Συνομιλίες στο Κατάρ για εννιαίο μέτωπο της Συριακής Αντιπολίτευσης

Από Βικινέα

5 Νοεμβρίου 2012

Η διαιρεμένη Συριακή Αντιπολίτευση ξεκίνησε σημαντικές συνομιλίες που έχουν στόχο την δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου που θα κερδίσει την διεθνή αναγνώριση και θα αυξήσει τις πιθανότητες να απομακρυνθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία της Συρίας.

Τις τέσσερις πρώτες ημέρες των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στο πως θα μετατραπεί το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, που είναι και η μεγαλύτερη οργάνωση της Αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, σε εν εξορία κυβέρνηση. Οι ηγέτες του Συμβουλίου ανέφεραν ότι η οργάνωση αναμένεται να διευρύνει τον αριθμό των μελών της από 200 σε 400.

Σε άλλη συνάντηση που πραγματοποίησε ένα πιο διευρυμένο κίνημα της Αντιπολίτευσης και πάλι στη Ντόχα, στόχος ήταν η σύνθεση ενός ενωμένου συνασπισμού που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις των ανταρτών και άλλες ομάδες μέσα στη χώρα.

Ο Ριάντ Σαϊφ, ηγετική προσωπικότητα της Αντιπολίτευσης, πρότεινε την δημιουργία ενός σώματος που θα περιλαμβάνει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό των Ανταρτών, τοπικά στρατιωτικά συμβούλια και άλλες ανταρτικές ομάδες καθώς επίσης πολιτικές δυνάμεις και ηγετικές προσωπικότητες της Αντιπολίτευσης.

Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία του Ριάντ Σαϊφ έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και πιθανότατα μουσουλμανικών χωρών όπως το Κατάρ και η Τουρκία».Πηγές