Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας για να αποτρέψει ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας

Από Βικινέα

8 Ιουλίου 2017

Στα πλαίσια της συνεδρίασης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας για να αντιταθεί στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας, καθώς η τελευταία είχε προβεί σε έκτη πυραυλική δοκιμή πριν λίγες μέρες.

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η οποία θορύβησε έντονα τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να καλούν την Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία είχε δηλώσει και νωρίτερα πως λύση στο κορεατικό πρόβλημα μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στη στρατιωτική επέμβαση. Παρ' ολ' αυτά, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εκτέλεσαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια για ν' αντιμετωπίσουν πιθανές απειλές της Βορείου Κορέας.

Όσον αφορά τον πύραλο που εκτοξεύθηκε, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ θεωρούν πως ήταν διηπειρωτικός, αν και το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάνει λόγο για πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που η Ρωσία διαφώνησε με το προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Βορείου Κορέας που προτάθηκε από τις ΗΠΑ. Στο κείμενο, οι Αμερικανοί θυμίζουν στα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ πως ο οργανισμός δεσμεύθηκε να λάβει σημαντικά μέτρα σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής ή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Το κείμενο των ΗΠΑ καταδίκαζε τη δοκιμή της Βορείου Κορέας και προετοίμαζε το έδαφος για επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της ασιατικής χώρας. Ωστόσο, η Ρωσία δήλωσε πως η στρατιωτική οδός και η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες πνίγουν τη Βόρεια Κορέα, είναι απαράδεκτες, χωρίς να σημαίνει πως η ίδια δεν καταδικάζει τις δοκιμές της Βορείου Κορέας.
Πηγές