Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρεις υψηλόβαθμοι Σύροι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των ανταρτών

Από Βικινέα

19 Ιουλίου 2012

Σύροι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση τη Τετάρτη που κόστισε τη ζωή στον Υπουργό Άμυνας της Συρίας και δύο άλλα άτομα που συμμετείχαν σε υψηλού επιπέδου συνεδρίαση στη Δαμασκό.

Οι αντάρτες απειλούν με περισσότερες επιθέσεις και δηλώνουν ότι «η επίθεση της Τετάρτης αποτελεί την αρχή του τέλους για την Κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ». Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι «ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας σωματοφύλακας», ενώ άλλοι δηλώνουν ότι «η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε χαρτοφύλακα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο θέμα της Συρίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τις διαφορές τους όσον αφορά το χειρισμό της κατάστασης στη Συρία, αλλά τόνισαν και τον κοινό τους στόχο για τον τερματισμό της βίας.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες συγκρούστηκαν και πάλι τη Τετάρτη στη Δαμασκό. Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σ' ολόκληρη τη χώρα.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται εκτός ελέγχου». Σχολιάζοντας την κλιμακούμενη βία και τους θανάτους δύο ανώτερων Σύρων αξιωματούχων από βομβιστική επίθεση, ο Λίον Πανέτα δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει τις εντονότερες δυνατόν πιέσεις στον Μπασάρ αλ Άσαντ για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να αποσυρθεί».

Παράλληλα η Αρμόδια για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, καταδίκασε την βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό και εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες των βιαιοτήτων στον λαό της Συρίας.

Επίσης η Ρωσία καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε για μια μέρα, μετά από αίτημα του Κόφι Ανάν, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών επί ψηφίσματος που είχαν υποβάλλει χώρες της Δύσης, το οποίο προβλέπει και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Συρίας.Πηγές