Το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που επιτίθεται από τον αέρα στη Λιβύη

Από Βικινέα

26 Μαρτίου 2011

Μιράζ 2000

Το Κατάρ συμμετέχει στη στρατιωτική επέμβαση με στόχο τον εναέριο αποκλεισμό στη Λιβύη από τη Παρασκευή, μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναλάβει τη διοίκηση. Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση κατά του Καντάφι. Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας αναφέρει ότι τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα που θα σταλθούν από το Κατάρ είναι 2 Μιράζ 2000, συνοδευμένα από ένα γαλλικό αεροσκάφος.

Μετά το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να στείλουν 12 αεροσκάφη για να υποστηρίξουν τη διεθνή συμμαχία. Καμία από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου δεν συμφώνησε να βοηθήσει τόσο γρήγορα. Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική ή μουσουλμανική χώρα, η οποία δέχεται να βοηθήσει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Αφού μια αραβική χώρα συμμάχησε μαζί μας και άρχισε να πολεμά στο πλευρό μας υποδεικνύει ότι κόσμος θέλει τους αθώους Λίβυους προστατευμένους από τις επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων
Ο Διοικητής της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική και Υποστράτηγος Μάργκαρετ Βούντβαρντ

Η συμμετοχή του Κατάρ έχει μεγάλη διπλωματική σημασία. Ο Υποστράτηγος Μάργκαρετ Βούντβαρντ, Διοικητής της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική, δήλωσε: «Το ότι μια αραβική χώρα συμμάχησε μαζί μας και άρχισε να πολεμά στο πλευρό μας υποδεικνύει ότι κόσμος θέλει τους αθώους Λίβυους προστατευμένους από τις επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων».

Ο εμίρης του Κατάρ είχε προτιμήσει λεπτή διπλωματία και όχι αντιπαράθεση, καθώς το Κατάρ είναι ευάλωτο εξαιτίας του μικροσκοπικού μεγέθους του και της θέσης του στην άκρη της αραβικής χερσονήσου. Η απόφαση του Κατάρ να στείλει αεροσκάφη σχετίζεται με την ανάγκη να αυξήσει την ανεξαρτησία του από μεγαλύτερους (σε μέγεθος) γείτονες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το The Guardian.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες 13 χώρες, συμμετέχουν στην αποστολή για εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης. Αυτή η απόφαση λήφθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Μαρτίου.



Σχετικά νέα

Πηγές