Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ρωσία αγοράζει τα πετρέλαια της Βενεζουέλας

Από Βικινέα

13 Αυγούστου 2017

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της στη Βενεζουέλα εν μέσω της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα, καθώς δανείζει χρήματα στην Κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο μέσω της αγοράς πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «PDVSA» βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη «Rosneft» από τις αρχές του έτους και είναι πρόθυμη να παραχωρήσει μερίδιο σε εννέα παραγωγικές πετρελαιοπηγές της Βενεζουέλας.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία έχει ήδη δώσει 1 δισεκατομμύριο δολλάρια τον Απρίλιο στην «PDVSA», ενώ πηγές αναφέρουν πως ρωσικά κεφάλαια έχουν σώσει την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας από πτώχευση. Η «Rosneft» παράλληλα ανέλαβε αρκετές φορές τον ρόλο του διαμεσολαβητή, προωθώντας το πετρέλαιο της Βενεζουέλας σε ξένους αγοραστές και μεγάλο μέρος των αποθεμάτων καταλήγει σε αμερικανικά διυλιστήρια, παρά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ρωσία, μιας και το πετρέλαιο πωλείται μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Οι περισσότερες ξένες εταιρείες αποσύρονται από την αγορά της Βενεζουέλας εξαιτίας της κρίσης που επικρατεί στη χώρα και τις απειλές για πιθανή στρατιωτική επέμβαση που εκτόξευσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παρ' ολ' αυτά, η ρωσική εταιρεία επεκτείνεται στη χώρα και προωθεί 225.000 βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή το 13% των εξαγωγών της Βενεζουέλας. Η Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δηλώνει πως «η Ρωσία φέρεται σαν καρχαρίας και όχι σαν σύμμαχος, καθώς γνωρίζει πως έχει να κάνει με μια αδύναμη Κυβέρνηση».
Πηγές