Βικινέα:Οδηγός στυλ

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Ο οδηγός στυλ ασχολείται με τους τρόπους που το περιεχόμενο των Βικινέων θα έπρεπε να παρουσιάζεται στους αναγνώστες. Δείτε τον Οδηγό περιεχομένου για πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία του ρεπορτάζ. Δείτε επίσης την Βοήθεια επεξεργασίας για πληροφορίες σχετικά με το συντακτικό επεξεργασίας κώδικα βίκι.

Εδώ δεν είναι η πρόθεσή μας να κάνουμε ένα αναλυτικό οδηγό για ορθογραφία, γραμματική, ή στίξη. Είναι αποδεκτό ότι η πλειονότητα των συνεισφερόντων έχουν ένα καλό επίπεδο γραψίματος με προδιαγραφές που απευθύνονται σε ένα μορφωμένο κοινό με την ίδια μητρική γλώσσα. Ένας αριθμός από εξωτερικούς οδηγούς που αναφέρονται σ΄αυτό το έγγραφο αποτελούν εξαίρετες παραπομπές όταν κανείς επιδιώκει να βελτιώσει την άνεση χειρισμού της γλώσσας.

Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC


Η τεράστια πλειονότητα των πηγών ειδήσεων στηρίζεται σε ένα οδηγό στυλ, μια συλλογή από εκ των προτέρων συμφωνημένες κατευθύνσεις για το στυλ γραφής. Ο οδηγός του στυλ βοηθά τους συγγραφείς και τους επιμελητές δίνοντάς τους έναν προτυποποιημένο τρόπο γραψίματος. Οι Οδηγοί στυλ σας βοηθούν να διατηρήσετε συνεκτικότητα σε στοιχεία του κειμένου όπως οι επικεφαλίδες , οι συντομογραφίες, οι αριθμοί,τα σημεία στίξης και οι εκφράσεις ευγενείας. Για το λόγο αυτόν οι οδηγοί στυλ είναι οι πιο χρήσιμοι.

Το στυλ των ειδήσεων αναπτύσσεται με έμφαση στην αποτελεσματική και ακριβή αναμετάδοση της πληροφορίας που αφορά γεγονότα. Ακολουθώντας τις προτάσεις μας για το στυλ των ειδήσεων θα πρέπει να έχει το επιπλέον όφελος να σας βοηθήσει να γράψετε ειδήσεις αν είστε νεοεισελθών στα Βικινέα.

Ο οδηγός στυλ των Βικινέων επιδιώκει να παραγάγει προσιτά και ενημερωτικά άρθρα γρήγορα κατανοητά από την πλειοψηφία των αναγνωστών. Η συμμόρφωση με τον Οδηγό αποτελεί ισχυρή σύσταση, εντούτοις δεν είναι απολύτως υποχρεωτική.

Στάτους[επεξεργασία]

Ο οδηγός στυλ των Βικινέων , όπως όλοι οι οδηγοί στυλ σε λειτουργούντες ειδησεογραφικούς οργανισμούς, είναι μια εργασία σε εξέλιξη και υποκείμενη σε αλλαγές καθώς προκύπτουν νέα ζητήματα και η γλώσσα της ειδησεογραφικής κάλυψης εξελίσσεται. Αλλαγές στον οδηγό δεν ισχύουν αναδρομικά.


Γράψιμο βασικών ειδήσεων[επεξεργασία]

Έξι συμβουλές για να γράψετε καλύτερα[επεξεργασία]

Στο δοκίμιο που έγραψε το 1946 Πολιτική και Αγγλική γλώσσα ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ επινόησε έξι εύκολες συμβουλές για να κάνει τον οποιονδήποτε έναν καλύτερο συγγραφέα:

  1. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μια μεταφορά, παρομοίωση ή άλλο σχήμα λόγου που συνήθως βλέπετε στον τύπο.
  2. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μια μακρά λέξη όταν μια βραχεία μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική.
  3. Αν είναι δυνατόν να κόψετε μια λέξη, να την κόβετε πάντα.
  4. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την παθητική φωνή όταν μπορείτε να κάνετε χρήση της ενεργητικής.
  5. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μια ξενόγλωσση φράση, μια επιστημονική λέξη ή εξειδικευμένη φρασεολογία αν μπορείτε να σκεφτείτε μια αντίστοιχη λέξη από την καθημερινή γλώσσα.
  6. Παραβίασε οποιονδήποτε απ'αυτούς τους κανόνες το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να μην πεις τίποτε βαρβαρικό.

Τίτλοι[επεξεργασία]

Όταν ονομάζετε το άρθρο σας, έχετε κατά νου τα παρακάτω σημεία. (Τα περισσότερα απ΄αυτά ισχύουν επίσης και για το σώμα του άρθρου, και αναλύονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια περαιτέρω σ΄αυτή τη σελίδα.)

  • Κάντε τους μοναδικούς και συγκεκριμένους — Λόγω του τρόπου που το λογισμικό των Βικινέων λειτουργεί, ο κάθε τίτλος πρέπει να είναι μοναδικός. Διάλεξε συγκεκριμένες λεπτομέρειες που περιγράφουν αυτό το μοναδικό ειδησεογραφικό γεγονός.
  • Κάντε τους σύντομους — Οι τίτλοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο βραχείς.
  • Χρησιμοποιήστε ρήματα — Οι τίτλοι είναι στην ουσία τους προτάσεις χωρίς καταληκτικά σημεία στίξης, και οι προτάσεις έχουν ρήματα.
  • Χρησιμοποιήστε το στυλ με μικρά αρχικά γράμματα — Το στυλ με μικρά αρχικά είναι το προτιμώμενο. Μόνον η αρχική λέξη και τα κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαία γράμματα. Στο στυλ με κεφαλαία αρχικά γράμματα, όλα τα ουσιαστικά και οι περισσότερες άλλες λέξεις με περισσότερα από τέσσερα γράμματα γράφονται με κεφαλαία.
Στυλ με μικρά: "Powell to lead U.S. delegation to Asian tsunami region"
Στυλ με κεφαλαία: "Powell to Lead U.S. Delegation to Asian Tsunami Region".
  • Γράψε με μια ουδέτερη οπτική γωνία — τίτλοι δεν θα πρέπει να είναι προκατειλημμένοι στον τόνο έκφρασης και την επιλογή των λέξεων.
  • Πείτε το πιο σημαντικό και ουσιώδες — Οι τίτλοι των άρθρων θα πρέπει να αποτελούνται από μια περιγραφική και με διάρκεια διατύπωση. Καθώς μια σειρά από ιστορίες πάνω σε ένα θέμα εξελίσσονται, η κάθε επικεφαλίδα θα πρέπει να εκφράζει το πιο σημαντικό και μοναδικό στοιχείο της ιστορίας εκείνη την περίοδο.
Για παράδειγμα, "Ληστεία σε τράπεζα του Πειραιά" δεν είναι ένας τίτλος με διάρκεια επειδή πιθανότατα θα υπάρξει και άλλη ληστεία τράπεζας κάποια στιγμή στον Πειραιά. Αντί αυτού, βρες την μοναδική οπτική γωνία της ιστορίας που γράφεις και ανάφερέ την: "Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία στην ιστορία του Πειραιά", ή "Τρίο ληστεύει τράπεζα του Πειραιά και διαφεύγει με μοτοσυκλέτες", ή ακόμα ακόμα "Τρίο διαπράττει την μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στον Πειραιά και διαφεύγει με μοτοσυκλέτες".
  • Χρησιμοποιήστε τον ενεστώτα — Οι επικεφαλίδες (τίτλοι των άρθρων) θα πρέπει να είναι γραμμένες με ρήματα σε χρόνο ενεστώτα.
  • Χρησιμοποιήστε την ενεργητική φωνή — Οι ειδήσεις αφορούν γεγονότα, και γενικότερα θα πρέπει να εστιάζεις στους δρώντες, και σε αυτό που κάνουν, στην δομή της πρότασής σου. Ενεργητική φωνή είναι π.χ. "Ο Πρόεδρος πάει για ψώνια" ενώ η παθητική φωνή, η οποία πρέπει να αποφεύγεται, θα ήταν "Τα μαγαζιά έγινα αντικείμενο επίσκεψης από τον Πρόεδρο".
Ένας γρήγορος έλεγχος είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα ρήματα και να τα αντικαταστήσουμε με ρήματα παράγωγα του "είναι", όπως π.χ. το 'πρόκειται να' μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε 'θα' ή απλά σε 'να'. Απ'το να γράψουμε "Περισσότεροι εγκληματίες πρόκειται να αντιμετωπίσουν την εκτέλεση το 2005", καλύτερα να βάλουμε "Περισσότεροι εγκληματίες θα αντιμετωπίσουν την εκτέλεση το 2005" ή "Περισσότεροι εγκληματίες αντιμετωπίζουν την εκτέλεση το 2005" όπου μεταδίδεται μια καλύτερη αίσθηση αμεσότητας.
  • Προσπάθησε να αποδώσεις την κάθε πράξη σε κάποιον — "Στασιαστές πυροβολούν κατά Αμερικανικών στρατευμάτων στον Βόρεια Βαγδάτη" είναι καλύτερο απ'το "Πυροβολισμοί κατά Αμερικανικών στρατευμάτων στην Βόρεια Βαγδάτη".
  • Απόφυγε τεχνική ορολογία και χωρίς νόημα ακρωνύμια — Απόφυγε ασυνήθιστη τεχνική ορολογία, και όταν αναφέρεσαι σε μια χώρα ή οργανισμό, χρησιμοποίησε το πλήρες όνομά της παρά το ακρωνύμιο, εκτός κι αν το ακρωνύμιο είναι πιο συνηθισμένο παρά το πλήρες όνομα (π.χ.: ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, AIDS) ή το μάκρος της ονομασίας είναι απαγορευτικό.
  • Χρησιμοποίησε το κόμμα, όχι το 'και' ή '&' — Πολύ συχνά η λέξη 'και' μπορεί να υποκατασταθεί από ένα κόμμα ','. Παράδειγμα: το "Ο Πάουελ και ο Ανάν θέτουν διεθνείς στόχους για βοήθεια" θα μπορούσε να γραφτεί: "Πάουελ, Ανάν θέτουν διεθνείς στόχους για βοήθεια"

