Βρετανικά στρατεύματα παρατάσσονται κοντά στην Υεμένη
7 Ιουνίου 2011
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 19 Μαρτίου 2012: Αμερικανός δάσκαλος δολοφονήθηκε στην Υεμένη
- 5 Μαρτίου 2012: Αβοήθητοι οι άμαχοι στη Μπάμπα Αμρ της Συρίας
- 5 Μαρτίου 2012: 55 νεκροί σε μάχες στη νότια Υεμένη
- 22 Ιανουαρίου 2012: Εγκρίθηκε ο νόμος για ασυλία στον Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ στρατού και εξτρεμιστών στην Υεμένη σκοτώθηκαν εννιά στρατιώτες και έξι ένοπλοι. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπαρχηγός του Προέδρου της Υεμένης, «ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ θα επιστρέψει εντός ημερών μετά από εγχείρηση, στην οποία υποβλήθηκε στο Ριάντ»
Οι συγκρούσεις στρατού-εξτρεμιστών διεξήχθησαν στην είσοδο της Ζινζιμπάρ, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις της Υεμένης προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πόλη, η οποία ελέγχεται από τις 29 Μαΐου από εξτρεμιστές (Υπέρμαχοι της Σαρία).
Η Κυβέρνηση της Βρετανίας επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη, όμως δεν επαληθεύτηκαν πληροφορίες για ετοιμότητα πλοίων στον Περσικό Κόλπο για πιθανή εκκένωση των Βρετανών υπηκόων της. Στο πλοίο RFA Fort Victoria, σύμφωνα με το BBC, επιβιβάστηκαν περίπου ογδόντα πεζοναύτες, ενώ το Sky News αναφέρει πως το RFA Argus βρίσκεται επίσης στην περιοχή. Τα δύο αυτά πλοία αποτελούν μέλη του Βασιλικού Βοηθητικού Στόλου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλλιαμ Χάγκ, ζήτησε την εκκένωση Βρετανών υπηκόων από την Υεμένη, κάτι που θεωρείται αδύνατο λόγω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Πηγές
[επεξεργασία]- "Βρετανικά στρατεύματα παρατάσσονται κοντά στην Υεμένη". Ελευθεροτυπία, 7 Ιουνίου 2011
- "Βρετανοί πεζοναύτες στην Υεμένη". Έθνος, 7 Ιουνίου 2011