Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικινέα:Κριτήρια για άμεση διαγραφή

Από Βικινέα
Αυτή η σελίδα περιέχει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία των Βικινέων. Αποτελεί προϊόν συναίνεσης και θεωρείται πως όλοι οι χρήστες θα πρέπει να την ακολουθούν. Αν επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές σας αντανακλούν την συναίνεση. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε διάλογο στην σελίδα συζήτησης.


Πολιτικές και οδηγίες των Βικινέων

Ουδέτερη οπτική γωνία
Οδηγός περιεχομένου
Οδηγός στυλ

Διαχειριστές
Επιτροπή διαιτησίας

Παράθεση πηγών
Πνευματικά δικαιώματα
Κριτήρια για άμεση διαγραφή
Πρωτότυπη έρευνα
Εύλογη χρήση
Πολιτική χρήσης εικόνων
Εξετάζοντας άρθρα
Κανόνας τριών επαναφορών

Εθιμοτυπία
IRC


Για τρέχοντα αιτήματα, δες Κατηγορία:Άμεση Διαγραφή.

Υπάρχουν μερικές, περιορισμένες, περιπτώσεις όπου οι διαχειριστές μπορούν να διαγράψουν σελίδες στα Βικινέα "άμεσα". Μη-διαχειριστές μπορούν να ζητήσουν από έναν διαχειριστή να διαγράψει μια τέτοια σελίδα προσθέτοντας την ετικέτα {{Διαγραφή}}.

Για οτιδήποτε που δεν είναι άξιο μεταχείρισης με τα κριτήρια της άμεσης διαγραφής, χρησιμοποίησε τα αιτήματα διαγραφής, ή εξέτασε άλλες προσεγγίσεις (όπως την μετακίνηση του περιεχομένου σε μια περιοχή επεξεργασίας του χρήστη).

Οι περιπτώσεις[επεξεργασία]

Οι διαχειριστές μπορούν άμεσα να διαγράψουν μια σελίδα, στο βαθμό που αυτή ικανοποιεί τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια. Πάντα να ελέγχετε πρώτα το ιστορικό για να δείτε εάν υπάρχουν προηγούμενες εκδόσεις που να μπορούν να επαναφερθούν, οπότε η διαγραφή δεν κρίνεται αναγκαία.

Άρθρα[επεξεργασία]

 1. Περιεχόμενο ή ειδήσεις χωρίς νόημα (π.χ. τυχαίους χαρακτήρες ή λέξεις). Δες τη σελίδα προφανείς ανοησίες.
 2. Δοκιμαστικές σελίδες (π.χ, "Can I really create a page here?").
 3. Απροκάλυπτος βανδαλισμός (δες επίσης αντιμετωπίζοντας βανδαλισμούς).
 4. Πολύ σύντομα άρθρα χωρίς περιεχόμενο (π.χ., "Ήταν ένας διασκεδαστικός άντρας που δημιούργησε το Εργοστάσιο και την Χασιέντα. Και μιας και μιλάμε γι'αυτό η γυναίκα του είναι υπέροχη.")
 5. Διαφημίσεις ή ανεπιθύμητα μηνύματα.
 6. Κατόπιν αίτησης του ίδιου του συγγραφέα και όταν δεν υπάρχει κανένα ιστορικό επεξεργασιών από τρίτο μέρος.
 7. Προφανείς φάρσες, παρωδίες, αστεία τύπου πρωταπριλιάς ή και άλλα έργα φαντασίας που κάνουν ζημιά στην αξιοπιστία των Βικινέων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να θεωρηθεί επιθυμητό να διατηρηθεί το περιεχόμενο μετακινώντας το σε μια υποσελίδα του συγγραφέα.
 8. Περιεχόμενο που αναδημοσιεύτηκε χωρίς καμία αλλαγή ενώ είχε διαγραφεί σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική διαγραφών.
 9. Άρθρα από ξένες γλώσσες που δεν μοιάζουν με ειδήσεις (για θέματα σχετικά με τις ειδήσεις, κάποια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει να μετακινηθούν στην κατάλληλη γλωσσική έκδοση των Βικινέων, εφόσον υπάρχει).
 10. Προφανείς παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όπως αυτούσιες αντιγραφές-επικολλήσεις ή σχεδόν αυτούσιες αναπαραγωγές περιεχομένου από πηγές που προστατεύονται ως προς τα πνευματικά δικαιώματα. Η γρήγορη διαγραφή δεν εφαρμόζεται στις πηγές που είναι στην δημόσια σφαίρα, όταν η άδεια αναπαραγωγής του περιεχομένου της δημόσιας σφαίρας παρέχεται από την αρχική πηγή και διευκρινίζεται στην σελίδα συζήτησης του άρθρου, ή σε άρθρα που περιέχουν στο ιστορικό τους και επεξεργασίες τρίτων
 11. Απροκάλυπτα λανθασμένης δημοσίευσης εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου (διαγραφή όπου είναι δυνατόν παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων από την Βικιπαίδεια ή άλλες παρόμοιες πηγές χωρίς μια συμβατή άδεια.)

