Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Από Βικινέα

29 Ιουλίου 2017

Η Ρωσική Ομοσπονδία απαντά με αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εις βάρος της αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία απαίτησε τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών ή συνεργατών της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ από τις 1 Αυγούστου θα προβεί σε κατάσχεση δύο χώρων της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Αυτή την εβδομάδα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (98 ψήφοι υπέρ και 2 ψήφοι κατά) υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως «η έρευνα που διεξάγεται για φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 μαρτυρά αντιρωσική υστερία. Διατηρήσαμε αρκετό καιρό την υπομονή και τη ψυχραιμία μας, αλλά δεν θα ανεχθούμε για πάντα την ασέβεια και αυθάδεια εις βάρος της χώρας μας». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως «οι ΗΠΑ αγνοούν αλαζονικά τις θέσεις και τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Η Ρωσία απαίτησε τη μείωση του αριθμού των διπλωματών, ώστε αυτοί ν' ανέρχονται στα 455 άτομα, ενώ προέβη σε κατάσχεση εξοχικού και αποθήκης στη Μόσχα, τα οποία αποτελούν χώρους εργασίας και αναψυχής των Αμερικανών πρεσβευτών. Παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί και εις βάρος της Ρωσίας στα τέλη της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας απέναντι στο ψήφισμα του Κογκρέσου, αλλά αυτό έχει δικαίωμα ν' αντιταχθεί στην προεδρική βούληση, αν τα 2/3 των μελών του ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων.
Πηγές