Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Εισαγωγή

Από Βικινέα
(Ανακατεύθυνση από Βικινέα:Σχετικά)
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Όλα όσα διαβάσετε εδώ είναι γραμμένα από εθελοντές σαν κι εσάς. Πριν αρχίσετε να γράφετε τα δικά σας άρθρα, μπορείτε να επεξεργαστείτε όποια σελίδα δείτε, να την επεκτείνετε, να διορθώσετε τα γραμματικά λάθη, τις ανακρίβειες σε ότι αφορά στα γεγονότα, να προτείνετε αλλαγές στην πολιτική του εγχειρήματος, να μιλήσετε με άλλους χρήστες των Βικινέων, και άλλα...

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα Βικινέα;

[επεξεργασία]

Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει, και τα άρθρα γράφονται για να είναι διαθέσιμα σε όλους. Προσπαθούμε να τηρούμε πάντα τη πολιτική της ουδέτερης οπτικής γωνίας.

Επιπλέον, ό,τι γράφεται πρέπει να περιέχει πηγές, για επιβεβαίωση των γραφομένων.

Αν θέλετε να εκφράσετε σε όλο τον κόσμο τη γνώμη σας, δοκιμάστε τα ιστολόγια.

Τα Βικινέα, όπως και το κύριο αδελφό εγχείρημα Βικιπαίδεια, δημιουργήθηκαν από εθελοντές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομαδικά.

Οτιδήποτε γίνεται σε αυτό το wiki μπορεί να αναιρεθεί. Το περιβάλλον εργασίας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι εύκολο στη χρήση και να δίνει πληροφορίες.

Σε τι αφορούν τα άρθρα των Βικινέων

[επεξεργασία]

Τα Βικινέα έχουν δύο κύρια είδη άρθρων:

  • Το πιο συνηθισμένο είναι το άρθρο σύνθεση. Αυτά συντάσσονται με αναφορές από ΜΜΕ και πολλαπλές πηγές (πάντοτε με πλήρεις παραπομπές). Είναι σπάνιο για τις ιστορίες των μέσων ενημέρωσης να περιλαμβάνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, κι έτσι εμείς προσφέρουν ένα πιο σφαιρικό και λεπτομερές ρεπορτάζ. Μπορούμε επίσης να το απεκδύσουμε από κάθε είδους προκατάληψη και να το παρουσιάσουμε υπό την οπτική της ουδετερότητας.
  • Ο άλλος τύπος άρθρων είναι η πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα. Αυτά είναι ρεπορτάζ ειδήσεων από πρώτο χέρι γραμμένα από τους συνεισφέροντες στα Βικινέα στον τόπο των γεγονότων. Μπορείς να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτό το είδος ρεπορτάζ στο πρωτότυπη έρευνα.

Τι ακριβώς καλύπτουν τα Βικινέα εξηγείται από τον Οδηγό περιεχομένου . Μερικά πολύ καλά παραδείγματα είναι διαθέσιμα στα Αξιόλογα άρθρα.

Από που μπορώ να ξεκινήσω;

[επεξεργασία]

Μάθετε να επεξεργάζεστε το MediaWiki

[επεξεργασία]

Κάποια βασικά χρειάζονται για τον καθένα που θα ήθελε να επεξεργαστεί άρθρα. Κατά πρώτον, θα χρειαστεί να γνωρίζετε πώς να τροποποιήσετε μια σελίδα. Εντούτοις αυτό δεν πρέπει να σας απασχολήσει ιδιαίτερα. Υπάρχει πλήθος ανθρώπων με διάθεση να σας βοηθήσουν αν χρειαστείτε βοήθεια σ' αυτόν τον τομέα.

Ξεκινήστε διαβάζοντας, ξεκινήστε γράφοντας

[επεξεργασία]

Τα δημοσιευμένα άρθρα εμφανίζονται στην κύρια σελίδα. Καλύτερα να ξεκινήσετε διαβάζοντας κάποια απ' αυτά: μπορεί να βρείτε κάποια λάθη για να διορθώσετε και να πάρετε μια ιδέα για το τι γράφεται εδώ από τους άλλους χρήστες.

