Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας αναλαμβάνει εξουσίες της Βουλής

Από Βικινέα

19 Αυγούστου 2017

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας εξέδωσε επίσημο διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο θ' αναλάβει «να νομοθετεί επί των θεμάτων που στοχεύουν άμεσα στη διατήρηση της ειρήνης εντός της χώρας, στη διατήρηση της εξωτερικής ασφάλειας, του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, των αγαθών που διαθέτει το Κράτος και των δικαιωμάτων των πολιτών της Βενεζουέλας».

Μ' αυτό τον τρόπο, η Συντακτική Συνέλευση, αν και δεν καταργεί τη Βουλή (στην οποία την πλειοψηφία κατέχουν οι υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης), ούτε αρνείται το δικαίωμα των βουλευτών να συνεδριάζουν και να νομοθετούν, εντούτοις αφαιρεί σημαντικές εξουσίες από το πολιτικό σώμα. Αυτή είναι ακόμα μια αμφιλεγόμενη απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία έχει ψηφιστεί και αποτελείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο, καθώς νωρίτερα προέβη σε παύση της Γενικής Εισαγγελέας και ανακήρυξη της ως το ανώτατο πολιτικό σώμα της χώρας.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η «Mercosur» (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη, ενώ πριν μερικά χρόνια μέλος ήταν και η Βενεζουέλα) αποδικάζουν την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης και θεωρούν πως είναι «ακόμα ένα βήμα του πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας που επιχειρεί η Κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πρώην Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, διέφυγε στην Κολομβία, δηλώνοντας πως «είχε φόβο για πιθανή απόπειρα δολοφονίας της από το καθεστώς».
Πηγές