Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρεις νεκροί από ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα

Από Βικινέα

20 Σεπτεμβρίου 2011

Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης βόμβας που συντάραξε το πρωί της Τρίτης την εμπορική συνοικία Κιζιλάι στην Άγκυρα. Ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Ναΐμ Σαχίν έκανε λόγο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Η ανατίναξη σταθμευμένου οχήματος στην εμπορική συνοικία, όπου συχνάζουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πυροδότησε αλυσιδωτές εκρήξεις σε παρακείμενα αυτοκίνητα -σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργικού γραφείου. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που κατέστρεψε έξι αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες και τζάμια στο Κισλάι, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό. Η φωτιά περιορίστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.

Οι αρχικές πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ήταν συγκεχυμένες. Ο τελικός απολογισμός είναι τρεις νεκροί και 15 τραυματίες, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Ναΐμ Σαχίν. Οι σοροί τριών ατόμων εντοπίστηκαν σε ένα κτίριο στο σημείο της έκρηξης. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Άγκυρας και τρεις εξ αυτών φέρουν σοβαρά τραύματα.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ασαφή. Ο υπουργός εσωτερικών έκανε λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση», όρος που οι Τουρκικές Αρχές χρησιμοποιούν εν γένει για να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις αποδίδονται επίσης σε ισλαμιστές και αριστερές οργανώσεις. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς δήλωσε ότι «η Αστυνομία έχει πληροφορίες ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο σταθμευμένο όχημα», ωστόσο άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν μάρτυρα που φέρεται να δήλωσε ότι «κάποιος έριξε ένα φλεγόμενο δοχείο βενζίνης μέσα στο πρώτο αυτοκίνητο».

Εν τω μεταξύ, τέθηκε υπό κράτηση από τις αστυνομικές δυνάμεις μία γυναίκα που φώναζε συνθήματα κοντά στο σημείο της έκρηξης.Πηγές