Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα

23 Αυγούστου 2017

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, χωρίς ν' αναφέρει πόσοι στρατιώτες θα σταλούν για να ενισχύσουν τους ήδη παρατεταγμένους 8.400 Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

«Παρά το γεγονός ότι τα ένστικα μου έλεγαν ν' αποσύρω τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα, οι Σύμβουλοι Στρατηγικής Ασφάλειας μ' έπεισαν πως η απόσυρση θα προκαλέσει ένα σοβαρό κενό, το οποίο θα εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες, όπως έγινε προηγουμένως και στο Ιράκ. Συμφωνήσαμε πως η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική επιχείρηση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ [από τον Οκτώβριο του 2001] πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι εσπευσμένα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μ' αυτό τον τρόπο εξέφρασε τη στήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας με μερικά στοιχεία των Ταλιμπάν. Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση αυτή, την οποία χαιρέτησαν η Γερμανία και η Βρετανία - αν και η Γερμανία δήλωσε πως δεν θα στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή, καθώς τις είχε ήδη αυξήσει στο παρελθόν, όταν οι ΗΠΑ μείωναν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Πακιστάν, το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, πως «δημιουργεί καταφύγια για προστασία των τρομοκρατών, τους οποίους οι Αμερικανοί πολεμάνε». Ο Στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ αρνήθηκε τις κατηγορίες που εκτόξευσε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ εις βάρος του Πακιστάν, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν κρησφύγετα στο Πακιστάν για τους τρομοκράτες, καθώς η Κυβέρνηση του Πακιστάν συνεχίζει τον αγώνα εις βάρος όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων». Το Πακιστάν έλαβε αμέσως τη στήριξη της Κίνας.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε την Ινδία ν' αυξήσει την οικονομική στήριξη στα πλαίσια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Πακιστάν, αναφερόμενος στο γεγονός πως η χώρα έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Κύριο σημείο του διαγγέλματος ήταν πως «οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να γνωρίζουν πως δεν έχουν μέρος να κρυφτούν. Δεν θα βασιστούμε σε χρονοδιαγράμματα, αλλά στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα πεδία των μαχών».
Πηγές