Χρήση προτύπων Ημερομηνία και ΓραμμήΗμερομηνίας[επεξεργασία]

Τα άρθρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον την ημερομηνία ως την πρώτη γραμμή του άρθρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα χρησιμοποιώντας το πρότυπο ημερομηνία (εάν δεν ήσουν παρόν στο γεγονός το οποίο περιγράφεις), έτσι η πρώτη γραμμή αυτού του άρθρου θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτόν τον κώδικα:

{{Ημερομηνία|DD Month YYYY}}

Το πρότυπο θα προσθέσει το άρθρο στην κατάλληλη κατηγορία ημερομηνίας, και θα βάλει μια ημερομηνία στην πρώτη γραμμή σε κείμενο με έντονα γράμματα. Η ημερομηνία που δίνεται σε ένα άρθρο θα πρέπει να είναι εκείνης της ημέρας που το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε. Η ημερομηνία κατά την οποία συνέβη το γεγονός δεν είναι η ημερομηνία της ιστόρησης του γεγονότος.

Στην δημοσιογραφία, η τοποθεσία στην dateline μπορεί να αναφέρεται είτε στην τοποθεσία όπου καταχωρήθηκε το άρθρο είτε στην τοποθεσία όπου συνέβη το γεγονός ακόμα κι αν ο συγγραφέας του δεν ήταν παρών. Για δική μας χρήση το πρότυπο ΓραμμήΗμερομηνίας χρησιμοποιείται μόνον όταν ένας εκπρόσωπος των Βικινέων είναι πραγματικά παρών στο γεγονός για να "καταχωρήσει" την ιστορία (γενικά ως πρωτότυπη έρευνα). Το πρότυπο δημιουργεί κείμενο με την ακόλουθη διάταξη:

{{ΓραμμήΗμερομηνίας|Ημερομηνία=1 January 2011|Τοποθεσία=Κόρινθος}} Μαζικές πλημμύρες ...

η οποία θα εμφανίζεται κάπως έτσι σε ένα άρθρο:

1 Ιανουαρίου 2011

Κόρινθος – Μαζικές πλημμύρες ...

Στα Βικινέα τα άρθρα δεν υπογράφονται ως εάν να προέρχονται από ένα συγγραφέα. Τα άρθρα μπορούν να τροποποιούνται από τον καθένα, και συνήθως αποδίδονται σε περισσότερα από ένα πρόσωπα, κι έτσι μια παραδοσιακή αναφορά στον συγγραφέα κάτω απ'το άρθρο είναι ακατάλληλη.

Η πρώτη παράγραφος[επεξεργασία]

Η πρώτη παράγραφος (γνωστή και ως εισαγωγική ή lede) θα πρέπει να συμπυκνώνει το άρθρο σε περίπου 50 με 80 λέξεις, χρησιμοποιώντας μια με τρεις προτάσεις.

Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις ποιός, τι, που, πότε, γιατί και πως. Προσπαθήστε να χωρέσετε τις περισσότερες από αυτές στην πρώτη παράγραφο. Είναι γνωστές και ως τα "πέντε W (και ένα H)", και είναι το πρώτο που μαθαίνει κανείς για να γράφει ειδήσεις.

  • Μη νιώθεις περιορισμένος απ΄αυτήν την πρόταση. Αυτοί που έχουν εμπειρία στο ρεπορτάζ μαθαίνουν να αποφασίζουν ποιές από αυτές τις έξι ερωτήσεις είναι η πιο σημαντική για το θέμα (και ακόμα πιο σημαντική για τον αναγνώστη).
  • Αν δεν έχεις την απάντηση σε μια ή δύο απ΄αυτές, προσπέρασέ την — αλλά εξήγησε για ποιόν λόγο δεν γνωρίζεις την απάντηση στο άρθρο σου.
  • Μην κάνετε την πρώτη σας παράγραφο μια βαρετή λίστα γεγονότων — είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο αναγνώστης, και γι'αυτό κάντε την ενδιαφέρουσα.

Οποιοδήποτε γεγονός ή στοιχείο που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο θα πρέπει να επαληθευτεί ή να αναπτυχθεί στο κυρίως σώμα του άρθρου. Αυτό πάει χέρι με χέρι με την πολύ σύντομη αναφορά των γεγονότων στην πρώτη παράγραφο — δεν χρειάζεται να εξηγείς πλήρως τα πάντα στην εισαγωγή, αν και ότι αναφέρεται θα πρέπει να εξηγηθεί πλήρως πριν ο αναγνώστης τελειώσει με την ανάγνωση του άρθρου.

Μην νιώθεις υποχρεωμένος να τελειώσεις την ιστορία εξολοκλήρου μόνος σου, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις να παραπλανήσεις ή να μπερδέψεις τον αναγνώστη. Δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε να γράψεις το θέμα σου εάν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

Έκταση του άρθρου[επεξεργασία]

Τα πιο πλήρη άρθρα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις παραγράφους. Μη δημοσιεύετε άρθρα που να περιέχουν μόνον έναν σύνδεσμο για μια ιστορία σε μια εξωτερική ιστοσελίδα ειδήσεων και χωρίς καθόλου κείμενο. Σελίδες αυτής της μορφής διαγράφονται γρήγορα.

Ένας τρόπος να δημοσιεύσεις σύντομες ανακοινώσεις που δεν σχεδιάζεις να επεκτείνεις περαιτέρω είναι τα Wikinews Shorts.

Αν υπάρχουν σημαντικά έκτακτα γεγονότα των οποίων τα άρθρα πιθανότατα πρόκειται να επεκταθούν, παρακαλούμε προχωρήστε και γράψτε μια σύντομη (αλλά χρήσιμη!) περίληψη ως έκτακτο γεγονός, και βάλτε το υπό την ετικέτα {{ΈκτακτηΕξέταση}}. Μπορείς να προσθέσεις και μια ετικέτα {{Επέκταση}}-. Αυτό θα προσκαλέσει και άλλους επιμελητές να εργαστούν πάνω στο άρθρο.

Τόνος γραφής και δομή[επεξεργασία]

Γράψε για να γίνεις ευκολότερα κατανοητός, για να κάνεις την ανάγνωση ευκολότερη.

