Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων

Από Βικινέα

11 Μαΐου 2017

Σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ θα παρέχουν οπλισμό στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανακατάληψης της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Παρ' ολ' αυτά, η αμερικανική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται πως οι Κούρδοι αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση. Οι Κούρδοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την αμερικανική απόφαση.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ενισχύουν τις ιρακινές δυνάμεις από αέρος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μοσούλης, δήλωσαν πως «ταυτόχρονες επιθέσεις στη Ράκα και στη Μοσούλη θα αναγκάσουν το Ισλαμικό Κράτος να πολεμά σε διαφορετικά μέτωπα και να υποχωρήσει». Η απόφαση ανακοινώθηκε σε μια τουρκική αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο πριν την επίσημη ανακοίνωση της από το Πεντάγωνο, την Τρίτη. Οι Κούρδοι αντάρτες χαρακτήρισαν «ιστορική» την αμερικανική απόφαση, λέγόντας πως «αυτή η απόφαση θα παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στην ταχεία αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Αυτή η απόφαση δυσαρέστησε την Τουρκία, καθώς θεωρεί πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες και απειλή για την εθνική της ασφάλεια, απειλώντας παράλληλα πως η απόφαση «θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες τις ΗΠΑ». Ωστόσο, τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν κατά την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Πηγές