Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Από Βικινέα

12 Ιουλίου 2017

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χάρη σ' αναφορές από υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικόυ Κράτους. Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ακριβής τοποθεσία και τον τρόπο του θανάτου του.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε πως «στα τέλη του Μάη, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης, είχε σκοτωθεί ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους μαζί με 300 μαχητές της οργάνωσης». Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το δίκτυο «Al Sumaria», το οποίο επικαλείται πηγές από την Επαρχία Νινευή του Ιράκ, αναφέροντας μάλιστα πως σύντομα θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου χαλίφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει ή απορρίψει την είδηση, καθώς ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είχε ανακοινωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εσωστρεφής άνθρωπος, ο οποίος θέλησε να γίνει δικηγόρος και στρατιωτικός, αλλά δεν μπορούσε λόγω βαθμολογιών και προβλημάτων όρασης. Εντάχθηκε στο κίνημα των τζιχαντιστών το 2003 μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και φυλακίστηκε το 2004 για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Στη φυλακή εδραίωσε τη φήμη του ως ειδικού στη στρατηγική και προσχώρησε στο ιρακινό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα. Αργότερα, οργάνωσε μια νέα οργάνωση, συγκεντρώνοντας και αξιωματούχους του Στρατού του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Λεβάντε εισέβαλε στη χώρα, ενώ πραγματοποίησε και επιτυχής εισβολή στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας τη Μοσούλη και το 1/3 των εδαφών της χώρας. Αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πρόσφατα τη Μοσούλη.
Πηγές