Το Κατάρ απέρριψε το τελεσίγραφο των χωρών του Αραβικού Κόλπου

Από Βικινέα

3 Ιουλίου 2017

Το Κατάρ απέρριψε το τελεσίγραφο με τα 13 σημεία που είχε λάβει πριν δέκα μέρες από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα δώσει παράταση 48 ωρών πριν την επιβολή κυρώσεων, ώστε το Κατάρ να μεταφέρει τις απαντήσεις του μέσω του Κουβέιτ, το οποίο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση. Έπειτα, οι χώρες του Κόλπου θα συνεδριάσουν για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου προκλήθηκε πριν ένα μήνα, όταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγόρησαν το Κατάρ για συνεργασία με την τρομοκρατία, καθώς και για το γεγονός ότι το Κατάρ επιτρέπει την εκμετάλλευση φυσικών πηγών από το Ιράν. Έπειτα, οι χώρες του Αραβικού Κόλπου προχώρησαν σε κυρώσεις οικονομικής φύσεως, διακόπτωντας παράλληλα τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Το Κουβέιτ ανέλαβε τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση και ζήτησε ακόμα 48 ώρες, ώστε το Κατάρ να μεταφέρει τις απαντήσεις του για το τελεσίγραφο.

Το τελεσίγραφο περιλάμβανε 13 σημεία, από τα οποία τα πιο σημαντικά ήσαν τα εξής: κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», παύση των σχέσεων με το Ιράν και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που στρατοπεδεύουν στο Κατάρ. Παράλληλα, το Κατάρ όφειλε να πληρώσει ένα ποσό για τις ζημιές που υπέστησαν οι αραβικές χώρες εξαιτίας της συνεργασίας του με το Ιράν και να τεθεί σε πρόγραμμα παρακολούθησης με μηνιαίες (αρχικά) και έπειτα ετήσιες αναφορές. Υπήρχαν φόβοι από αναλυτές πως ο κατάλογος θα εξαγρίωνε το Κατάρ, κάτι που αποδείχθηκε ορθό, καθώς η Ντόχα απέρριψε τις προτάσεις των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Διπλωμάτες και πολιτικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αυξανόμενη ένταση στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και κάλεσαν τις χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στον Κόλπο, ωστόσο, καλώ το Κατάρ να σταματήσει να χορηγεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να προωθεί την ιδεολογία τους».
Πηγές