Ολοκληρώθηκε η πρώτη επέτειος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία

Από Βικινέα

16 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επέτειος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, με χιλιάδες Τούρκους να συγκεντρώνονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωτογραφίες των θυμάτων του πραξικοπήματος. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφώνησε ομιλία προς τιμήν των πεσόντων και προέτρεψε τη συνέχιση του αγώνα για υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Πριν ένα χρόνο, τη νύχτα της Παρασκευής, 15ης Ιουλίου, αεροσκάφη πετούσαν χαμηλά στον ουρανό της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ αργότερα, άρματα μάχης και φορτηγά απέκλεισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος βρισκόταν σε θερινές διακοπές στη Μαρμαρίδα, κάλεσε μέσω τηλεφώνου τον τουρκικό λαό να αντισταθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και αντιμετώπισαν τους ελεύθερους σκοπευτές και τους χειριστές αρμάτων, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Το πραξικόπημα έληξε με αποτυχία και με θάνατο 300 ανθρώπων.

Μετά το πραξικόπημα, επεβλήθη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε περαιτέρω εξουσίες. Αρκετοί αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, μ' αποτέλεσμα να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Η Κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος. Ο Ναύαρχος Τουρκέρ Ερτούρκ (εν αποστρατεία) είχε δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σχεδιασμένο από την Κυβέρνηση και πως η τελευταία ανάγκασε τους πραξικοπηματίες να δράσουν πρόωρα για να λάβει περαιτέρω εξουσίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία εκφωνήθηκε στις 02:32 (ώρα Ελλάδος), όταν οι πραξικοπηματίες είχαν βομβαρδίσει το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «ουδείς θα μείνει ατιμώρητος γι' αυτή την προδοσία. Θα ξεριζώσω τα κεφάλια των πραξικοπηματιών, όταν η Βουλή εγκρίνει τον νόμο για θανατική ποινή. Θα φορούν ειδικές στολές [οι πραξικοπηματίες], σαν αυτές που φορούν στο Γκουαντάναμο».




Πηγές