Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τις εξελίξεις στη Συρία θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7

Από Βικινέα

11 Απριλίου 2017

Σήμερα διεξάγεται συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) για τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη Συρία, με την παρουσία των διπλωματών της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ιράν. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 08:45 (ώρα Ελλάδος, 07:45 τοπική ώρα) στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά άμαχου πληθυσμού. Η επίθεση του Άσαντ οδήγησε σ' αντεπίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίες έπληξαν αεροπορική βάση στη Δυτική Συρία με χρήση πυραύλων. Η αντεπίθεση των ΗΠΑ προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να συζητηθούν ειρηνικές λύσεις στο Συριακό, με την παρουσία της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρώπης. Οφείλουμε να βρούμε λύση για ν' αποφύγουμε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση». Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψουν στον Άσαντ να προβεί σε χρήση χημικών όπλων ή βαρελιών με εκρηκτικά και πως είναι έτοιμες να απαντήσουν σε μια τέτοια επίθεση.

Η Δύση καλεί το Ιράν να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό, ενώ είναι διατεθιμένη ν' ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία πριν την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα, η οποία είναι προγραμματισμένη γι' αύριο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας δήλωσαν πως «θα ασκήσουν κάθε πίεση, ώστε η Ρωσία να αποσύρει τη στήριξη της προς τον Άσαντ».
Πηγές