Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Γράφοντας ένα άρθρο

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Ο καθένας, ακόμα και σεις, μπορεί να γράψει για τα Βικινέα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο Ίντερνετ, πρόσβαση σε έναν φυλλομετρητή, τον οποίο θεωρούμε ότι έχετε αν διαβάζετε αυτή τη σελίδα, και τον χρόνο σας, την προσπάθεια, και την θέλησή σας να αποκτήσετε κάποιες μικρές δεξιότητες. Για μια σύντομη εργασία που συνοψίζει αυτό το έγγραφο, δείτε στο η δομή του άρθρου εν περιλήψει.

Πριν να ξεκινήσετε

[επεξεργασία]

Είναι η ιστορία σας είδηση;

[επεξεργασία]

Ελέγξτε ότι η είδησή σας είναι κατάλληλη για δημοσίευση στα Βικινέα και ότι είναι επίκαιρη.

Η είδησή σας έχει ήδη καλυφθεί;

[επεξεργασία]

Κάποιος μπορεί να έχει γράψει, ή να ξεκίνησε την είδηση που σας ενδιαφέρει. Ελέγξτε την αρχική σελίδα, την αίθουσα σύνταξης, και τον κατάλογο των προετοιμαζόμενων άρθρων. Αν η ιστορία είναι πλήρης, αλλά έχει δημοσιευθεί μόλις πρόσφατα, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτήν περιεχόμενο. Αν δεν είναι πλήρης, μπορείτε να βοηθήσετε να βελτιωθεί και να την ολοκληρώσετε.

Ξεκινώντας

[επεξεργασία]

Αν η είδηση δεν έχει ξεκινήσει να γράφεται εδώ, μπορείτε να την αρχίσετε, εισάγοντας τον κατάλληλο τίτλο, το θέμα και κάνοντας κλικ στο «Δημιουργία άρθρου» . Εδώ βρίσκονται οι κανόνες ονοματοδοσίας των άρθρων και οι κατευθύνσεις.


Μην αλλάζετε τον κώδικα στο {{Ημερομηνία|{{subst:#time:F j, Y}}}}. Όταν αποθηκεύεται η σελίδα θα συμπληρώνεται με μια ημερομηνία.

Το πρότυπο για την παράθεση πηγών εξηγείται εδώ.

Το πρότυπο {{ΣεΑνάπτυξη}} δείχνει ότι το άρθρο δεν είναι έτοιμο ακόμα για επισκόπηση ή εξέταση. Όταν θα είστε σίγουρος ότι είναι, αφαιρέστε το πρότυπο {{ΣεΑνάπτυξη}} και βάλτε το {{Εξέταση}} στην κορυφή του άρθρου.

Κάθε άρθρο θα πρέπει να επανεξετάζεται από έναν ανεξάρτητο τρίτο εξεταστή πριν τη δημοσίευσή του.

Βασικά βήματα

[επεξεργασία]

Αυτά είναι τα βήματα που ένα άρθρο πρέπει να περάσει για να δημοσιευθεί. Εντούτοις, κανένας συντάκτης δεν χρειάζεται να κάνει όλα αυτά τα βήματα μόνος του! Μπορείτε να κάνετε όσα θέλετε, λιγότερα ή περισσότερα — και η ευρύτερη κοινότητα των συντακτών μπορεί να "αναλάβει" την ιστορία σας από εκεί που την αφήσατε.

Τα άρθρα των Βικινέων γράφονται χρησιμοποιώντας το "wiki markup" για μορφοποίηση και παρουσίαση. Μπορείτε να δείτε στο Βοήθεια:Επιμέλεια για καθοδήγηση σχετικά για την χρήση του Wiki markup ή να χρησιμοποιήσετε την εργαλειοθήκη πάνω από το κουτάκι επεξεργασίας για να κάνετε μορφοποίηση. Ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένος με την γλώσσα markup, μπορείτε και πάλι να γράψετε ένα άρθρο με πλήρες κείμενο και κάποιος άλλος να κάνει το markup — αυτό σημαίνει άλλωστε Συνεργασία!