Πέρα από την πρώτη παράγραφο προσπάθησε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρησιμοποίησε σύντομες παραγράφους - κάπου ανάμεσα από 30 και 80 λέξεις θεωρούνται αποδεκτές για το δημοσιογραφικό στυλ γραψίματος
    • Κάθε παράγραφος θε πρέπει να έχει μόνον μια ή δύο προτάσεις (τρεις αν χρησιμοποιείς πολύ σύντομες προτάσεις)
    • Κάθε παράγραφος καλύπτει ένα μόνον και μοναδικό θέμα
  • επικεντρώσου στα νέα γεγονότα και τα γνωστά τους ή εν δυνάμει αποτελέσματα - συνέχισε να αποκαλύπτεις κατ΄ελάχιστο όλο το ιστορικό και τις λεπτομέρειες της πλοκής (γνωστό και ως παρουσίαση)
  • τα πιο σημαντικά και επίκαιρα γεγονότα έρχονται πρώτα, με τα λιγότερα σημαντικά και λιγότερα άμεσα γεγονότα τελευταία - αυτό είναι αντίθετο στην σειρά ανάπτυξης των τυπικών αφηγήσεων, και γνωστό υπό τον όρο στυλ αντεστραμμένης πυραμίδας
  • Χρησιμοποίησε κατανοητά και στρωτά Ελληνικά
  • Χρησιμοποίησε δυναμική, ενεργή γλώσσα για να προσδώσεις μια αίσθηση αμεσότητας
  • Να είσαι ισορροπημένος
  • Να είσαι σαφής, περιεκτικός και χωρίς αμφισημίες
  • Ανέδειξε τις ανθρώπινες πλευρές της όποιας ιστορίας, χρησιμοποιώντας φράσεις κλπ - καθώς αυτό κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα σε ένα πιο ευρύ φάσμα ανθρώπων

Αν καταλάβεις ότι η δουλειά σου είναι πολύ μακροσκελής, προσπάθησε να αναδιατυπώσεις τις φράσεις σου, αφαιρώντας τις μη αναγκαίες λέξεις. Μπορεί να εκπλαγείς για το πόσες πολλές τέτοιες λέξεις μπορείς να βρεις! Και αυτό γίνεται ευκολότερο με την εξάσκηση. Αν δεν τα καταφέρνεις, μην ανησυχείς, γιατί έχουμε εδώ ένα Βίκι και οι άλλοι χρήστες μπορούν να σε βοηθήσουν.


Ο λόγος για το στυλ της αντεστραμμένης πυραμίδας είναι διττός: Ο ένας λόγος είναι να βοηθήσουμε τον αναγνώστη, που βρίσκεται συνήθως σε κατάσταση βιασύνης όταν διαβάζει ειδήσεις. Βάζοντας τις σημαντικές και νέες ειδήσεις πρώτες βοηθά από τη στιγμή που αυτοί μπορούν να παραλείψουν την ανάγνωση της είδησης βλέποντας τις πρώτες δύο παραγράφους.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα τροποποιήσουν την ιστορία σου αργότερα. Αν όλο και περισσότερα προστίθενται στην ιστορία αυτή μπορεί να γίνει πολύ μακροσκελής για ένα μόνο άρθρο. Στο Βίκι αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, αλλά μας αρέσουν επίσης οι σύντομες και ζωντανές ιστορίες στα Βικινέα, κι όχι τα μακροσκελή δοκίμια.

Αναφορά πηγής[επεξεργασία]

Κάθε ισχυρισμός που αφορά ένα γεγονός χρειάζεται να αναφερθεί στο πλαίσιο του κειμένου της περιγραφής του έτσι ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει από που αυτό προέρχεται, εκτός απ' οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί ως κοινή γνώση. θα πρέπει εδώ να θεωρήσουμε ως δεδομένο το σημείο στο οποίο αναφέρεται μια ορισμένη πηγή , και πέραν αυτού, ότι όλα τα στοιχεία πηγάζουν από αυτήν, ή είναι κοινή γνώση, μέχρι να γίνει μια άλλη αναφορά στην πηγή ή να έχουμε φτάσει στο τέλος της παραγράφου.

Η αναφορά στην πηγή λειτουργεί συμπληρωματικά με την παράθεση παραπομπών (δείτε παρακάτω), και οι αναφορές αυτές θα πρέπει να μπορούν να διαβαστούν χωρίς να διακόπτεται η ροή του κειμένου.

Αναφορές στην πηγή συνήθως γίνονται στο τέλος μιας πρότασης; π.χ., "Το αυτοκίνητο ήταν στην κορυφή", είπε ο Ντόϋλ. Σύμφωνα με τον Μύλλερ "Έπεσε πάνω από τον λόφο και τυλίχτηκε στις φλόγες". Ο Ντοϋλ είπε ότι επέβαιναν πέντε άνθρωποι.

Χρόνος ρημάτων[επεξεργασία]

Τα άρθρα θα πρέπει να γράφονται στον αόριστο ή στον συντελεσμένο ενεστώτα. Οι επικεφαλίδες θα πρέπει να γράφονται στον ενεστώτα. Οι χρονολογικές σειρές επίσης γράφονται στον ενεστώτα.

Ρεπορτάζ για μελλοντικά γεγονότα[επεξεργασία]

Από τη στιγμή που εμείς οι συγγραφείς δεν είμαστε μελλοντολόγοι και ούτε ψυχωτικοί (αν και αυτό συζητείται), το καλύτερο θα είναι να μείνουμε προσκολλημένοι σε χρόνο παρελθόντα ή στον τετελεσμένο ενεστώτα - ιδιαίτερα αφού τα μελλοντικά γεγονότα μπορούν ν'αλλάξουν (ή να ματαιωθούν). Όταν γράφουμε για μελλοντικά ή συνεχιζόμενα γεγονότα, αλλάξτε το χρόνο του κειμένου ως εξής:

  • Θα συναντηθούν την επόμενη Τρίτη - να αλλαχτεί σε: Σχεδιάζουν να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη ή Είπανε ότι θα συναντηθούνε την επόμενη Τρίτη
  • Η εκδήλωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου - να αλλαχτεί σε Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί κατά τον Αύγουστο ή Η εκδήλωση θεωρείται ότι θα συνεχιστεί κατά τον Αύγουστο.
  • Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2012 ή Η παράσταση θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2012 -- Να αλλαχτει σε Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2012 ή κάτι παρόμοιο.
  • Το ζευγάρι θα γιορτάσει την τρίτη του επέτειο τον επόμενο μήνα - να αλλάξει σε Το ζευγάρι σχεδιάζει να γιορτάσει την τρίτη του επέτειο τον επόμενο μήνα.

Παραθέτοντας τις παραπομπές σου[επεξεργασία]

Τα άρθρα μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από συνδέσμους και παραπομπές. Σε γενικές γραμμές κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: άλλα άρθρα των Βικινέων, εξωτερικοί σύνδεσμοι σε online πηγές, παραπομπές σε άλλα έντυπα, και ιστοσελίδες με ιστορικό και σχετικές πληροφορίες. Κάθε κατηγορία μπορεί να έχει το δικό της τμήμα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση μεταξύ συνδέσμων που αφορούν τα γεγονότα και συνδέσμους που παραπέμπουν σε ιστότοπους με το ιστορικό. Συνήθως οι ενότητες της κατηγοριοποίησης θα είναι Σχετικά νέα, Πηγές, και Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές στο άρθρο θα πρέπει να αναφερθούν. Αυτό γίνεται για να αναγνωρίσουμε την προηγούμενη δουλειά, έτσι ώστε η πληροφορία να μπορεί να αξιολογηθεί και να επαληθευτεί από τους αναγνώστες, και να έχει έτσι ένα γενικότερο πλεονέκτημα. Μια παραπομπή θα πρέπει να αναφέρει τον συγγραφέα, την ημερομηνία, την δημοσίευση και τον τίτλο της πηγής της πληροφορίας που είναι πίσω από την ιστορία μας.

Ενότητα πηγών[επεξεργασία]

Η πηγές περιλαμβάνουν online άρθρα και για την πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα, τις σημειώσεις του ρεπόρτερ. Τα online άρθρα μπορεί να αλλάζουν, να μετακινούνται, ή να διαγράφονται, σε αντίθεση με τις Παραπομπές.

Σύνδεσμοι σε online πηγές θα πρέπει να καταλογογραφούνται μετά την ενότητα Σχετικά νέα, στις Πηγές χρησιμοποιώντας τη σύνταξη wiki ==Πηγές==. Προσθέστε κουκίδα σε κάθε πηγή χρησιμοποιώντας το διακριτικό *. Μην αφήνετε κενές γραμμές ανάμεσα στις πηγές - κι αυτό έχει να κάνει με τεχνικούς λόγους, δηλαδή με τον τρόπο που μετατρέπεται η σύνταξη wiki σε κώδικα HTML. Οι πηγές θα πρέπει να διαδέχονται η μια την άλλη με χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη προς την χρονολογικά αρχαιότερη.

Σύνδεσμοι για πηγές[επεξεργασία]

Χρησιμοποιήστε συνδέσμους σε διαδικτυακές πηγές, και προσθέστε σημαντικές συναφείς πληροφορίες σχετικά με την πηγή.


Η σημαντική πληροφορία όταν παραθέτεις μια πηγή περιλαμβάνει τον συγγραφέα του άρθρου (ένα πρόσωπο ή μια οργάνωση), τον τίτλος της πηγής, από ποιόν δημοσιεύθηκε, και πότε δημοσιεύθηκε.

