Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτόξευση πυραύλου της Βορείου Κορέας πάνω από την Ιαπωνία

Από Βικινέα

29 Αυγούστου 2017

Τις πρωϊνές ώρες (06:06 ώρα Ελλάδος, 00:06 τοπική ώρα) της σημερινής μέρας, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα με κατεύθυνση πάνω από το Νησί Χοκαΐντο της Ιαπωνίας. Ο Στρατός της Ιαπωνίας δεν προέβη σε κατάρριψη του πυραύλου, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν πως ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια και έπεσε στη θάλασσα, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διευκρίνηση.

Το κρατικό σύστημα προειδοποίησης «J-Alert» προέβη σε σύσταση στους κατοίκους να μεταφερθούν σε καταφύγια, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, καθησύχασε τους κατοίκους λέγοντας πως «θα κάνω τα πάντα για την ασφάλεια των συμπατριωτών μου». Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως ο πύραυλος ήταν πιθανώς μεσαίου βεληνεκούς (όπως ο τελευταίος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο) και εκτοξεύτηκε από τη Σουνάν, πλησίον της Πγιονγιάνγκ.

Η ένταση κλιμακώθηκε πριν μερικές βδομάδες, όταν Βόρεια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε με επίθεση στη Νήσο Γκουάμ. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφορία για αν και πότε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δηλώνουν αποφασισμένες ν' απαντήσουν «δυναμικά» στην πρόκληση.