Χαμηλώνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Από Βικινέα

16 Αυγούστου 2017

Χαμηλώνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, η οποία φαινόταν πως οδηγείτο σε πυρηνικό πόλεμο μεταξύ της Βορείου Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέστειλε την εφαρμογή του σχεδίου επίθεσης στη Νήσο Γκουάμ, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Όπως μετέδωσε η Κρατική Τηλεόραση της Βορείου Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν επιθεώρησε τη Διοίκηση Στρατού τη Δευτέρα και παρατήρησε τον χάρτη με την πιθανή πορεία των πυραύλων της Βορείου Κορέας σε περίπτωση επίθεσης στη Νήσο Γκουάμ. Η προηγούμενη ανακοίνωση για την πιθανή επίθεση της Βορείου Κορέας προκάλεσε την οργή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες ν' απαντήσουν με στρατιωτική επέμβαση» - παρ' ολ' αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι μετρίασαν τους τόνους και δήλωσαν πως οι ΗΠΑ είναι διατεθιμένες για διάλογο με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέστειλε την εφαρμογή του σχεδίου, ωστόσο, προειδοποίησε πως «το σχέδιο θα εφαρμοστεί αν οι Γιάνκηδες επιμένουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες ενέργειες στην περιοχή». Η Κίνα και η Ρωσία συζήτησαν το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου, με την Κίνα να κάνει λόγο για αποφυγή ρητορικής μίσους και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, οι οποίες διακόπηκαν το 2009.
Πηγές