Υπάρχει κώδικας για πρότυπο ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει στην μορφοποίηση της πληροφορίας, {{source | url=Διεύθυνση ιστοσελίδας | title=Τίτλος άρθρου | author=Όνομα του συγγραφέα| pub=Όνομα της δημοσίευσης ή της πηγής| date=Ημερομηνία με την μορφή DD Μήνας YYYY}}. Απλώς αντιγράψτε και επικολλήστε το πρότυπο στο κείμενο του άρθρου σου, και αντικαταστήστε το κείμενο μετά το διακριτικό του ίσον (=) σε κάθε παράμετρο του προτύπου. Αν δεν γνωρίζετε κάποιο στοιχείο, για παράδειγμα του όνομα του συγγραφέα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε την παράμετρο αλλά να την αφήσετε κενή. (|author= ) Example:

* {{Source| url=http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/12/2010_424595|title=Εντάσεις με τον προϋπολογισμό| author= | pub=Καθημερινή| date=3 Δεκεμβρίου 2010}}
Που θα εμφανιστεί ως:

Σημειώστε ότι η DD, ο Μήνας, και το YYYY θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται για όλες τις ημερομηνίες στις πηγές ανεξάρτητα από το γεγονός αν η ίδια η πηγή παραθέτει ημερομηνία. Μην χρησιμοποιείτε μηδενικά μπροστά από τις ημερομηνίες στους αριθμούς ένα έως εννέα, καθώς την ώρα και την ημέρα της εβδομάδας που ποτέ δεν πρέπει να περιλαμβάνονται.


Παραθέτοντας περιεχόμενο από πρακτορεία ειδήσεων[επεξεργασία]

Πολλές ειδήσεις παρέχονται από πρακτορεία ειδήσεων (π.χ. το Associated Press (AP), το Reuters, το All Headline News (AHN), το Agence France-Presse (AFP) ή το United Press International (UPI), τα οποία πουλούν το περιεχόμενό τους σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Παρόλο που το πρακτορείο ειδήσεων γράφει το άρθρο, το ειδησεογραφικό μέσο που έχει αποκτήσει την είδηση ασκεί τον συντακτικό έλεγχο αποφασίζοντας εάν θα δημοσιεύσει ή όχι μια είδηση. Για τον λόγο αυτόν, ένα ρεπορτάζ γραμμένο από το Associated Press που κάνει την εμφάνισή του στον The Guardian θα πρέπει να αναφερθεί ως εξής: το Associated Press ως ο συγγραφέας, και το Guardian ως εκδότης. Όταν ένας συγγραφέας από το AP αναφέρεται αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται. Όταν η συντομογραφία για το πρακτορείο ειδήσεων δεν οδηγεί άμεσα σε μια σελίδα της Βικιπαίδειας (π.χ. το w:AFP είναι μια σελίδα αποσαφήνισης) το πλήρες όνομα του πρακτορείου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί (Agence France-Presse). Για την online ιστοσελίδα ειδήσεων του BBC , θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο σύνδεσμος w:BBC News Online.

Οπότε είναι εφικτό, επέλεξε τις ιστοσελίδες των πρακτορείων ειδήσεων εφόσον δημοσιεύει τις δικές του ειδήσεις. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπάθησε να διαλέξεις μια ιστοσελίδα που νομίζεις ότι θα έχει την είδηση διαθέσιμη online για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, αν έχεις περισσότερες από μια επιλογές.

Άρθρα από ιστοσελίδες ειδήσεων οι οποίες είναι εξυπαρχής από πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει να αναφέρουν και το πρακτορείο δίπλα στο όνομα του συγγραφέα, ή μόνον το πρακτορείο εφόσον δεν δίνεται το όνομα του συγγραφέα. Για παράδειγμα, "author=Anne Gearan, AP".

Αριθμημένες υποσημείωσεις[επεξεργασία]

Το ακαδημαϊκό στυλ των αριθμημένων υποσημειώσεων είναι επίσης δεκτός, αλλά δεν ενθαρρύνεται. Αυτές μπορούν να δημιουργηθούν με την χρήση wiki markup [URL], όπου το URL ιστοσελίδας εισάγεται με αντιγραφή- επικόληση, ανάμεσα σε δύο τετραγωνισμένες αγκύλες. Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κενό μετά από το κυρίως κείμενο, και η περίοδος της πρότασης που ακολουθεί την παραπομπή, π.χ.

The policy itself has no time limit, and is reviewed on "a weekly basis" [1].

Κατά περίσταση αναφέρεται τόσο η δημοσίευση όσο και και ο συγκεκριμένος σύνδεσμος που οδηγεί σ'αυτήν.

...the Office of Fake Statistics estimates the cost of living has risen 3.75% in the past year [2].

Από την άποψη της διατήρησης της προσοχής των αναγνωστών στην ιστοσελίδα των Βικινέων, πηγές σε μια ξεχωριστή ενότητα είναι προτιμητέες.

Ενότητα παραπομπών[επεξεργασία]

Ενότητες παραπομπών δεν ενθαρρύνονται σχεδόν καθόλου καθώς είναι εγκυκλοπαιδικές από την φύση τους.

Κι εδώ επίσης θα πρέπει να παραθέτεις πλήρως την πηγή, ακόμα κι αν δεν μπορείς να δώσεις ένα URL.

  • Τα βιβλία θα πρέπει να αναφέρονται με τον Συγγραφέα, τον Τίτλο, τον Εκδότη, τα πνευματικά δικαιώματα ή έτος έκδοσης, και το ISBN εάν είναι γνωστό.
  • Τα άρθρα από περιοδικά θα πρέπει να αναφέρονται με τον Συγγραφέα, τον Τίτλο του άρθρου, το Όνομα του περιοδικού, το έτος, τον τόμο και τον αριθμό του θέματος, και τον αριθμό της σελίδας(ων) του άρθρου. Προτίμηση θα πρέπει να δοθεί στην αναφορά της όποιας εβδομαδιαίας ή μηνιαίας έκδοσης στην ενότητα Πηγές.

Ένα παράδειγμα:

  • Tony Stubblebine "Regular Expression Pocket Reference" O'Reilly and Associates, © 2003 ISBN 0-596-00415-X
  • Elizabeth M. Saewyc "Nursing Theories of Caring: A paradigm for adolescent nursing practice" Journal of Holistic Nursing 2000, vol. 18 #2, pp 114-128

Αν δεν υπάρχει κάποιο online παράδειγμα μιας παραπομπής που αναζητάς, μια σχετική επιλογή της παραπομπής μπορεί να αναφερθεί στις σημειώσεις([[Article name/Notes]]) με έναν σύνδεσμο που θα οδηγεί σ'αυτές στην ενότητα των παραπομπών.

Ενότητα σχετικών ειδήσεων[επεξεργασία]

Τα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν μια πληθώρα άρθρων στα Βικινέα με διαφορετικές οπτικές γωνίες ή να καλυφθούν διαφορετικές πλευρές των γεγονότων ή τα τρέχοντα γεγονότα μπορεί να επωφεληθούν από την ανακατεύθυνσή τους σε μια παλιά ή περισσότερες ειδήσεις για ένα παρόμοιο θέμα. Άρθρα με ισχυρή περιφερειακή ή τοπική προσέγγιση μπορεί να συσχετισθούν με πολλά άλλα άρθρα των Βικινέων επίσης. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αναγνώστες των ειδήσεων είναι να περιλάβουν μια επιλογή των πρόσφατων άρθρων των Βικινέων που σχετίζονται με το γεγονός, την γεωγραφική περιοχή, ή το θέμα του άρθρου σας.

Τέτοια μπορεί να είναι ένας κατάλογος με κουκκίδες, διαρθρωμένος με αντίστροφη χρονολογική σειρά, π.χ. με το τελευταίο χρονολογικά στην κορυφή. Χρησιμοποιώντας το πρότυπο Βικινέα ως τέτοιο:

*{{Βικινέα|title=Massive star cluster found in Milky Way|date=March 26, 2005}}

Και ιδού η χρήση του:

Σχετικές ειδήσεις

Τμήμα εξωτερικών συνδέσμων[επεξεργασία]

Οι ιστοσελίδες που είναι στον κατάλογο των εξωτερικών συνδέσμων δεν υποστηρίζονται από τα Βικινέα, και τα Βικινέα δεν είναι υπεύθυνα γι' αυτές. Ούτε μπορούν να ελέγξουν τι διατηρείται από το περιεχόμενο των σελίδων με τις οποίες συνδέονται, και πάντα υπάρχει το ρίσκο μια συνδεδεμένη ιστοσελίδα να βάλει ακατάλληλο ή άσχετο υλικό, ή να κατευθύνει τους φυλλομετρητές σε μια άλλη ακατάλληλη ή άσχετη σελίδα. Γι'αυτούς τους λόγους, οι εξωτερικοί σύνδεσμοι δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται χωρίς να υπάρχει ένας καλός λόγος γι'αυτό.

Βάλτε σύνδεσμο σε μια κεντρική, σχετική σελίδα, και όχι σε πολλαπλές σελίδες του ίδιου ιστότοπου. Κάντε χρήση ενός μικρού αριθμού εξωτερικών συνδέσμων οι οποίοι είναι αντιπροσωπευτικοί διαφορετικών απόψεων. Μη δημιουργείτε θεματικούς καταλόγους συνδέσμων.