Φυσικά, το Αμμοδοχείο εξαιρείται απ'αυτούς τους κανόνες και θα πρέπει να μην διαγράφεται ακόμα κι όταν μπορεί να ικανοποιεί κάποια απ'αυτά τα κριτήρια. Σε περίπτωση βανδαλισμού, ανεπιθύμητων μηνυμάτων, ή παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, το ακατάλληλο κείμενο θα πρέπει να διαγράφεται και από το αμμοδοχείο.

Ανακατευθύνσεις[επεξεργασία]

Οι ανακατευθύνσεις μπορούν άμεσα να διαγράφονται εάν δεν έχουν κανένα χρήσιμο ιστορικό και

 1. Ανακατευθύνουν σε μια μη-υπαρκτή σελίδα. Πριν να διαγράψετε μια ανακατεύθυνση, ελέγξτε αν η ανακατεύθυνση αυτή μπορεί να γίνει χρήσιμη αλλάζοντας τον προορισμό της.
 2. Όσες δημιουργούνται με την μετακίνηση σελίδων χρηστών εκτός του άρθρου. Μερικές φορές νέοι χρήστες των Βικινέων τυχαία δημιουργούν σελίδες χρηστών στον χώρο του κυρίως άρθρου. Μετακινήστε τις στον χώρο του χρήστη κάνοντας χρήση του εργαλείου "Μετακινήστε αυτή τη σελίδα" για να διατηρηθεί το ιστορικό της, και εξετάστε το ενδεχόμενο να περιμένετε μια ή δύο μέρες πριν να διαγράψετε την σελίδα ανακατεύθυνσης που προέκυψε.
 3. Έχουν δημιουργηθεί πολύ πρόσφατα ως αποτέλεσμα ορθογραφικού λάθους σε έναν τίτλο.
 4. Είναι αποτέλεσμα βανδαλισμού (π.χ. μετονομασία μιας σελίδας σε έναν ανόητο τίτλο, καθώς όταν η σελίδα θα μετακινηθεί και πάλι στο σωστό της όνομα, μια ανακατεύθυνση θα διατηρηθεί).

Εικόνες[επεξεργασία]

 1. Οποιαδήποτε εικόνα που αντιτίθεται στην πολιτική εύλογης χρήσης.
  1. Συγκεκριμένα, εικόνες από ανταγωνιστικούς οργανισμούς ειδήσεων θα πρέπει να διαγράφονται άμεσα.
 2. Μια εικόνα η οποία είναι πλεονάζον (έχει ακριβώς τα ίδια bits ή έχει σμικρυνθεί) αντίγραφο από κάποια άλλη στα Βικινέα και υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι έχουν αλλαχτεί προς την εικόνα που έχει διατηρηθεί.
 3. Αχρησιμοποίητες εικόνες εύλογης χρήσης.

Άλλες σελίδες[επεξεργασία]

 1. Προσωπικές υποσελίδες, μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη τους.
 2. Σελίδες συζήτησης από ήδη διαγραμμένα άρθρα.
 3. Σελίδες συζήτησης από μη εγγεγραμμένους χρήστες όπου το μήνυμα δεν είναι πλέον συναφές (Αυτό για να αποφύγουμε τη σύγχυση στους νέους χρήστες που συμβαίνει να κάνουν επεξεργασίες με την ίδια διεύθυνση IP.)
 4. Κενές κατηγορίες (χωρίς άρθρα ή υποκατηγορίες) των οποίων το μοναδικό περιεχόμενο αποτελούν σύνδεσμοι που οδηγούν σε υπερ-κατηγορίες
 5. Σελίδες χρηστών και συζήτησης μετά από αίτημα του χρήστη, όπου δεν υπάρχει σημαντική κατάχρηση, και καμία διαχειριστική ανάγκη για διατήρηση της σελίδας. Μια ανακατεύθυνση (στο νέο όνομα του χρήστη, ή στο Wikipedia:Missing Wikipedians ή ίσως στην αίθουσα αναχώρησης ή απλώς δημιούργησε μια σύντομη σημείωση λέγοντας ότι ο Χρήστης έχει αποχωρήσει) θα πρέπει να δημιουργηθεί για να αποφευχθούν οι κόκκινοι σύνδεσμοι και η σύγχυση.