Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο

Από Βικινέα

6 Ιουνίου 2017

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στον Αραβικό Κόλπο, καθώς επτά χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές επαφές με το Κατάρ, κατηγορώντας το για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, το κίνημα «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», καθώς και με την Κυβέρνηση του Ιράν. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάνουν έκκληση για έναρξη διαλόγου με στόχο τη λήξη της κρίσης, ενώ οι πολίτες του Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Λιβύη, το Μπαχρέιν, οι Μαλδίβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος προχώρησαν σε αποκλεισμό του Κατάρ, αφού διέκοψαν τις διπλωματικές επαφές με τη χώρα. Δημοσίευμα του «CNN Greece» αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν απεφάσισαν τη διακοπή διπλωματικών επαφών, το κλείσιμο των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ, το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ καθώς και κλείσιμο του εναέριου χώρου του Κατάρ για εταιρίες που προέρχονται από τις τρεις χώρες, απαγόρευση εισόδου σε πολίτες των τριών χωρών στο Κατάρ και απομάκρυνση (εντός 14 ημερών) πολιτών του Κατάρ (πλην των προσκυνητών) από τις τρεις χώρες.

Το Κατάρ εισάγει βασικά τροφικά προϊόντα από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων θα οδηγήσει σε έλλειψη βασικών αγαθών. Αυτή η είδηση προκάλεσε πανικό στους κάτοικους της Ντόχα, οι οποίοι έσπευσαν στα μαγαζιά για να προμηθευτούν βασικά τρόφιμα. Η Κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε πως «δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς οι θαλάσσιες και οι αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοιχτές για εισαγωγές». Οι εξαγωγές του Κατάρ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, καθώς τα φορτηγά με προϊόντα από το Κατάρ περνούν από τα χερσαία σύνορα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ρωσία, δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν έκκληση για έναρξη διαλόγου με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών που προέκυψαν ανάμεσα στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Η Κυβέρνηση της Ελλάδος ανακοίνωσε πως θα αναλάβει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Πηγές