Λεπτομερειακά ζητήματα στυλ[επεξεργασία]

Συντομογραφίες[επεξεργασία]

Οι βραχυγραφίες και οι συντομογραφίες χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε διάφορες διαλέκτους της Αγγλικής και δεν υπάρχει κάποιο σύνολο κανόνων που να τις αφορά άλλο απ'το να είναι συναφείς με το περιεχόμενο του άρθρου, και προτιμάται συνήθως η επιλογή του στυλ του αρχικού συγγραφέα. Ακρωνύμια και συντμήσεις θα πρέπει πάντα να εξηγούνται κατά την ή και πριν την πρώτη τους χρήση. Για παράδειγμα, εάν η ιστορία περιέχει πολλές αναφορές στο Associated Press τότε η πρώτη χρήση θα είναι "Associated Press (AP)" και στην συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συντομογραφία "AP".

Ορθογραφία[επεξεργασία]

Αριθμοί[επεξεργασία]

Γενικά, οι μικροί αριθμοί - 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10 θα πρέπει να γράφονται σε πλήρη μορφή: μηδέν, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οχτώ, εννιά και δέκα. Όπου οι αριθμοί είναι σε "δεκάδες" προτιμάται γενικά ο αριθμός να γράφεται ολογράφως, αλλά πέρα απ'αυτό, πραγματικοί αριθμοί όπως το 42, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Όταν θα αρχίσετε να μπαίνετε σε μια πολύ πιο ευρεία περιοχή και να παραθέσετε αριθμούς όπως το 10.000.000 είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί η λεκτική μορφή του "δέκα εκατομμύρια". Η κοινή λογική θα πρέπει να εφαρμόζεται εδώ μαζί με την περίσκεψη ότι το υλικό μας είναι προς δημοσίευση. Όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις αντί για αριθμούς να το κάνετε, αλλά όχι στις περιπτώσεις όπου να φτάσετε να γράφετε "εκατόν σαράντα δύο" αντί του 142. Η προτίμηση για αριθμούς ολογράφως θα πρέπει να εφαρμόζεται σε στρόγγυλους αριθμούς όπου θα μπορείτε να πείτε κάτι όπως "είναι πάνω από εννέα χιλιάδες" κατά προτίμηση από το "είναι πάνω από 9.000". Η χρήση των λέξεων απομακρύνει κάθε αμφισημία και κάνει το κείμενο πιο αναγνώσιμο.

Τακτικοί αριθμοί[επεξεργασία]

Αριθμοί που υποδηλώνουν ιεραρχία ή τάξη ακολουθούν την βασική αρχή και των άλλων αριθμών. Μέχρι τον δέκατο γράφονται ολογράφως (πρώτος, δεύτερος κλπ), αλλά συνεχίζονται με αριθμούς αρχίζοντας από τον 11ο και συνεχίζοντας από τον 23ο στον 251ο και ούτω καθεξής. Κι εδώ εφαρμόστε την κοινή λογική για τους πολύ μεγάλους στρόγγυλους αριθμούς όπως ο 1000ός που μπορεί να γραφτεί και ως χιλιοστός.

Δεκαδικοί αριθμοί[επεξεργασία]

Τόσο το κόμμα όσο και η τελεία είναι αποδεκτά, π.χ. το 1,5 είναι το ίδιο με το 1.5. Εντούτοις, στα Ελληνικά το πρώτο είναι πιο συνηθισμένο και πιο εύκολα κατανοητή μορφή. Επιλέξτε προσεκτικά την μορφή του δεκαδικού που χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε π.χ. το 1.509 να εκληφθεί ως χίλια πεντακόσια εννιά.

Μεγάλοι αριθμοί[επεξεργασία]

Δεκαδικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκφράσουν μεγάλους αριθμούς. Πχ το ενάμισι εκατομμύριο μπορεί να φαίνεται ως "1,5 εκατομμύριο" αντί για "1.500.000". Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ τα κόμματα χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά χιλιάδων και οι τελείες για τα δεκαδικά ψηφία αντίστοιχα. Σε άλλες περιοχές (π.χ. στην Νότιο Αφρική) ένα κενό χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό χιλιάδων και το κόμμα αντίστοιχα για τα δεκαδικά ψηφία. Στα ελληνικά χρησιμοποιείται το κόμμα ως υποδιαστολή και η τελεία ως διαχωριστικό χιλιάδων και αυτό πρέπει να προτιμάται.

Κωδικοί νομισματικών μονάδων[επεξεργασία]

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την τοπική γλώσσα ή εξειδικευμένη οικονομική ορολογία που δεν είναι συνηθισμένη και σε καθημερινή χρήση ανάμεσα στους αναγνώστες των Wikinews διεθνώς, όπως τα "bucks", τα "kiwi" ή τα "quid". Οι κωδικοί των νομισμάτων υπάρχουν στον πρωτότυπο κατάλογο ISO 4217 , είναι μοναδικοί κωδικοί 3-γραμμάτων που ταυτοποιούν όλα τα διεθνώς γνωστά νομίσματα. Αν και είναι τεχνικά ακριβείς, ενδεχομένως να μην είναι εύκολα ταυτοποιήσιμοι από τους περισσότερους αναγνώστες. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να είναι το καλύτερο να γράφουμε το όνομα του νομίσματος παρά να βασιστούμε τον κωδικό ISO. Αυτό επιτρέπει την μέγιστη κατανόηση για τον μεγαλύτερο αριθμό των αναγνωστών. Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι θα καταλάβουν τι σημαίνει "1,000 δηνάρια Ιράκ" σε αντίθεση με το ισοδύναμο του ISO "IQD 1,000." Όπως και να το γράψουμε, είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας εσωτερικός σύνδεσμος για την κάθε φορά νομισματική μονάδα, για να επιτρέψει στο αναγνώστη γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με το νόμισμα. Χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να γράψει "1,000 [[w:Iraqi dinar|Iraqi dinar]]" για να πάρει ως αποτέλεσμα "1,000 Iraqi dinar" ή "[[w:Iraqi dinar|IQD]]1,000" που αποδίδει το "IQD1,000."

Σύμβολα νομισμάτων[επεξεργασία]

Υπάρχουν κάποια νομισματικά σύμβολα που είναι κατανοητά από τους περισσότερους αναγνώστες.

  • $ - δολλάριο
  • £ - λίρα Αγγλίας
  • - ευρώ
  • ¥ - γιεν

Ενοτούτοις, αυτά δεν είναι πάντα το μοναδικά διακριτικά ταυτοποίησης για συγκεκριμένα νομίσματα. Επίσης, υπάρχουν αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά νομισματικά σύμβολα. Για να βοηθήσουμε τον αναγνώστη, όλες οι νομισματικές ονομασίες που δεν περιλαμβάνονται παραπάνω θα πρέπει να γράφονται ως ("130.50 Σουηδική Κορώνα") ή με το πρόθεμα του κωδικού του νομίσματος ("SEK130.50") αντί της χρήσης ενός συμβόλου.

Γαι το ευρώ και το γιεν, μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιήσεις το σύμβολο, αντί της χρήσης του κωδικού. Αλλά για το $ (δολλάριο) και τη £ (λίρα), μπορεί να είναι απαραίτητες περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω.

$ - Χρήση του συμβόλου του δολλαρίου[επεξεργασία]

Για τα δολλάρια, χρησιμοποιείται μόνο το "$". Παρακαλούμε να μην χρησιμοποιείτε το σύμβολο για τα σέντ (¢).

Ένα δολλάριο και είκοσι πέντε σέντς θα πρέπει να γραφτεί ως : "$1.25"
Είκοσι πέντε σέντς θα πρέπει να γραφτούν ως : "$0.25" και όχι ως "25¢"

Από την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλές άλλες χώρες χρησιμοποιούν όλες δολλάρια , είναι σημαντικό να βάζουμε μια ετικέτα για τον τύπο του δολλαρίου στο οποίο αναφερόμαστε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σ'αυτό επειδή πολλά πρακτορεία ειδήσεων μπορεί να αναφέρονται σε δολλάρια ΗΠΑ, ακόμα κι αν το τοπικό νόμισμα είναι διαφορετικό.

