Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Από Βικινέα

4 Ιουλίου 2017

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από το δυτικό άκρο της επικράτειας της. Ο πύραυλος κατέληξε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Κορέας, αν και οι Ιάπωνες δηλώνουν πως ο πύραλος κατέληξε στα ύδατα που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Βορείου Κορέας έκανε λόγο πως θα προβεί σήμερα σε σημαντική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης της Ιαπωνίας, «ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα ξεπέρασε ουσιαστικά το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων», με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας και την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας να προσθέτουν πως «ο πύραλος διένυσε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων». Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετασθεί η ικανότητα αντίδρασης της Νοτίου Κορέας σε πιθανή εκτόξευση νέων πυραύλων από τη γείτονο χώρα. Η Νότια Κορέα αναλύει τα στοιχεία της δοκιμής, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε να αποτελεί διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.

Οι γειτονικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους και την αποδοκιμασία τους για το συμβάν, καθώς η διεθνής κοινότητα είχε κάνει έκκληση στη Βόρεια Κορέα γι' αυτοσυγκράτηση. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σ' ανάρτηση του στο «Twitter», δηλώνει πως «η Κίνα πρέπει να ασκήσει την πειθώ της [στη Βόρεια Κορέα] για να σταματήσει αυτή η γελοία ιστορία. Αυτός ο τύπος [εννοεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν] δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει; Μέχρι πότε θα το ανέχονται αυτό η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία;». Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Πηγές