Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Από Βικινέα

4 Ιανουαρίου 2017

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, ανακοίνωσε χθες βράδυ την τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα - δηλαδή, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί στην Τουρκία από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η απόφαση λήφθηκε τρεις μέρες μετά το πρωτοχρονιάτικο μακελειό σε κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη.

Για πρώτη φορά, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουλίου, πέντε μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα των στρατιωτικών δυνάμεων εις βάρος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το πραξικόπημα, η Κυβέρνηση της Τουρκίας έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχοντας κατηγορήσει το κίνημα του ιεροκήρυκηκα Φετουλάχ Γκιουλέν και προχωρώντας στη σύλληψη 41.000 ατόμων και στην απομάκρυνση άλλων 100.000 ατόμων από τη δημόσια υπηρεσία.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, η Τουρκία αντιμετώπισε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, από πρώην αστυνομικό. Το αποκορύφωμα ήταν η τρομοκρατική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης (στη δυτική ακτή του Βοσπόρου) κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Όπως αναφέρουν πηγές, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει στην Κυβέρνηση της Τουρκίας να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν νέα νομοθεσία, ενώ επίσης μπορεί να περιορίζει και ν' αναστέλνει δικαιώματα και ελευθερίες. Αναλυτές ανησυχούν πως η απόφαση για παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση της Τουρκίας για να πλήξει τις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία.
Πηγές