Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποφυλακίστηκαν επτά δημοσιογράφοι στην Τουρκία

Από Βικινέα

30 Ιουλίου 2017

Τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, επτά δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Cumhuriyet» αποφυλακίστηκαν, μετά από οκτώ μήνες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, αρκετοί συνάδερφοι τους παραμένουν στη φυλακή, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στήριξη και προώθηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της χώρας.

Το Δικαστήριο της Κωνσταντινουπόλεως διέταξε την αποφυλάκιση των επτά δημοσιογράφων υπό περιοριστικούς όρους, ενώ άλλοι τέσσερις συνάδερφοι τους παραμένουν υπό κράτηση, με την εφημερίδα να κατηγορεί την Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εβληματική δίκη εις βάρος μιας από τις τελευταίες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες της χώρας και συνεπώς παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης. Μαζί με τους δημοσιογράφους, από τη Δευτέρα, δικάζονται ακόμα έξι διευθυντικά στελέχη και λοιποί συνεργάτες της εφημερίδας.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές, το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν - ο οποίος κατηγορείται για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 - και την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, η συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις τιμωρείται με κάθειρξη 43 ετών.
Πηγές