Η είδησή σας θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη — κάθε πρόταση στο άρθρο θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια πηγή δημοσιευμένη κάπου αλλού. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα αυταπόδεικτα («το Παρίσι είναι στη Γαλλία») και η Πρωτότυπη Δημοσιογραφική Έρευνα (δες παρακάτω).

Πρέπει επίσης να συμμορφώνεται με την ουδέτερη οπτική γωνία — δηλαδή το άρθρο να παρουσιάζει όλες τις πλευρές μιας ιστορίας δίκαια και με απροκατάληπτο τρόπο.

Τα άρθρα των Βικινέων δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου έργου. Έτσι, αντιγράφοντας τμήματα κειμένου από άλλες πηγές σε ένα άρθρο των Βικινέων είναι συνήθως μη αποδεκτό, και σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αν επαναδιατυπώσουμε το περιεχόμενο μιας άλλης πηγής δεν είναι επαρκές. Είναι καλύτερο να συγκεντρώσουμε πληροφορία από πολλαπλές πηγές και να τα συνθέσουμε όλα μαζί με τις δικές μας λέξεις στο άρθρο που γράφουμε. Δες επίσης τις οδηγίες στο εύλογη χρήση για περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλούμε να μη δημοσιεύετε ένα άρθρο μέχρι να έχει πολλαπλές πηγές, ή να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αξιολογητών ότι περισσότερες πηγές δεν είναι διαθέσιμες και το άρθρο δεν συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ή το άρθρο περιλαμβάνει πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα.

Γράψτε με το «ειδησεογραφικό» στυλ

[επεξεργασία]

Οι ειδησεογραφικές αναφορές γράφονται κατά κανόνα με έναν συγκεκριμένο τρόπο στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που ενημερώνουν στην Αγγλική γλώσσα. Αυτό το συμβατικό «στυλ» έχει ως βάση τον κοινό νου, την παράδοση, την εξέλιξη και την έρευνα. Και τα Βικινέα ακολουθούν τέτοιες συμβάσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο του οδηγού στυλ. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι τα άρθρα ακολουθούν αυτές τις κατευθύνσεις.

Κάποια γεγονότα είναι κατανοητά πιο εύκολα μόνο σε εκείνους που είναι οικείοι με το τι έχει προηγηθεί και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τα Βικινέα έχουν ένα παγκόσμιο κοινό. Για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας, και οπουδήποτε μπορεί να κατανοήσει την είδησή μας, περιλάβετε τέτοιες πληροφορίες όπου είναι απαραίτητο.

Κάντε κατάλογο των πηγών

[επεξεργασία]

Οι πηγές που έχετε χρησιμοποιήσει για το άρθρο πρέπει να βρίσκονται με την μορφή καταλόγου στο κάτω μέρος του άρθρου σε ξεχωριστή ενότητα. (Μπορείτε να δημιουργήσετε μια τέτοια ενότητα προσθέτοντας την παρακάτω γραμμή στο τέλος του άρθρου —
==Πηγές==

Μια πηγή με παραπομπή θα εμφανιστεί κάπως έτσι:

Για να μορφοποιήσετε την πηγή σύμφωνα με το παραπάνω στυλ, χρησιμοποίηστε αυτό το πρότυπο:

*{{Source
 |url    = βάλτε_εδώ_το_url
 |title  = βάλτε_εδώ_τον_τίτλο
 |author = γράψτε_εδώ_τον_συγγραφέα
 |pub    = βάλτε_εδώ_τον_εκδότη
 |date   = βάλτε_εδώ_την_ημερομηνία}}

Για να είμαστε σαφείς τα πεδία είναι url, τίτλος, συγγραφέας, εκδότης, και ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον οδηγό στυλ, σε περίπτωση πολλών πηγών αυτές θα ταξινομούνται από τη νεότερη προς την παλαιότερη. Αν σε κάποια πηγή λείπουν ένα ή περισσότερα από τα πεδία του προτύπου, τότε άφησε απλά ένα κενό μετά το "=".

Πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα;

[επεξεργασία]

Αν γράφετε ένα άρθρο χρησιμοποιώντας περισσότερο σημειώσεις που πήρατε μόνοι σας "εντός πεδίου" παρά χρησιμοποιώντας άλλες δημοσιευμένες πηγές, διάβασε το άρθρο πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα ως οδηγό. Μετά προσθέστε την ετικέτα {{ΠρωτότυπηΈρευνα}} στο κάτω μέρος της σελίδας, και άφηστε λεπτομερείς σημειώσεις σχετικά με την πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα στην σελίδα της συζήτησης.

Προσθέστε κατηγορίες

[επεξεργασία]

Κάθε άρθρο χρειάζεται να ταξινομηθεί σε μια ή περισσότερες κατηγορίες, για να μπορεί να βρεθεί εύκολα ακόμα και μετά την πτώση του στις τελευταίες θέσεις των σελίδων ειδήσεων. Οι κατηγορίες κάνουν επίσης δυνατό τα άρθρα να εντάσσονται σε κατάλληλες περιφερειακές και τοπικές «Πύλες».

Τυπικά απαιτούνται εξίσου μια κατηγορία «γεωγραφική» (που η είδηση του γεγονότος έλαβε χώρα;) και μια "θεματική" κατηγορία (με τι σχετίζεται το γεγονός;). Λίστα με τις διαθέσιμες κατηγορίες έχουμε στο en:Wikinews:Archives/Topic και στο en:Wikinews:Archives/Region.

Πρόσθέστε τες χρησιμοποιώντας την ακόλουθη σύνταξη: [[Κατηγορία:<βάλε εδώ το όνομα της κατηγορίας>]]. Για παράδειγμα, ένα άρθρο σχετικά με μια διάσκεψη για την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να έχει τις παρακάτω κατηγορίες:

[[Κατηγορία:Υγεία]]
[[Κατηγορία:Ηνωμένες Πολιτείες]]
[[Κατηγορία:Βόρειος Αμερική]]

Αίτηση για αναθεώρηση προ της δημοσίευσης

[επεξεργασία]

Από την στιγμή που το άρθρο σας θα πληρεί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, αντικατάστηστε την ετικέτα {{ΣεΑνάπτυξη}} με την ετικέτα {{Εξέταση}} για να ζητήσετε να επανεξεταστεί το άρθρο σας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας εξεταστής θα δει το άρθρο σας σύντομα. Μόλις το άρθρο ελεγχθεί, ο επιμελητής είτε θα το δημοσιεύσει είτε θα αφήσει ένα μήνυμα στη σελίδα συζήτησης του άρθρου (στην καρτέλα «Συζήτηση» στην κορυφή του άρθρου) εξηγώντας τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει πριν τη δημοσίευση.

Προαιρετικά βήματα

[επεξεργασία]

Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις επεξεργασίας

[επεξεργασία]

Για να αποφύγετε συγκρούσεις επεξεργασίας μπορεί στην αρχή να θελήσετε να εισάγετε την ετικέτα {{Σεχρήση}} και μετά να αποθηκεύσετε την είδησή σας. Αυτή η ετικέτα είναι μια παράκληση προς άλλους επιμελητές να απέχουν από την επεξεργασία του άρθρου, από την στιγμή που ο αναρτών την ετικέτα ξαναγράφει σημαντικά μέρη του κειμένου και γι΄αυτό το λόγο οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μια σύγκρουση επεξεργασίας. Χρησιμοποίηστε αυτή την ετικέτα μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, και αφαίρεστε την όσο το δυνατόν συντομότερα. Θυμήσου ότι τα άρθρα των Βικινέων δεν αποτελούν "κτήμα" κανενός από τους επιμελητές τους, και οποιοσδήποτε άλλος εξυπακούεται ότι είναι ελεύθερος να συνεισφέρει σε οποιοδήποτε απ΄αυτά.