Δείγμα της σημειογραφίας του δολλαρίου ακολουθεί:

  • Αυστραλία "A$1.25" ή "AUD1.25"
  • Καναδάς "C$1.25" ή "CAD1.25"
  • Νέα Ζηλανδία "NZ$1.25" ή "NZD1.25"
  • Ηνωμένες Πολιτείες "US$1.25" ή "USD1.25"
£ - Χρήση του συμβόλου της λίρας[επεξεργασία]

Υπάρχει ένας αριθμός χωρών των οποίων το νόμισμα είναι η λίρα. Μεταξύ αυτών, μόνον η λίρα στερλίνα (GBP), το νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας και εξαρτημένων στον Θρόνο της Αγγλίας περιοχών, είναι κατ'ουσίαν συνδεδεμένες με το σύμβολο της λίρας (£). Περιστασιακά χρησιμοποιείται για να αναφερθεί και στην Αιγυπτιακή λίρα, αλλά στην περίπτωση αυτή τα σύμβολα LE ή EGP είναι περισσότερο συνηθισμένα. Για το λόγο αυτό, τα ποσά σε λίρες στερλίνες, μπορούν να αναφερθούν χρησιμοποιώντας μόνον το σύμβολο "£".

Αν δεν μπορείς να βρεις αυτό το σύμβολο στο πληκτρολόγιό σου, μπορείς αντ'αυτού να χρησιμοποιήσεις κώδικα HTML: £ ή τις λέξεις "λίρα" ή "λίρες" αντί του συμβόλου. Εντούτοις, θα μπορούσες να βρεις αυτόν τον χαρακτήρα στο κουτί εισαγωγής χαρακτήρων κάτω από το κουτί επεξεργασίας.

Μια λίρα και είκοσι πέντε πέννες γράφεται: £1.25 or GBP1.25
Είκοσι πέντε πέννες γράφεται: £0.25 or GBP0.25, μη χρησιμοποιείς όμως το σύμβολο "p"

Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη να διακρίνεις την λίρα στερλίνα (GBP) από άλλες νομισματικές μονάδες. Είναι παραδεκτό ότι όταν η λέξη "λίρα" ή το σύμβολο (£) χρησιμοποιούνται, τότε τα ποσά εκφράζονται σε GBP εκτός κι αν αναφέρεται διαφορετικά. Έχε υπόψη σου ότι το σύμβολο "₤" θεωρείται παρωχημένη μορφή του "£".

€ - Χρήση του συμβόλου του ευρώ[επεξεργασία]

To ευρώ είναι κοινό νόμισμα για μια σειρά χωρών της Ευρώπης. Για να αναπαραστήσουμε το ευρώ, μόνον το σύμβολο του ευρώ (€), EUR, ή η λέξη "ευρώ" είναι αρκετή. Μην χρησιμοποιείτε το σύμβολο του τσεντ. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το σύμβολο του ευρώ στο πληκτρολόγιό σας, επιτρέπεται εναλλακτική η χρήση κώδικα HTML: € ή τη λέξη "ευρώ" μετά την αριθμητική παράσταση αντί του συμβόλου. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να βρεις το σύμβολο του "€" στο κουτί εισαγωγής ειδικών χαρακτήρων κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας. Έχετε υπόψη ότι ο πληθυντικό του "ευρώ" είναι επίσημα "ευρώ", ενώ η έκφραση πληθυντικού ως "euros" που ενίοτε συναντάμε είναι ανακριβής.

Δυο ευρώ και είκοσι πέντε σεντ γράφονται: 2.25 ή EUR2.25
Είκοσι πέντε σεντ του ευρώ γράφονται ως: 0.25 or EUR0.25 . Να αποφεύγετε την αναφορά σε σεντ του ευρώ.

Ημερομηνία και ώρα[επεξεργασία]

Όταν δημιουργείς παραπομπές για κάτι που έγινε ή όταν κάτι έχει σχεδιαστεί για να γίνει, χρησιμοποίησε τις παρακάτω συμβάσεις μορφοποίησης κειμένου:

Μέρες[επεξεργασία]

Αν κάτι έχει συμβεί ή συμβαίνει την ημέρα που γράφεις το άρθρο, δήλωσε ότι συμβαίνει σήμερα. Αυτό δίνει στην είδηση μια αμεσότητα. Αν έχει συμβεί μια ημέρα πριν, γράψε χθες. Αν κάτι θα συμβεί την επόμενη μέρα, γράψε αύριο. Για παράδειγμα:

  • Η τροπική καταιγίδα Γκονού κατευθύνθηκε σήμερα προς το Ιράν, αφού κτύπησε το Ομάν χθες με μεγάλους ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Η καταιγίδα αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί μέχρι αύριο.

Πέρα από το χθες, το σήμερα και το αύριο, αναφέρατε το όνομα της ημέρας της εβδομάδας, αν είναι εντός εύρους μιας εβδομάδας. Πέραν των επτά ημερών, αναφέρατε την πραγματική ημερομηνία. Για παράδειγμα, αν γράφετε για μια είδηση που θα καταχωρηθεί την Παρασκευή (στην περίπτωση αυτή στις 17 Δεκεμβρίου 2010), θα γραφτεί ως εξής:

  • Την Πέμπτη ο οδηγός της NASCAR Τζίμμι Τζόνσον ανακηρύχθηκε Οδηγός της Χρονιάς 2010. Ο ίδιος είχε ανακηρυχθεί νικητής επίσης της προηγούμενη χρονιά στις 12 Δεκεμβρίου 2009.

Ημερομηνίες[επεξεργασία]

Στα Ελληνικά Βικινέα το στυλ είναι να μπαίνει πρώτα η ημέρα, ακολουθούμενη από τον μήνα, και προαιρετικά ακολουθούμενη από το έτος. Οι μονοψήφιες ημέρες του μήνα δεν χρειάζεται να παίρνουν μηδέν ως πρόθεμα. Έτσι, για παράδειγμα:

  • 19 Μαρ
  • 19 Μάρτιος
  • Μάρτιος 2024
  • 19 Μάρτιος 2024

Μη χρησιμοποιείτε τα "-ος", "-η", "-ο" σε μια ημερομηνία. Τα έτη, όπου υπάρχουν, πρέπει να διαχωρίζονται από την ημερομηνία με ένα κόμμα εκτός κι αν αναφέρονται μόνο το έτος και ο μήνας. Γενικά μιλώντας, 'αυτό το έτος' και 'ο προηγούμενος μήνας' κλπ... είναι εκφράσεις γενικά προτιμητέες από την στιγμή που τα άρθρα των Βικινέων προσδιορίζονται με βάση την ημερομηνία δημοσίευσής τους.

Συντομογραφίες μηνών[επεξεργασία]

Οι μήνες θα πρέπει να σχηματίζονται ολοκληρωμένα εκτός κι αν ομαδοποιούνται με μια ειδική αριθμητική ημερομηνία:

  • Ιαν. για τον Ιανουάριο
  • Φεβ. για τον Φεβρουάριο
  • Μάρ. για τον Μάρτιο
  • Απρ. για τον Απρίλιο
  • Μάης (χωρίς συντόμευση)
  • Ιούν. για τον Ιούνιο
  • Ιούλ. για τον Ιούλιο
  • Αύγ. για τον Αύγουστο
  • Σεπ. για τον Σεπτέμβριο
  • Οκτ. για τον Οκτώβριο
  • Νοέ. για τον Νοέμβριο
  • Δεκ. για τον Δεκέμβριο
Φραστικές μορφές μήνα/έτους[επεξεργασία]

Δεν χρειάζεται κόμμα σε μια φραστική δομή μήνος-και-έτους. Το κόμμα χρειάζεται ανάμεσα στην ημερομηνία και το έτος και μετά το έτος σε μια ειδική φραστική δομή ημερομηνίας.

  • Η σύλληψη του γιου του Καντάφι έγινε τον Νοέμβριο του 2011 στην έρημο της Νότιας Λιβύης.
  • Η σύλληψη του γιου του Καντάφι έγινε στις 21 Νοεμβρ., 2004, στην έρημο της Νότιας Λιβύης.

Ώρα[επεξεργασία]

Η ώρα μπορεί να γραφτεί είτε με την 24-ώρη είτε με την 12-ώρη μορφή. Για να βοηθηθούν οι αναγνώστες που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με το προτιμώμενη από σας μορφή, ενδεχομένως να θέλετε να περιλάβετε την εναλλακτική μορφή της ώρας σε παρένθεση: π.χ.: "18:30 (6:30 μ.μ.)". Παρόλο που μπορεί αυτό να φαίνεται ως επιπλέον εργασία για έναν συγγραφέα, το καλύτερο είναι να θυμάστε ότι πρόθεση του βιβλίου στυλ των Βικινέων είναι η ευκολία στην κατανόηση για τον αναγνώστη, κι όχι να εφαρμόσουμε αυστηρά τεχνικές τοπικής ακρίβειας.

Χρησιμοποιείστε την άνω-κάτω τελεία για να διαχωρίσετε ώρες και λεπτά, εκτός και αν χρησιμοποιείται το UTC όπου κανένα τέτοιο διαχωριστικό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Πάντοτε διευκρινίστε την ζώνη ώρας, που μπορεί να είναι είτε της χώρας/πόλης που αναφέρεται ή το όνομα/συντόμευση της ζώνης ώρας, και η εμφάνισή του στο UTC:

π.χ.

