Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Τι δεν είναι τα Βικινέα

Από Βικινέα

Τα Βικινέα είναι ιστότοπος ελεύθερου περιεχομένου. Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος με το τι δεν είναι τα Βικινέα.

Τι δεν είναι τα Βικινέα[επεξεργασία]

 1. Τα Βικινέα δεν είναι χαρτί. Γι΄αυτό τα Βικινέα δεν έχουν όρια όσον αφορά το μέγεθος των άρθρων, μπορούν να περιλαμβάνουν συνδέσμους, μπορούν να είναι πιο επίκαιρα, κλπ. Σημαίνει επίσης ότι το στυλ και το μήκος των γραπτών που είναι κατάλληλο για τα έντυπα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εδώ.
 2. Τα Βικινέα δεν είναι chat, φόρουμ ή βήμα για αγορεύσεις. Ωστόσο, επιτρέπονται οι συζητήσεις που έχουν σχέση με τη βελτίωση σελίδων στη Συζήτηση των άρθρων.
 3. Τα Βικινέα δεν είναι "mirror" ούτε αποθετήριο' για συνδέσμους, εικόνες, ή αρχεία πολυμέσων. Όλα τα περιεχόμενα που προστίθενται εδώ μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς έλεος προκειμένου να ενσωματωθούν. Συμφωνώντας να δημοσιεύσετε μια σελίδα, δέχεστε τους όρους της άδειας CC-BY 2.5
 4. Τα Βικινέα δεν είναι ένας ελεύθερος παροχέας βίκι ή παροχέας webspace. Δεν επιτρέπεται να φιλοξενήσεις την ιστοσελίδα ή το μπλογκ σου στα Βικινέα. Εάν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία βίκι για μια συνεργατική προσπάθεια σε οτιδήποτε άλλο απ΄το να γράφεις άρθρα ειδήσεων με δημοσιογραφικό στυλ, ακόμα κι αν είναι μόνον για μια σελίδα, υπάρχουν πάρα πολλοί ιστοχώροι (όπως το SeedWiki ή το Riters.com) που προσφέρουν φιλοξενία σε βίκι (δωρεάν ή με χρηματικό αντάλλαγμα). Μπορείς ακόμα και να εγκαταστήσεις λογισμικό βίκι στον διακομιστή σου.
 5. Τα Βικινέα δεν είναι θέατρο συγκρούσεων. Ο κάθε χρήστης πρέπει να είναι ήρεμος και να δουλεύει στο πνεύμα της συνεργασίας με τους άλλους χρήστες των Βικινέων.
 6. Τα Βικινέα δεν είναι εγκυκλοπαίδεια. Συλλέγει πληροφορίες για γεγονότα.
 7. Τα Βικινέα δεν λογοκρίνονται για την προστασία ελάσσονας σημασίας ζητημάτων. Ποτέ δεν θα λογοκρίνουμε περιεχόμενο, που μπορεί να θεωρηθεί αμφισβητήσιμο, με την διαδικασία συναίνεσης της κοινότητας.
 8. Τα Βικινέα δεν είναι κάλαθος αχρήστων για τα άρθρα που διαγράφθηκαν στη Βικιπαίδεια. Επειδή διαγράφθηκαν εκεί δεν σημαίνει πώς είναι εγκυκλοπαιδικά εδώ.
 9. Τα Βικινέα δεν είναι Βικιπαίδεια ή άλλο εγχείρημα - είναι διαφορετικό εγχείρημα με τους δικούς του κανόνες και πολιτική.