Προσθέστε εικόνες

[επεξεργασία]

Μπορεί να θελήσετε να προσθέσετε μια εικόνα στην είδησή σας. Ακόμα κι αν καμία δεν σας είναι διαθέσιμη από το πραγματικό γεγονός, θα μπορούσε να βοηθήσει τον αναγνώστη εάν προσθέσετε ένα κάποιας μορφής γραφικό, ενδεχομένως έναν χάρτη, ή κάποια εικόνα αντιπροσωπευτική των χαρακτηριστικών του γεγονότος. Τα Κοινά περιέχουν μια ευρεία ποικιλία εικόνων, τις οποίες μπορείτε αυτόματα να συμπεριλάβετε σε οποιοδήποτε άρθρο των Βικινέων χρησιμοποιώντας [[Αρχείο:<το όνομα της εικόνας>|thumb|right|<λεζάντα της εικόνας>]] Εξασφάλιστε ότι η χρήση των εικόνων δεν αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων — όπως εξηγείται παρακάτω.

Χρησιμοποίηστε το Γραφείο έρευνας για να βρείτε εικόνες προς επιφόρτωση, ή βάλτε ακόμα και τις δικές σας φωτογραφίες (δες επίσης το άρθρο ψηφιακή κάμερα), ή ακόμα ακόμα σχεδιάστε τις δικές σας εικόνες (χρησιμοποιώντας ένα ελεύθερο πρόγραμμα όπως, για παράδειγμα, το Gimp).

Αν θέλετε να επιφορτώσετε εικόνες που είναι "κοινό κτήμα", χρησιμοποιήστε την βιβλιοθήκη εικόνων, ήχων και αρχείων των Κοινών. Πατήστε σ΄ αυτόν το σύνδεσμο για να πάτε απευθείας στην σελίδα επιφόρτωσης. Θα χρειαστείτε να εγγραφείς στα Κοινά αν δεν έχετε ήδη δημιουργήσει λογαριασμό.


Μπορείτε να επιφορτώσετε μόνον 'ελεύθερες' (με την έννοια 'ελεύθερα διανεμόμενες και προς επεξεργασία κατά την βούληση καθενός') εικόνες στα Commons. Μπορείτε να επιφορτώσετε εικόνες με την ένδειξη 'δικαιολογημένη χρήση' άμεσα στα Βικινέα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για δικαιολογημένη χρήση πριν επιφορτώσετε μια εικόνα στα Βικινέα. Εάν η εικόνα σας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για δικαιολογημένη χρήση, τότε θα διαγραφεί. Αν όμως η εικόνα σας έχει τις προϋποθέσεις, χρησιμοποιήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να επιφορτώσετε εικόνες στα Βικινέα. Η λειτουργία αυτή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί στα Ελληνικά Βικινέα.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιες κατάλληλες εικόνες, μια σημαία ή ένας χάρτης είναι συχνά αρκετά για να διανθίσετε το άρθρο σας. Για παράδειγμα αν το άρθρο σας είναι κάτι σχετικό με την Σομαλία, θα μπορούσατε να προσθέσετε το [[File:Flag of Somalia.svg|200px|right]] ή το [[File:LocationSomalia.png|right|200px]] (απλά αντικαταστήστε το Somalia με το όνομα της χώρας που αφορά στο άρθρο σου στα αγγλικά).

Συνεχίζοντας την κάλυψη

[επεξεργασία]

Ρίξτε μια ματιά εάν υπάρχει ένα κατάλληλο κουτί πληροφοριών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ιστορία σου.

Πρόσθεσε συνδέσμους σε άλλα Εγχειρήματα του Wikimedia

[επεξεργασία]

Η προσθήκη συνδέσμων wiki ενθαρρύνεται. Πολλά θέματα, όπως οι χώρες και οι πολιτικοί, έχουν τις δικές τους σελίδες που συνδέονται με την αντίστοιχη κατηγορία ή πύλη στα Βικινέα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συνδέσμους και σε άλλα εγχειρήματα του Wikimedia όταν είναι απαραίτητο.

  • Μπορείτε να δημιουργήσετε συνδέσμους με την Βικιπαίδεια χρησιμοποιώντας την ετικέτα [[w:Όνομα Σελίδας|]]. Για παράδειγμα, το [[w:biodiesel]] επιστρέφει biodiesel. Ή για την Βικιπαίδεια στα ελληνικά το [[w:el:Αθήνα]] επιστρέφει Αθήνα.

Δείτε επίσης

[επεξεργασία]