Άρθρα που χρειάζονται επεξεργασία ή εξέταση εμφανίζονται στην αίθουσα σύνταξης. Μπορείτε να βρείτε πώς να γράφετε νέα άρθρα εδώ.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

[επεξεργασία]

Οδηγός Στυλ των Βικινέων

[επεξεργασία]

Όπως τα περισσότερα έντυπα, τα Βικινέα έχουν το δικό τους οδηγό στυλ, που βοηθά τους εθελοντές του έτσι ώστε οι προσπάθειες τους να αποδώσουν την αρμονία μια τελειωμένης μορφής. Ο οδηγός στυλ περιέχει επίσης πολλές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες γραμματικής. Αλλά μπορείτε να πάρετε το 99% απ' όσα χρειάζεστε να ξέρετε ρίχνοντας μια ματιά στα υπάρχοντα άρθρα.

Έρευνα με την χρήση του Reference desk των Βικινέων

[επεξεργασία]

Αν χρειάζεται να ερευνήσετε κάτι σχετικά με ένα άρθρο σας, θα βρείτε πλήθος από πηγές στο γραφείο τεκμηρίωσης. Υπάρχει επίσης μια σελίδα στην Βικιπαίδεια που περιέχει οργανωμένες πηγές ειδήσεων ανά ήπειρο.

Επικοινωνώντας με άλλους χρήστες των Βικινέων

[επεξεργασία]

Υπάρχουν μια σειρά από διευκολύνσεις για να μπορέσετε να κάνετε γνωστές τις προθέσεις σας, τις προτάσεις σας και τις ερωτήσεις σας στους άλλους χρήστες των Βικινέων.

Σελίδες συζητήσεων

[επεξεργασία]

Κάντε κλικ στην καρτέλα 'Συζήτηση' στην κορυφή οποιουδήποτε άρθρου για να πάτε στη σχετική με το άρθρο σελίδα συζήτησης. Κατά την επεξεργασία της σελίδας συζήτησης μπορείτε να αφήσετε σχόλια για τους άλλους αναγνώστες. Κάθε χρήστης επίσης που έχει κάνει ήδη κάποια επεξεργασία στα Βικινέα έχει μια σελίδα συζήτησης στην σελίδα χρήστη του, όπου θα μπορείτε να του αφήνετε μηνύματα.

Ταμπέλες άρθρων

[επεξεργασία]

Οι σημάνσεις των άρθρων προσκαλούν τους χρήστες να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένες πλευρές ενός άρθρου ή να τους ενημερώσουν σχετικά με την κατάσταση του άρθρου, περιλαμβάνοντας έναν αριθμό συνηθισμένων προβλημάτων που προκύπτουν.

Καφενείο

[επεξεργασία]

Το Καφενείο είναι ο τόπος για να συζητήσετε γενικότερα Θέματα που αφορούν τα Βικινέα.

Ζωντανή συνομιλία μέσω IRC

[επεξεργασία]

Internet Relay Chat (IRC) channel #wikinews ή εναλλακτικά στο #wikinews-el στο irc://irc.freenode.net .. Δεν θα χρειαστεί καν εφαρμογή IRC, εάν χρησιμοποιήσετε έναν φυλλομετρητή κάνοντας ένα κλικ εδώ.

Έχετε ακόμα απορίες;

[επεξεργασία]

Αν έχετε χαθεί, δοκιμάστε τα Περιεχόμενα.

Δεν είστε απολύτως βέβαιος αν τα Βικινέα είναι για σας; Αμφιβάλλετε ακόμα αν δεν κάνετε κάτι σωστά;

Δείτε επίσης:

Διαφορές/Διαφωνίες

[επεξεργασία]

Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες. Είμαστε όλοι φιλικοί στα Βικινέα, αλλά είναι ακόμα λίγο χαοτικά, και κανένας μας δεν μπορεί να ορίσει με μια λέξη τι είναι τα Βικινέα. Δεν μπορούμε να διαβάσουμε τη σκέψη σας, και όσο εξαιρετικά κι αν είναι τα Βικινέα, ακόμα κι αυτά δεν είναι το τέλειο μέρος για επικοινωνία.

Παρακαλούμε όταν έχετε μια διαφωνία να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί.

Αν υπάρχουν σοβαρές διαφορές παρακαλώ να συζητηθούν σε ειδική σελίδα.

Διαχειριστές

[επεξεργασία]

Τα Βικινέα, όπως και τα υπόλοιπα εγχειρήματα, προσπαθούν να είναι μη-ιεραρχικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ειδικά εργαλεία, τα οποία εμπιστευόμαστε στους Διαχειριστές.

Δείτε επίσης

[επεξεργασία]