Τρομοκρατική επίθεση στη Σμύρνη

Από Βικινέα

6 Ιανουαρίου 2017

Νέα τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στην Τουρκία, καθώς ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από δικαστήριο της Σμύρνης, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι δέκα να βρίσκονται στα νοσοκομεία φέροντας σοβαρά τραύματα. Η επίθεση λαμβάνει χώρα μετά το μακελειό σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και τη λήψη της απόφασης για τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία.

Ο Ερόλ Αϊγιλντίζ, Κυβερνήτης της Σμύρνης, προέβη σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της επίθεσης και ανέφερε τα εξής: «Ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των αστυνομικών και των οδηγών ενός αυτοκινήτου, όταν διατάχθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο έξω από το Δικαστήριο Μπαϊρακλί. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι δράστες ανατίναξαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να διαφύγουν». Ωστόσο, όπως αναφέρεται από πηγές, οι αστυνομικοί σκότωσαν δύο δράστες, ενώ εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων (εκ των οποίων, οι δύο ήταν δράστες), ενώ άλλοι δέκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα. Ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας, Βεϊσί Καϊνάκ, δήλωσε πως «από την ποσότητα οπλισμού που εντοπίσαμε στο αυτοκίνητο καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πρόκειτο για σχεδιασμό ενέργειας με μεγαλύτερη ωμότητα». Αναλυτές συνδέουν τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία με τη θέση της χώρας στο συριακό πρόβλημα, ωστόσο ο Καϊνάκ δήλωσε πως «παρά τις επιθέσεις, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ».
Πηγές