Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Κανόνας τριών επαναφορών

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC

This policy in a nutshell Αυτή είναι μια πολιτική εν συντομία:

Μην επαναφέρεις οποιαδήποτε σελίδα περισσότερο από τρεις φορές εντός μιας περιόδου 24 ωρών.
(Αυτό δεν ισχύει για τις αυτοεπαναφορές ή την διόρθωση συνηθισμένων βανδαλισμών.)


Η πολιτική αυτή ισχύει για τον καθένα. Χρήση των sockpuppets (πολλαπλών λογαριασμών) δεν αποτελεί νομιμοποιημένο τρόπο για να αποφύγουμε αυτό το όριο, και ο κανόνας των τριών επαναφορών μπορεί να έχει εφαρμογή και σε μικρές ομάδες των δύο ή τριών ατόμων που δρούν συντονισμένα για να παρενοχλήσουν ένα άλλο πρόσωπο.


Αν η επεξεργασία χρειάζεται πραγματικά να αναστραφεί τόσο πολύ, τότε κάποιος άλλος με ουδέτερη οπτική γωνία πιθανότατα θα το κάνει — και αυτό θα υπηρετήσει τον ζωτικό σκοπό της ανάδειξηςη ότι η κοινότητα σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε συμφωνία όσον αφορά για το ποιά από τις δύο ανταγωνιζόμενες εκδοχές είναι η σωστή.

Και εάν επικοινωνήσεις με άλλα μέλη των Βικινέων που σέβεσαι την γνώμη τους, και τους ζητήσεις να ρίξουν μια ματιά στην σελίδα και μετά απ'αυτό εσύ και αυτός από τον οποίο ζήτησες βοήθεια έχετε χρειαστεί και οι δυό σας να κάνετε τρεις επαναφορές, τότε το πιο πιθανό είναι να ζητήσετε να προστατευθεί η σελίδα και να αρχίσετε να εξετάζετε το ενδεχόμενο της διαδικασίας επίλυσης διαφορών.

Συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των επαναφορών

[επεξεργασία]

Άλλες δράσεις στο βίκι καλύπτονται από το πνεύμα του ΚΤΕ. Επαναλαμβανόμενες μετονομασίες σελίδων, ή χρήση των προνομίων των διαχειριστών (φραγές ή αναιρέσεις φραγών, προστασία σελίδων ή αναίρεση προστασίας, διαγραφές σελίδων ή επαναφορές από διαγραφές) θα πρέπει το καθένα να γίνεται όχι περισσότερο από τρεις φορές μέσα σε μια περίοδο είκοσι τεσσάρων ωρών.

Επαναφορές και βανδαλισμοί

[επεξεργασία]

Εάν διαπιστώσεις ότι επαναφέρεις μια σημαντική ποσότητα από επεξεργασίες από έναν φραγμένο χρήστη ή έναν βάνδαλο, ίσως να είναι προτιμότερο να επιβληθεί φραγή στον χρήστη ή στην IP διεύθυνσή του. Εάν είσαι ένας διαχειριστής, θα πρέπει να επιβάλλεις φραγή στον ανάρμοστο χρήστη σε συμφωνία με την πολιτική φραγών. Ο Τζίμμι Γουέιλς έχει πει:

Ο κανόνας των τριών επαναφορών δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται γενικά στις επαναφορές πράξεων καθαρού βανδαλισμού από χρήστες που περιμένουν από έναν sysop να επιβάλλει φραγή σε μια IP, φυσικά. Σε γενικές γραμμές, οι sysops δεν θα πρέπει να επαναφέρουν καθαρούς βανδαλισμούς ούτε κάν για δεύτερη φορά, επειδή θα έπρεπε να τους είχαν ήδη επιβάλλει φραγή από τότε. (Εντούτοις, μερικές φορές οι sysops θα επιλέξουν δικαίως να μην επιβάλλουν φραγή στην IP από τον φόβο να μην επηρεάσουν αθώους χρήστες, κι αυτό είναι εξίσου δίκαιο.) Αλλά σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί ένα καθαρός βανδαλισμός να επιβιώσει από 3 επαναφορές. Ο κανόνας εδώ δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται έως του σημείου να σημαίνει ότι τέτοιοι βανδαλισμοί θα πρέπει να γίνονται ανεκτοί από έναν χρήστη που έχει κάνει ήδη τρεις επαναφορές. Χρησιμοποιείστε αυτήν την εξαίρεση προσεκτικά — είναι καλύτερο να βεβαιωθείς ότι ο βάνδαλος έχει φραγεί το συντομότερο δυνατόν. Απλώς βεβαιώσου ότι πρόκειται για καθαρό βανδαλισμό με την συνηθισμένη έννοια του όρου.
Αυτή η εξαίρεση δεν εφαρμόζεται σε επαναφορές χρηστών με καλή-φήμη επειδή απλώς θεωρείτε ότι οι επεξεργασίες τους είναι "βανδαλισμός." Ο καθαρός βανδαλισμός δεν επιδέχεται αμφισβήτησης—μην τον συγχέετε με επεξεργασίες με τις οποίες απλώς διαφωνείτε.

Εφαρμογή

[επεξεργασία]

Εάν παραβιάσεις τον κανόνα των 3 επαναφορών, μετά από την 4η επαναφορά σου μέσα σε 24 ώρες, οι διαχειριστές μπορεί να σου επιβάλλουν φραγή μέχρι 24 ώρες το ανώτερο. Στις περιπτώσεις που πολλά μέρη παραβιάζουν τον κανόνα, οι διαχειριστές θα πρέπει να μεταχειριστούν όλες τις πλευρές ισότιμα.

Επιπλέον, αυτός ο κανόνας επιβάλλεται στην περίπτωση που:

  • Εκπαιδεύουμε τους χρήστες που μπορεί να μην έχουν επίγνωση της καλής πρακτικής που εφαρμόζουν τα Βικινέα πάνω στο θέμα.
  • Πιέζουμε για ισοτιμία και διδάσκουμε μέσω παραδείγματος.
  • Όπου οι σελίδες προστατεύονται λόγω πολέμου επαναφορών, οι διαχειριστές μπορεί να προστατέψουν σελίδες με εκείνη την έκδοση που έχει την αποδοκιμασία όσων επιχείρησαν τις υπερβολικές επαναφορές. Αυτό θεωρείται από κάποιους ως μια πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική προστασίας. Ο διαχειριστής επίσης έχει την επιλογή να προστατέψει την τρέχουσα έκδοση, διατηρώντας έτσι μια στάση ουδετερότητας.

Παραβιάσεις της πολιτικής των τριών επαναφορών μπορούν να κινήσουν την προσοχή των διαχειριστών στην σελίδα του Σημειωματαρίου διαχειριστών.

Οποιοσδήποτε διαχειριστής που επιβάλλει φραγή σε έναν χρήστη εφαρμόζοντας την πολιτική του ΒΝ:ΚΤΕ θα πρέπει να διασφαλίσει τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις προσβλητικές επεξεργασίες που καταγράφονται στο en:WN:ALERT έγκαιρα εάν δεν παρέχονται από ένα τρίτο μέρος