Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας έπαυσε τη Γενική Εισαγγελέα

Από Βικινέα

6 Αυγούστου 2017

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, η οποία συστάθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, το σώμα αποφάσισε να παύσει τη Γενική Εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, η οποία το τελευταίο διάστημα κατατάχθηκε στο πλευρό των πολέμιων του Νίκολας Μαδούρο.

«Η Λουσία Ορτέγα θ' αντικατασταθεί από τον συνήγορο του λαού, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει για δύο χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συντακτικής Συνέλευσης. Νωρίτερα, άνδρες της Μπολιβιανής Εθνοφρουράς εμπόδισαν την είσοδο της Γενικής Εισαγγελέας στο γραφείο της, με την Ορτέγα να καταγγέλνει την Κυβέρνηση για επιβολή δικτατορίας. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η Ορτέγα είχε δηλώσει πως υπήρξε νοθεία εις βάρος της Αντιπολίτευσης, με τον Μαδούρο να απειλεί για κατάργηση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα.

Λόγω των ισχυρισμών για νοθεία, η Ορτέγα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να μην προχωρήσει στην ορκωμοσία των 545 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης. Η Συντακτική Συνέλευση, σύμφωνα μ' απόφαση της Κυβέρνησης, έχει απόλυτες εξουσίες για μη καθορισμένο χρονικό διάστημα και εργάζεται πάνω στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999.
Πηγές