Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τουρκία ανακοίνωσε την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Από Βικινέα

26 Ιουλίου 2017

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας «S-400». Από την πλευρά της, η Ρωσία, δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπογραφή της συμφωνίας.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης της Βουλής, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας. «Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα και οι υπογραφές έχουν πέσει για την αγορά των S-400. Παράλληλα, συμφωνήσαμε να γίνει συμπαραγωγή των συστημάτων εδώ στην Τουρκία», ανακοίνωσε από το βήμα ο Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν δηλώσει ενοχλημένες από την αγορά των ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία, θεωρώντας πως τα μέλη του ΝΑΤΟ συμβατούν στο θέμα των οπλικών συστημάτων. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν ενοχλήθηκαν όταν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε τους S-300. Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προασπίσει την ασφάλεια της».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις συνεχείς διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων «Patriot». Η διαπραγματεύση έληξε με αποτυχία, καθώς οι όροι των ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν την Τουρκία. Οι όροι αφορούσαν το ποσό που πρέπει να καταθέσει η Τουρκία για να αποκτήσει το σύστημα, η άρνηση για συμπαραγωγή, η συνεχής αναφορά για τη χρήση του, καθώς και η πιθανότητα επιστροφής του σε περίπτωση που το ζητήσει ο Στρατός των ΗΠΑ και αγορά νέων συστημάτων.
Πηγές