Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Παράθεση πηγών

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Λόγω της φύσης των ειδήσεων που είναι χρονικά περιορισμένες, κάθε κομμάτι πληροφορίας στα άρθρα των Βικινέων θα πρέπει να περιέχει πηγές και να είναι επαληθεύσιμο. Κι αυτό για να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά που αναφέρονται είναι αληθή, κι ότι είμαστε αξιόπιστοι. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι προφανείς, π.χ. η Γαλλία είναι στην Ευρώπη, και ο Κ. Παπούλιας είναι πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές σ' αυτήν την πολιτική:

  • Θα πρέπει να παραθέτετε τις πηγές
  • Οι πηγές θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμες

Παραθέτοντας πηγές[επεξεργασία]

Στο τέλος κάθε άρθρου θα πρέπει αν υπάρχει μια ενότητα 'Πηγές', όπου κάθε έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτεί το άρθρο να έχει έναν κατάλογο και κάνοντας χρήση του προτύπου που ακολουθεί:

Για διαμορφώσετε το κείμενό σας σύμφωνα με το στυλ που φαίνεται παραπάνω, χρησιμοποιήστε αυτό το πρότυπο:

*{{Source|url=insert_url_here
|title=insert_title_here
|author=insert_author_here
|pub=insert_publisher_here
|date=Ιούνιος 12, 2024}}

Είναι σαφές, ότι τα πεδία είναι url, title, author, pub(lisher), και date.

Εάν στην πηγή σας λείπει ένα ή περισσότερα απ΄αυτά τα πεδία, αφήστε το πεδίο κενό μετά το "=". Ο τίτλος θα πρέπει να είναι ο αρχικός, ακόμα κι αν η πηγή που είναι γραμμένη η γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά. Σημειώστε ότι οι ημερομηνίες στην ελληνική έκδοση ακολουθούν τη σειρά <daynumber> <Monthname> , <year>. Πολλές ανεξάρτητες πηγές απαιτούνται συνήθως και θα πρέπει να ιεραρχούνται με χρονολογική σειρά από νεότερες -> προς παλαιότερες χωρίς κενά ανάμεσα στα {{Source}} πρότυπα.

Στην περίπτωση της πρωτότυπης έρευνας, οι σημειώσεις θα πρέπει να παρατεθούν στην σελίδα συζήτησης (Talk) του άρθρου.

Παρακαλούμε να μην χρησιμοποιείτε το στυλ της Βικιπαίδειας για τις εσωτερικές παραπομπές, καθώς αυτό δεν είναι καθόλου ταιριαστό για μια πηγή ειδήσεων όπου — συνήθως — αναμένεται από σας να διαβάσετε όλο το άρθρο παρά να ψάξετε για κάποιο στοιχείο και την παραπομπή του.

Οι δημοσιευμένες πηγές πρέπει να είναι επαληθεύσιμες[επεξεργασία]

Μόνο δημοσιευμένες πηγές που κάποιος άλλος θα μπορούσε λογικά να ελέγξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αυτές που βρίσκονται online ή είναι διαθέσιμες σε δημόσιες βιβλιοθήκες. Με τις online πηγές, είναι αποδεκτό να μπαίνουν σύνδεσμοι σε ιστοσελίδες όπου μπορείτε να γραφτείτε δωρεάν, αλλά ποτέ σε εκείνες που απαιτούν πληρωμή για να δει κάποιος το περιεχόμενο του ιστότοπου. Το γραφείο έρευνας μπορεί να σας είναι χρήσιμο εάν προσπαθείτε να σιγουρευτείτε ότι έχετε περισσότερες από μια πηγή ή, γενικότερα, αν οι πηγές σας είναι αποδεκτές για μια είδηση.

Χρησιμοποιήστε τις πηγές[επεξεργασία]

Αναφέρετε μόνο τις πηγές που χρησιμοποιήσατε — και μην προσθέτετε πηγές εάν δεν χρησιμοποιείτε καμία πληροφορία απ' αυτές στις επεξεργασίες σας.

Εξετάζοντας την διαδικασία επανεξέτασης[επεξεργασία]

Κατά την διαδικασία που ένα άρθρο εξετάζεται προς δημοσίευση θα πάρει πρώτα την ετικέτα του προτύπου {{Εξέταση}} για να ζητήσει την ανεξάρτητη επανεξέτασή του από έναν συντάκτη των Βικινέων. Λόγω αυτού είναι βασικό να μην προστίθενται στο άρθρο πηγές που δεν χρησιμοποιούνται, γιατί αυτό αυξάνει σημαντικά τον χρόνο της επανεξέτασης.

Μη ελληνικές πηγές θα πρέπει με σαφήνεια να εξηγούν την προέλευση της γλώσσας χρησιμοποιώντας πρότυπα όπως {{Fr}} μετά από το πρότυπο {{Source}}. Παράδειγμα:

Δείτε επίσης[επεξεργασία]