Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά Ρωσίας, Ιράν και Βορείου Κορέας

Από Βικινέα

24 Ιουλίου 2017

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ψήφισε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας, με το ψήφισμα να τίθεται για ψηφοφορία ενωπίον της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ύπαρξη και χρήση «διακόπτη ασφαλείας» σε περίπτωση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίσει να χαλαρώσει τα μέτρα εις βάρος της Μόσχας.

Τον Ιούνιο, σχετικό ψήφισμα δεν πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς δεν περιλάμβανε κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας, η οποία κατά την άποψη των Αμερικανών, προκαλεί ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής παράταξης των Ρεπουμπλικανών, Κέβιν Μακάρθι, έχει δηλώσει πως όλα είναι έτοιμα για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο την Τρίτη.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει προεδρική αναφορά για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική απέναντι σ' άλλες χώρες, εννοώντας κυρίως την Ρωσία, η οποία ζητά άρση των κυρώσεων που της επεβλήθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Κογκρέσο θα εξετάζει εντός 30 ημερών την αναφορά του Προέδρου και έπειτα θα αποδέχεται ή θα απορρίπτει τις προτάσεις του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε φανερά ενοχλημένος από την κίνηση του Κογκρέσου, λέγοντας πως «το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται, ενώ οι μόνοι που χαμογελάνε είναι οι Δημοκρατικοί και οι Ρώσοι», ενώ παράλληλα άφησε αιχμές κατά των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δεν υποστήριξαν τον Πρόεδρο τους. Η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, από την άλλη, δήλωσε πως «ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την επιβολή των μέτρων κατά της Ρωσίας, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα στην Ουκρανία».
Πηγές