Τι δεν είναι τα άρθρα των Βικινέων[επεξεργασία]

Αν αναρωτιέσαι τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να είναι σε ένα άρθρο με τίτλο "Χ", αναρωτήσου τι θα περίμενε να δει ο αναγνώστης υπό τον τίτλο "Χ" από ένα έμπιστο πρακτορείο ειδήσεων. Υπάρχει συναίνεση ότι τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι:

 1. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι δελτία τύπου. Υπάρχει μια πληθώρα ανταποκριτών τύπου που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία. Δες στο γραφείο έρευνας (ή δοκίμασε τις πηγές ειδήσεων στην Βικιπαίδεια) για να δεις συνδέσμους σε κάποια απ΄αυτά. Τα άρθρα των Βικινέων εφαρμόζουν τα 5 Ws της δημοσιογραφίας όπου είναι δυνατόν, και επιχειρούν να παρουσιάσουν άρθρα άξια προς δημοσίευση, ισορροπημένα και με πολλές πηγές ειδήσεων, πράγμα που τα δελτία τύπου δεν κάνουν εξ' ορισμού.
 2. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι έγγραφα πηγές. Το αδελφό μας εγχείρημα Βικιθήκη είναι ένα αποθετήριο για στατικά ντοκουμέντα. Τα άρθρα των Βικινέων μπορούν και θα πρέπει να τροποποιούνται χωρίς ενδοιασμούς πράγμα που δεν θα είναι η κατάλληλη μεταχείριση για ένα έγγραφο πηγή. Επίσης, πολλά σχετικά με ειδήσεις ντοκουμέντα έχουν copyright — ενώ η κατά λέξη αντιγραφή ενός ντοκουμέντου θα μπορούσε λογικά να θεωρηθεί ως "δικαιολογημένη χρήση".
 3. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι διαφημίσεις. Πολύ περισσότερο, δεν είναι πολιτικές διαφημίσεις. Αποκλείοντας τα άρθρα γνώμης, που στην παρούσα φάση δεν είναι επιτρεπτά, ένα αποκλειστικά μονόπλευρο άρθρο, είτε υπέρ είτε κατά του θέματος του άρθρου, αποτελεί μιας μορφής διαφήμιση.
 4. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι επιστημονικές εργασίες ή κριτικές αυτών. Άρθρα μπορούν να κάνουν μια επισκόπηση ή να συνοψίζουν επιστημονικά θέματα, αλλά θα πρέπει να είναι γραμμένα για να διαβαστούν από ένα ευρύτερο, οριζόντιο κοινό πέρα απ΄αυτό μιας επιστημονικής έκδοσης — χρήση εξειδικευμένης ορολογίας θα πρέπει να περιοριστεί και να αξιολογηθεί.
 5. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι εγκυκλοπαιδικά άρθρα. Κάθε άρθρο σχετίζεται με ένα ειδικό γεγονός που τελείται στον χρόνο και όλες οι παραπέρα επεξεργασίες θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες πάνω σ΄αυτό το συγκεκριμένο γεγονός ή να διορθώνουν λάθη του άρθρου. Αν η πληροφορία αφορά ένα εξελισσόμενο γεγονός θα πρέπει πιθανότατα να περιληφθεί στο ίδιο άρθρο, εντούτοις αν πρόκειται για μια συνεχιζόμενη εξέλιξη ακόμα και για ένα γεγονός που κρατά για πάνω από μια μέρα, το πιθανότερο είναι να χρειάζεται να γραφτεί ένα νέο άρθρο. Για παράδειγμα, υποθέσεις εγκλημάτων που συχνά διαρκούν μήνες ή και χρόνια ακόμα, αλλά τα γεγονότα σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ένα άρθρο αλλά σε ξεχωριστά άρθρα για κάθε ξεχωριστό γεγονός καθώς αυτά εξελίσσονται.
 6. Τα άρθρα των Βικινέων δεν είναι editorials. Τα άρθρα θα πρέπει να περιορίζονται σε ρεπορτάζ ειδήσεων και όχι στον σχολιασμό αυτών των ειδήσεων ή των παραγωγών ειδήσεων.

Πιθανές εξαιρέσεις[επεξεργασία]

 • Αλλαγές σε ένα άρθρο (κανονική επεξεργασία)
 • Αλλαγή μιας σελίδας σε ανακατεύθυνση
 • Διαγραφή της σελίδας (εννοείται όταν τηρεί τα κριτήρια διαγραφής)
 • Αλλαγή κανόνων σε αυτή τη σελίδα (μετά από γενική συζήτηση)

Δείτε επίσης[επεξεργασία]