Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Εύλογη χρήση

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC


H εύλογη χρήση είναι μια άμυνα ενάντια στις κατηγορίες για παραβίαση copyright στις ΗΠΑ. Δεν είναι δικαίωμα. Μια παρόμοια έννοια είναι η εύλογη συμπεριφορά, που μπορούμε να εντοπίσουμε στα νομικά συστήματα των περισσοτέρων μελών της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Στα Βικινέα η εύλογη χρήση αφορά αποκλειστικά τη συζήτηση για τις εικόνες.

Εάν επιφορτώνετε μια εικόνα με επίκληση δικαιολογημένης χρήσης, θα πρέπει να προσθέσετε τόσο τη σωστή ετικέτα για copyright εικόνας όσο και ένα αιτιολογικό δικαιολογημένης χρήσης για κάθε χρήση σε οποιοδήποτε άρθρο κι αν γίνεται, διαφορετικά η εικόνα θα μπορεί να διαγράφεται άμεσα. θα πρέπει να επισημανθεί ότι κάποιες ετικέτες για copyright εικόνων διαθέτουν ένα αιτιολογικό εύλογης χρήσης ενωσματωμένο σε αυτές ({{[[Template:logo|title=pagename]]}}).

Εύλογη χρήση στα Βικινέα

[επεξεργασία]

Τα Βικινέα είναι πιο περιοριστικά ως προς την εύλογη χρήση εικόνων απ'ότι είναι η Βικιπαίδεια. Αντί τη περιγραφής τύπων χρήσεων που δεν είναι επιτρεπτοί, αυτή η σελίδα λειτουργεί ως μια λευκή λίστα των τύπων χρήσεων που επιτρέπονται. Κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πιο χρήσιμες εικόνες για τα άρθρα των Βικινέων θα είναι εκείνες που έχουν δημιουργηθεί από ανταγωνιστικούς οργανισμούς ειδήσεων. Τέτοιες φωτογραφίες και εικονογραφήσεις είναι απόλυτο ταμπού: Είναι πολύ δύσκολο να επικαλεστείς εύλογη χρήση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ειδικά καθώς τα Βικινέα επιτρέπουν την εμπορική χρήση του περιεχομένου τους. Οι φωτογραφίες από ανταγωνιστικούς οργανισμούς ειδήσεων που επιφορτώνονται χωρίς άδεια μπορούν να διαγράφονται με την πρώτη ματιά.

Με εύλογη χρήση ή όχι, εικόνες οι οποίες δεν διαθέτουν ετικέτα με την κατάλληλη πληροφορία θα μπορούν επίσης να διαγράφονται με την πρώτη ματιά, όπως και εικόνες που έχουν λάθος πληροφορίες μπορούν άμεσα να απομακρύνονται. Οι περιγραφές των εικόνων θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έναν σύνδεσμο προς και μια περιγραφή της πηγής της εικόνας. Εικόνες χωρίς σύνδεσμο πηγής θα μπορούν επίσης να απομακρύνονται ταχέως. Είναι προς το συμφέρον σας να συμπληρώνετε πλήρεις περιγραφές της εικόνας αμέσα.

Η χρήση μη ελεύθερων εικόνων εκτός του κύριου ονοματοχώρου των άρθρων δεν συνιστά εύλογη χρήση, και δεν επιτρέπεται.

Τοπικές επιφορτώσεις vs. Wikimedia Commons

[επεξεργασία]

Μπορείτε να κάνετε τοπική επιφόρτωση αρχείων στην αγγλική έκδοση των Βικινέων μέσα από το Special:Upload. Η επιλογή αυτή είναι απενεργοποιημένη προς το παρόν στην ελληνική έκδοση. Οι τοπικές επιφορτώσεις θα πρέπει αποκλειστικά να χρησιμοποιούνται για εικόνες εύλογης χρήσης. Το ελεύθερο περιεχόμενο θα πρέπει να επιφορτώνεται στα Κοινά, ένα ελεύθερο αποθετήριο αρχείων πολυμέσων που χρησιμοποιείται απ'όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia. Αυτό εξασφαλίζει ότι και οι άλλες γλωσσικές εκδόσεις των Βικινέων θα μπορούν άμεσα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες επαναεπιφορτώνοντάς τες, όπως επίσης και άλλα εγχειρήματα του Wikimedia όπως η Βικιπαίδεια και τα Βικιβιβλία.

Θυμηθείτε πάντα ότι πρέπει να κάνετε login προκειμένου να επιφορτώσετε αρχεία.

Το ελεύθερο περιεχόμενο περιλαμβάνει και εικόνες που είναι κοινό κτήμα, αυτές που είναι υπό άδειες Creative Commons (εκτός από τις "μη-εμπορικές" και "μη παράγωγες" παραλλαγές τους), εκείνες που είναι υπό άδειες GNU FDL, και άλλες ελεύθερες άδειες. Δείτε επίσης την την πλήρη λίστα των αδειών που επιτρέπονται στα Κοινά του Wikimedia και την λίστα των πηγών εικόνων ελεύθερου περιεχομένου.

Κανόνας προτίμησης

[επεξεργασία]

Όταν δύο εικόνες απεικονίζουν το ίδιο θέμα, και η μια εικόνα είναι ελεύθερου περιεχομένου και η άλλη δεν είναι, χρησιμοποιήστε την ελεύθερη παραλλαγή της, ακόμα κι αν είναι κατώτερης ποιότητας. Έχετε υπόψη ότι ο σκοπός των Βικινέων είναι να δημιουργήσει ένα ελεύθερο περιεχόμενο ειδήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα για οποιονδήποτε σκοπό. Εικόνες χωρίς ελεύθερη άδεια αποτελούν ένα εμπόδιο σε αυτόν τον σκοπό.

Λευκή λίστα εύλογης χρήσης

[επεξεργασία]

Οποιαδήποτε χρήση που δεν καλύπτεται απ'αυτήν την λευκή λίστα δεν επιτρέπεται. Εάν νιώθετε ότι αυτή η λευκή λίστα θα πρέπει να επεκταθεί, παρακαλούμε αφήστε τα σχόλιά σας στη σελίδα συζήτησης.


Λογότυπα, publicity shots, και στιγμιότυπα οθόνης

[επεξεργασία]

Από τη φύση τους, τα λογότυπα και τα publicity shots έχουν σχεδιαστεί για να αναφερθούν σε κάποιο πρόσωπο, οργανισμό, ή σε κάποιες εύκολα αναγνωρίσιμες περιοχές. Τα στιγμιότυπα οθόνης (screen captures) μπορεί να περιέχουν πληροφορίες υπό πνευματικά δικαιώματα ακόμα κι αν η εικόνα έχει δημιουργηθεί σε έναν προσωπικό υπολογιστή, αλλά μπορεί να εικονογραφούν τέλεια ένα άρθρο για το λογισμικό ή το ίντερνετ. Όταν χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τότε πρόκειται για δικαιολογημένες χρήσεις.

Αυτό το άρθρο χρειάζεται μετάφραση.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να επεξεργαστείτε το άρθρο μεταφράζοντάς το και να αφαιρέσετε την ετικέτα {{Μετάφραση}} μόλις το ολοκληρώσετε. Είναι πιθανό (και επιθυμητό) το ξενόγλωσσο κείμενο να έχει κρυφτεί σαν σχόλιο με τα <!-- και -->. Πατήστε "επεξεργασία" για να δείτε ολόκληρο το κείμενο..Δείτε επίσης

[επεξεργασία]