Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ρωσία αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία

Από Βικινέα

7 Ιανουαρίου 2017

Η Ρωσία προχωρεί σε απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων που απέστειλε στη Συρία για ενίσχυση της Κυβέρνησης της Συρίας, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρώτο αποσύρεται το αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ», το οποίο δρούσε στις συριακές ακτές. Αυτή η απόφαση πάρθηκε βάσει της ανακωχής που συμφώνησαν η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση της Συρίας.

«Βάσει διαταγής του Ανωτάτου Διοικητή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Υπουργείο Αμύνης προχωρεί σε σταδιακή απόσυρση των στρατιωτικών μας που βρίσκονται στη Συρία. Πρώτα αποσύρεται ο Ρωσικός Στόλος που δρούσε με το αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ». Οι δυνάμεις μας ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και χάρη στις αεροπορικές τους ενέργειες επιτεύχθη η νίκη των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χαλέπι», δήλωσε ο Στρατηγός Βαλέρι Γεράσιμοφ, Διοικητής του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση πάρθηκε βάσει της ανακωχής που συμφώνησαν η Κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Αντιπολίτευση της Συρίας τον Δεκέμβριο, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως εγγυήτριες δυνάμεις για την κατάπαυση του πυρός θα είναι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν. Παρά την εκεχερεία, όμως, οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών συνεχίζονται. Στη Τζάμπλα (Δυτική Συρία), ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε, με την έκρηξη να στοιχίζει τη ζωή 15 ανθρώπων, ως επί το πλείστον αμάχων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως στη Δαμασκό, η ποσότητα πόσιμου νερού μειώνεται γρήγορα και πως 5.5 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σ' αυτό. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν τον έλεγχο του Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της Δαμασκού. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορεί τους αντάρτες πως μολύνουν το νερό της περιοχής, ενώ οι αντάρτες θεωρούν υπεύθυνους τους πιλότους που βομβαρδίζουν συστηματική την περιοχή.
Πηγές