Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνοδος BRICS στην Κίνα

Από Βικινέα

4 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής της BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa), η οποία πραγματοποιείται στην Κίνα μέχρι αύριο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι χώρες-μέλη, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότιος Αφρική, ενώ θα πλαισιώνονται από χώρες-παρατηρητές, όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Γουϊνέα και το Τατζικιστάν. Στόχος είναι η ώθηση προς μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία.

Το Μεξικό και η Κίνα θα συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, καθώς η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εις βάρος του Μεξικού (απειλές για κατάργηση της Συμφωνίας Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής) αναγκάζει τη χώρα ν' αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους. Η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει την προοπτική με το Μεξικό, ενώ ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε ζητήσει τη στήριξη των χωρών της Ομάδας των 20 για παροχή ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας. Αν και έχει κριθεί για τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης των μελών της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την πίστη του για την ανάπτυξη των χωρών, ενώ δήλωσε πως «θα προχωρήσουμε σ' ανάπτυξη που θ' αυξήσει το μέγεθος της πίτας, προσφέροντας μεγαλύτερο μερίδιο σε κάθε χώρα».

Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα μόλις μετά από μια βδομάδα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας για λήξη της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα σύνορα των Ιμαλαΐων, η οποία έδειξε στους αναλυτές πως παρά τη συμμετοχή των δύο χωρών στη BRICS, απέχουν αρκετά από το να θεωρούνται ενωμένες.
Πηγές[επεξεργασία]