  • 1:00 μ.μ. Ώρα Νέας Υόρκης (1800 UTC)
  • 13:00 CET (1100 UTC)
  • 13:00 Θερινή Ώρα Βρετανίας (1200 UTC)
  • 1:00 μ.μ. ή 1 μ.μ. (13:00) τοπική ώρα (1600 UTC)
  • Ή "Όλες οι ώρες σε αυτό το άρθρο αναφέρονται στην Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης - UTC + 2 h"

Όταν χρησιμοποιούμε την 12-ώρη μορφή ώρας, οι πρωϊνές ώρες πριν το μεσημέρι και μετά τα μεσάνυχτα ορίζονται "π.μ." - και τα δύο γράμματα με μικρά και τελεία μετά. Ώρες μετά το μεσημέρι και πριν τα μεσάνυχτα αναφέρονται ως "μ.μ." Πάλι, με μικρά γράμματα και τελείες.

Εξαίρεση: ώρες που είναι ακριβώς 12 το μεσημέρι αποκαλούνται "μεσημβρία" και 12 τα μεσάνυχτα αποκαλούνται "μεσάνυχτα" - καμιά τους δεν αναφέρεται ως "12:00 π.μ." ή "12:00 μ.μ."

Ακατάλληλα παραδείγματα ώρας

  • 7 η ώρα το απόγευμα [θα πρέπει να είναι "19:00" ή "7:00 μ.μ.". "1900" ή "7 μ.μ." είναι αποδεκτά]
  • 12:00 π.μ. [θα πρέπει να είναι "μεσάνυχτα", 0000, ή 00:00]
  • 12:00 μ.μ. [θα πρέπει να είναι "μεσημέρι", 1200, ή 12:00]
  • 5:45 ΜΜ [θα πρέπει να είναι 1745, 17:45, ή 5:45 μ.μ.]

Ονόματα ανθρώπων και οργανώσεων[επεξεργασία]

Στην πρώτη αναφορά ενός προσώπου σε μια είδηση, γράψτε τον φορέα/οργάνωση του προσώπου, τον τίτλο του, και το πλήρες όνομά του. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις έναν τοπικό σύνδεσμο ή έναν σύνδεσμο στη Βικιπαίδεια για την οργάνωση ή το όνομα. Πολλοί πολιτικοί έχουν τοπικές κατηγορίες και ανακατευθύνσεις στον κύριο ονοματοχώρο, π.χ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας των Φίλων των Κουταβιών John Doe είπε ότι τα κουτάβια έχουν πλάκα και είναι γλυκά.

Σε επόμενες αναφορές, αναφέρετε μόνο το κύριο ουσιώδες όνομα του προσώπου χωρίς βικισύνδεσμο. Για τους δυτικούς αυτό είναι το επώνυμο, ενώ πολλές ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν το μικρό όνομα για σχετικές αναφορές.

Πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα κουτάβια με σεβασμό και να τα περιποιούμαστε, πρόσθεσε ο Doe.

Αν αυτό το πρόσωπο δεν έχει αναφερθεί σε μερικές παραγράφους, χρησιμοποιήστε έναν συντετμημένο τίτλο στην επόμενη χρήση για να τον υπενθυμίσετε στον αναγνώστη.

Ο Thaksin Skinawatra ήταν ο ιδρυτής της Shin Corporation. Το Δεκέμβριο του 1994, ο Thaksin έγινε Υπουργός της Ταϋλάνδης.

Όταν ένα πρόσωπο αναφέρεται για πρώτη φορά ως πηγή μιας φράσης, εφαρμόζεται ένας διαφορετικός κανόνας.

Εδώ, η ιεραρχία του σημαντικού (και η σειρά της αναφοράς) είναι ως η ακόλουθη: "Κείμενο φράσης," Πλήρες όνομα, Οργανισμός (τίτλος), είπε. Μετά απ'αυτό εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες όπως παραπάνω. Ένα παράδειγμα:

"Τα κουτάβια είναι αστεία και χαριτωμένα," John Doe, είπε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας των Φίλων των Κουταβιών.


Στις επόμενες αναφορές, αναφέρετε μόνο το επώνυμο του προσώπου χωρίς να είναι βικισύνδεσμος.

Πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα κουτάβια με σεβασμό και να τα περιποιούμαστε, πρόσθεσε ο Doe.


Αν αυτό το πρόσωπο δεν έχει αναφερθεί για μερικές παραγράφους, χρησιμοποίησε έναν συντετμημένο τίτλο στην επόμενη χρήση για να το υπενθυμίσεις στον αναγνώστη.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΦΚ Doe απάντησε αργότερα από...

Τίτλοι ανθρώπων εν γένει[επεξεργασία]

Αυτό το άρθρο χρειάζεται μετάφραση.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να επεξεργαστείτε το άρθρο μεταφράζοντάς το και να αφαιρέσετε την ετικέτα {{Μετάφραση}} μόλις το ολοκληρώσετε. Είναι πιθανό (και επιθυμητό) το ξενόγλωσσο κείμενο να έχει κρυφτεί σαν σχόλιο με τα <!-- και -->. Πατήστε "επεξεργασία" για να δείτε ολόκληρο το κείμενο..



HTML κώδικας μέσα σε άρθρα[επεξεργασία]

Ο κώδικας HTML θα πρέπει να είναι απολύτως η έσχατη λύση σε οποιοδήποτε άρθρο. Η προτίμηση θα πρέπει να είναι πάντα για τον κώδικα βίκι, ιδιαίτερα σε στοιχεία όπως είναι τα έντονα και τα πλάγια γράμματα.

Παραθετικά[επεξεργασία]

Τα παραθετικά είναι λέξεις (συνήθως ουσιαστικά με προσδιορισμούς) που εξηγούν ή ταυτοποιούν τα ουσιαστικά τα οποία συνοδεύουν. Για παράδειγμα, σκεφτείτε αυτή την πρόταση, όπου το παραθετικό είναι με πλάγια γράμματα: Ο σκύλος, ένα χρυσαφί ράτσας, απολαμβάνει το φυστικοβούτυρο. (Το παραθετικό, "χρυσαφί ράτσας," εξηγεί και ταυτοποιεί το "ο σκύλος μου.")

Ποιά είναι η σημασία των παραθετικών στα Βικινέα; Ως ένας ιστοχώρος ειδήσεων, τα άρθρα των Βικινέων εξηγούν διαρκώς τις ταυτότητες των ανθρώπων με την χρήση παραθετικών. Άστοχη χρήση των σημείων στίξης στα παραθετικά είναι ένα σύνηθες γραμματικό σφάλμα, και, στην προσπάθειά μας να είμαστε μια επαγγελματική πηγή ειδήσεων , είναι κάτι που θα πρέπει να αποφεύγουμε. Οι παρακάτω φράσεις δείχνουν με λεπτομέρεια έναν συνήθως αποδεκτό κανόνα κατά τη χρήστη σημείων στίξης των παραθετικών.

Ένα παραθετικό περικλείεται από κόμματα και στις δύο πλευρές αν το παραθετικό δεν είναι ζωτικό για το νόημα της πρότασης.

Ο Τόνι Μπλερ, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα.
Αυτή η φράση θα διατηρούσε το νόημά της εάν το παραθετικό με πλάγια γράμματα απομακρύνονταν.

Ένα παραθετικό δεν μπαίνει σε εισαγωγικά αν το παραθετικό είναι ζωτικό για το νόημα της πρότασης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα.
Χωρίς το παραθετικό "Τόνι Μπλερ", αυτή η φράση δεν θα έχει νόημα.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα όταν γράφετε και επεξεργάζεστε τα άρθρα των Βικινέων.

Παραθέσεις[επεξεργασία]

Δείτε στο Κατηγορία:Πρότυπα Παράθεσης για διαθέσιμα πρότυπα παράθεσης.

Επαγγελματικοί οργανισμοί ειδήσεων μερικές φορές κάνουν λάθη όσον αφορά την ορθογραφία και την προφορά προφορικών δηλώσεων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιμεληθεί μια δήλωση πριν την προσθέσετε σε μια είδηση.

Ενδεχομένως να διαλέξετε να παραθέσετε άμεσα ή να παραφράσετε μια πηγή:

  • "Τα κουτάβια είναι διασκεδαστικά και χαριτωμένα," John Doe, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας των Φίλων των Κουταβιών,
  • Τα κουτάβια θα πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε με σεβασμό και να τα περιποιούμαστε καλά, πρόσθεσε ο Doe.

