Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Τι είναι τα Βικινέα

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Τα Βικινέα είναι εθελοντικό εγχείρημα του Ιδρύματος Wikimedia που λειτουργεί ως πηγή ειδήσεων γραμμένο αποκλειστικά από τους χρήστες του. Είναι δομημένο πάνω στις παρακάτω θεμελιώδεις αξίες:

  • Τα Βικινέα είναι εγχείρημα για ειδήσεις. Τα άρθρα μας αφορούν τρέχοντα γεγονότα, δεν είμαστε στο τομέα της συγγραφής ιστορικών βιβλίων ή εγκυκλοπαιδικών λημμάτων. Αν μια είδηση επανέρχεται ξανά και ξανά για πολλές ημέρες, τότε πολλαπλά άρθρα θα πρέπει να γραφτούν επί του θέματος.
  • Τα άρθρα των Βικινέων πρέπει να είναι γραμμένα με την ουδέτερη οπτική γωνία. Αν και εφόσον είναι δυνατόν, όλες οι απόψεις καταγράφονται εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες αναφορές και είναι σχετικές με το θέμα. Δεν υποστηρίζουμε την άποψη κανενός, αλλά τις καταγράφουμε.
  • Τα άρθρα των Βικινέων πρέπει να έχουν πηγές. Αυτό γίνεται για να μπορεί ο αναγνώστης να ελέγξει αν τα όσα γράφονται σε ένα άρθρο είναι ακριβή.
  • Τα Βικινέα είναι στοχευμένα. Αυτό σημαίνει ότι για λόγους σαφήνειας προς τον αναγνώστη, οι ιστορίες επικεντρώνουν σε ένα μοναδικό γεγονός ή φαινόμενο σε συγκεκριμένο χρόνο.
  • Τα Βίκινεα είναι πραγματολογικά. Τα άρθρα θα πρέπει να ασχολούνται μόνον με γεγονότα και τις επαληθευμένες συνέπειές τους. Δεν υπάρχει ούτε ερμηνεία ούτε προσωπική άποψη του συγγραφέα.
  • Τα Βικινέα είναι επίκαιρα, καθώς οι ειδήσεις τους αντανακλούν γεγονότα που επηρεάζουν τους ανθρώπους και εξηγούν γιατί τα θέματά τους είναι σημαντικά για τους αναγνώστες που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι μ΄αυτά.
  • Τα Βικινέα είναι εξίσου παγκόσμια και τοπικά. Οποιαδήποτε ιστορία μπορεί να δημοσιευθεί οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, εφόσον είναι είδηση.
  • Τα Βικινέα είναι συνεργατικά. Μια είδηση των Βικινέων δεν έχει έναν ρεπόρτερ ως συγγραφέα της, καθώς όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος να συμμετάσχει και να γράψει, να επεξεργαστεί και να ξαναγράψει κάθε άρθρο για να βελτιώσει το περιεχόμενό του.

Εάν ανακαλύψεις ένα άρθρο που δεν συμβαδίζει με αυτά τα πρότυπα, σε καλούμε να επεξεργαστείς τη σελίδα αυτήν και να την διορθώσεις! Αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για να "πιάσει" η σελίδα αυτά τα πρότυπα, παρακαλούμε να την προτείνεις προς διαγραφή ως τελευταία επιλογή.

Δείτε επίσης[επεξεργασία]