Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύλληψη βουλευτή στην Τουρκία

Από Βικινέα

15 Ιουνίου 2017

Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας, Ενίς Μπερμπέρογλου, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για κατασκοπεία. Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής της Αντιπολίτευσης που καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία. Η Αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προτίθεται να «καθαρίσει» την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε για κατασκοπεία, καθώς τον Μάη του 2015, έδωσε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Cumhuriyet» ένα βίντεο, το οποίο απεικόνιζε οχήματα της ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) να μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας πως τα όπλα χορηγήθηκαν σε Τουρκμένους που πολεμούν κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ισλαμικού Κράτους. Εξαιτίας της κυκλοφορίας του βίντεο, σε πενταετής κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο δικαστήριο. Έχουμε δει πολλές φορές τη δικαιοσύνη να σφάζεται σ' αυτό το κτήριο, το οποίο είναι δικαστήριο μόνο κατ' όνομα, καθώς αυτό το κτήριο ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιοσύνη». Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, τα μέλη του κόμματος αποχώρησαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σ' ένδειξη διαμαρτυρίας. «Η φυλάκιση ενός βουλευτή μας αποτελεί πικρό παράδειγμα πως η δικαστική εξουσία βρίσκεται στα χέρια της εκτελεστικής», αναφέρει ανακοίνωση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Πηγές