Το Κρεμλίνο αποκαθηλώνει στήλη του Στάλιν μετά από λαϊκή απαίτηση

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

6 Ιουλίου 2017

Μετά από τις έντονες συζητήσεις που προκλήθηκαν σε νομικούς και κυβερνητικούς κύκλους, καθώς και μετά από λαϊκή απαίτηση, το Κρεμλίνο απεφάσισε να θέσει τέλος στην πρωτοβουλία που πάρθηκε από τη Κρατική Νομική Ακαδημία της Μόσχας για δημιουργία επιτοίχιας στήλης προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτη της ΕΣΣΔ την περίοδο 1922-1953. Παρά τις αντιδράσεις, η δημοτικότητα του Στάλιν παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει το 38%.

Ο Μιχαήλ Φεντότοφ, Επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζήτησε από τον Πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, Κουταφίν Βίκτορ Μπλαζέγιεφ, να προβεί σ' απομάκρυνση της επιτοίχιας πλάκας προς τιμήν του Στάλιν που στήθηκε εντός των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας, θεωρώντας πως αυτή η ενέργεια προσπαθεί ν' αποκαταστήσει τον Στάλιν. Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει πως «ο Πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί πως αυτό είναι τμήμα της Ιστορίας της Ρωσίας και πως πρέπει να εκλαμβάνεται στο μέγιστο δυνατό με τον τρόπο που αρμόζει».

Αρκετοί νομικοί και μέλη της Κυβέρνησης προχώρησαν σε διαμαρτυρία για την απόφαση της Ακαδημίας, ενώ οι πολίτες οργάνωσαν διαδικτυακό αίτημα για απομάκρυνση της πλάκας. Η Κρατική Νομική Ακαδημία δικαιολόγησε την απόφαση της λέγοντας πως «βάσει αποφάσεων του 1960, οι αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους αποτελούν μνημεία τοπικής σημασίας». Ο Φεντότοφ απέκρουσε το επειχήρημα, λέγοντας πως «βάσει του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όποιες δικαϊκές πράξεις και νόμοι θεσπίστηκαν πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εφαρμόζονται αν δεν έρχονται σε ρήξη με το Σύνταγμα». Παράλληλα, δήλωσε πως η Κρατική Νομική Ακαδημία της Μόσχας δεν αποτελεί απόγονος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενώσεως.

Bookmark-new.svg
Πηγές