια φορά, οι νομικές προϋποθέσεις όσο και η ευγένεια και οι καλές σχέσεις προϋποθέτουν ότι προστατεύουμε τα Βικινέα και γράφουμε χωρίς να παραβιάζουμε άδειες, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κανόνες μυστικότητας και τα λοιπά.

Ακολούθησε τον οδηγό παραπάνω για προσθήκη πηγών και αναφορά πηγής και θα είσαι στη σωστή κατεύθυνση.

Τα ρεπορτάζ ειδήσεων προστατεύονται σε πολλές χώρες ως ένα σημαντικό δικαίωμα που ισοδυναμεί, σε έναν βαθμό, με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας όπως το copyright. Μπορεί ακόμα και να σε συγχωρέσουν παρόλο που θα έχεις βγάλει στην δημοσιότητα επίσημα μυστικά. Το κλειδί είναι να περιλάβεις μόνον τόσα όσα είναι απαραίτητα για να πεις την είδηση, να αναφέρεις την πηγή σου, και να το κάνεις μόνον εφόσον προκύπτει ένα δημόσιο όφελος.

Μην αντιγράφεις ολόκληρα κομμάτια από προστατευόμενα έργα — πράγμα που περιλαμβάνει του περισσότερους ιστότοπους, ακόμα κι αν δεν μπορείς να δεις μια ένδειξη για copyright, και αφορά τόσο τμήματα κειμένου όσο και ολόκληρα άρθρα.

Αν υπάρχει αμφιβολία, ξέχασέ το. Υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές πηγές για υλικό αν δεν μπορείς να πάρεις μια άδεια.

Κάποιες πηγές σ'αυτό το θέμα εμφανίζονται παρακάτω.

Δείτε ακόμα[επεξεργασία]