Όταν επεξεργαζόμαστε προφορικές δηλώσεις, ή ανεπίσημα κείμενα και αρχεία καταγραφών προορισμένα για αποκλειστικές συνεντεύξεις (email και καταγραφές συζητήσεων σε chat), είναι επιτρεπτό να διορθώσουμε ορθογραφικά και σφάλματα στίξης που έχουν εισαχθεί κατά την διάρκεια της καταγραφής στο βαθμό που η επεξεργασία εκφράζει ακόμα το νόημα ακριβώς με τον τρόπο που το ήθελε η πηγή σας.

Όταν παραφράζετε, να είστε βέβαιοι να συντάξετε τη δήλωση έτσι ώστε να εκφράζει ακριβώς το νόημα με τον τρόπο που επεδίωκε η πηγή σας.

Για να αποκλείσετε ένα κομμάτι από το παρατιθέμενο υλικό κάνοντας σύνοψη ή αποφεύγοντας ένα ασαφές τμήμα του παρατιθέμενου υλικού, χρησιμοποιήστε μια έλλειψη (...) για να αντικαταστήσετε το απομακρυνθέν κείμενο. Αν πολλές γραμμές ενός πρακτικού απομακρύνονται, τοποθετήστε την έλλειψη σε μια δική της γραμμή εκεί όπου θα έπρεπε να είναι το απομακρυνθέν κείμενο. Σιγουρευτείτε ότι το παρατιθέμενο κείμενο δεν έχει βγει εκτός νοήματος των συμφραζομένων, καθώς το κείμενο θα πρέπει να εκφράζει το νόημα ακριβώς με τον τρόπο που επεδίωκε η πηγή.

Για να προσθέσετε μια αποσαφήνιση σε μια παράθεση ή σε ένα πρακτικό, χρησιμοποιήστε τετράγωνες αγκύλες ([]) για να περιλάβουν τις λέξεις που έχετε προσθέσει, διασφαλίζοντας ότι οι προσθήκες σας εκφράζουν ακριβώς το νόημα με τον τρόπο που το επεδίωκε η πηγή.

Χρησιμοποιώντας εικόνες και άλλες απεικονίσεις[επεξεργασία]

Όταν περιλαμβάνουμε εικόνες σε άλλα άρθρα των Βικινέων, θα πρέπει να συμμορφώνονται με την πολιτική χρήσης εικόνων των Βικινέων.

Ο πιο σημαντικός λόγος που χρησιμοποιούνται εικόνες στις ιστορίες των Βικινέων είναι για να βοηθήσουμε να μεταφερθεί ένα καθαρότερο και πιο πλήρες μήνυμα στον αναγνώστη. Όλες οι εικόνες θα πρέπει να είναι σχετικές με την ιστορία στην οποία περιλαμβάνονται. Αν αυτό δεν προκύπτει με σαφήνεια, τότε η συνάφεια θα πρέπει να διευκρινιστεί σε μια ετικέτα. Ο παρακάτω κώδικας είναι για να για να ενσωματώσετε μια εικόνα στο άρθρο με μια ετικέτα (Εικόνα, Είδος κουτιού με ετικέτα, μέγεθος κουτιού, ετικέτα, αναφορά πηγής) τον οποίο μπορείτε με αντιγραφή-και-επικόλληση να βάλετε στα άρθρα σας:

[[Αρχείο:PICTURE NAME HERE.EXT|thumb|200px|CAPTION HERE {{ΠηγήΕικόνας|PHOTOGRAPHER OR ORGANISATION}}]]

Αυτό το αρχείο εικόνας από το σύμπλεγμα αστεριών των Πλειάδων δεν απεικονίζει την πρόσφατη ανακάλυψη του Westerlund 1, αλλά χρησιμοποιείται για να μας δείξει πως φαίνεται ένα σύμπλεγμα αστεριών.
Εικόνα: ΝΑΣΑ.

Έτσι, με το παράδειγμα του ακόλουθου κώδικα, του άρθρου των αγγλικών Βικινέων en:Massive star cluster found in Milky Way, η εικόνα στα δεξιά μας ήταν το αποτέλεσμα του:

[[Αρχείο:Pleiades Spitzer big.jpg|250px|right|thumb|Αυτό το αρχείο εικόνας από το σύμπλεγμα του αστερισμού των [[w:Πλειάδες(αστρονομία)|Πλειάδων]] δεν μας δείχνει την πρόσφατη ανακάλυψη της Westerlund 1, αλλά χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το πως φαίνεται ένα σύμπλεγμα αστερισμών. {{ΠηγήEικόνας|ΝΑΣΑ}}]]

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Είναι πολύ σημαντικό όταν χρησιμοποιούμε αρχεία φωτογραφιών ή συμβόλων όπως οι σημαίες ή τα λογότυπα να εξηγήσουμε τι είναι και ότι περιλαμβάνονται για να προσδώσουν μια άμεση αναφορά. Μην υποθέτεις ότι ο χρήστης αυτόματα θα γνωρίζει την εικόνα μιας σημαίας που περιλαμβάνεται σε μια ιστορία ή αν η σημαία αυτή ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Όταν χρησιμοποιείτε αρχεία εικόνων, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εικόνα προηγείται των γεγονότων της ιστόρησης και δεν είναι μια αναπαράσταση πραγματικών περιστατικών τα οποία αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Διευκρινίζοντας ότι μια εικόνα είναι από το αρχείο σε αντίθεση με αναφερόμενη στα γεγονότα μπορεί να γίνει με μια ένδειξη "Εικόνα αρχείου από " ή "Φωτογραφία αρχείου έτους YYYY" Αυτή η πλήρης σήμανση διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες δεν θα μπερδευτούν από εικόνες που έχουν περιληφθεί μαζί στο κείμενο των Βικινέων.

Υπότιτλοι Εικόνων[επεξεργασία]

Η λεζάντες των εικόνων θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες προτάσεις. Στο τέλος της λεζάντας, θα πρέπει να αποκαλυφθεί η αρχική πηγή της εικόνας (αν είναι δυνατόν) γραμμένη σε πλάγια γράμματα για να την τονίσουμε σε σχέση με την υπόλοιπη ετικέτα.

Αλλάζοντας εικόνες[επεξεργασία]

Για γεγονότα ειδήσεων που συνεχίζονται, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μιας ασθένειας ή ενός ιού (π.χ.[[:File:H1N1 map.svg]), η εικόνα που χρησιμοποιείται στα Κοινά θα ανανεώνεται κατ'επανάληψη. Αυτό σημαίνει ότι ο χάρτης στα Κοινά είναι ακριβής μόνον για το συγκεκριμένο άρθρο ειδήσεων κατά τον χρόνο της δημοσίευσης. Για να αποφύγουμε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας τον ισχύοντα χάρτη, και να τον επαναφορτώσουμε στα Κοινά με μια ένδειξη ημερομηνίας στο όνομα του αρχείου του. Αυτή η νέα έκδοση του αρχείου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο σχετικό άρθρο(α) των Βικινέων.

Όταν επιφορτώνετε την με συγκεκριμένη ημερομηνία παραλλαγή της εικόνας στα Κοινά, παρακαλούμε να διασφαλίσετε ότι είναι ξεκάθαρος στην σελίδα της εικόνας ο λόγος για το οποίο δημιουργήθηκε στην πράξη ένα αντίγραφο. Μια σύντομη σημείωση όπως, "Αυτή η παραλλαγή της εικόνας με συγκεκριμένη ημερομηνία απαιτείται για την διατήρηση της συνεκτικότητας στη χρήση και την πολιτική αρχειοθέτησης στο αδελφό εγχείρημα Βικινέα" θα επαρκούσε.

Κατηγορίες των Βικινέων[επεξεργασία]

Θα πρέπει να προσθέτεις ετικέτες κατηγοριών στο κάτω μέρος των άρθρων. Για έναν πλήρη οδηγό για τις κατηγορίες των Βικινέων δείτε Κατηγορίες και σελίδες ανά θέμα.

Τα πρότυπα Ημερομηνία και dateline των Βικινέων προσθέτουν αυτόματα την κατηγορία ημερομηνία στο άρθρο σου, συνδέοντας την με έναν κατάλογο όλων των άρθρων με την ίδια ημερομηνία.

Θέματα στυλ που δεν καλύπτονται απ΄αυτόν τον οδηγό[επεξεργασία]

Αν έχετε μια ερώτηση δημοσιογραφικού στυλ που δεν καλύπτεται από αυτόν τον οδηγό, παρακαλούμε να ανατρέξετε σε ένα από τους παρακάτω επαγγελματικούς (και δωρεάν) online οδηγούς στυλ. Μπορεί επίσης να θέλεις να με επισκεφτείς το Καφενείο (Αγορά) για αναζήτηση πιο εξειδικευμένης καθοδήγησης σε σύνθετα ζητήματα.

Γενικότερα για γραμματική, στίξη και θέματα χρήσης λεξιλογίου:

Δείτε επίσης[επεξεργασία]