Το ΝΑΤΟ προβλέπει αποστολή 90 ημερών στη Λιβύη

Από Βικινέα

25 Μαρτίου 2011

Η σημαία του ΝΑΤΟ

Αργά χθες το βράδυ, τα μέλη του ΝΑΤΟ τελικά συμφώνησαν να αναλάβει η συμμαχία την επιβολή εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, "το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι η επιβολή εναέριου αποκλεισμού θα διαρκέσει 90 ημέρες, αν και ο χρόνος επιβολής εναέριου αποκλεισμού μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί." Στις επιχειρήσεις θα λάβουν μέρος δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη από τα 28 κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Στην υιοθέτηση αυτής της συμφωνίας αντιδρούσαν, αρχικά, η Τουρκία και η Γερμανία, οι οποίες θεωρούσαν ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη επιφυλλάσει πολλούς κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που ζητούσαν την επέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε από τον Καντάφι να παραιτηθεί από την εξουσία και να σταματήσει τον πόλεμο κατά των συμπατριωτών του.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, βάση του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει το στρατηγείο της Σμύρνης, 12 μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ανεφοδιαστούν σε μια βάση της Ιταλίας.

Την επόμενη Τρίτη, στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, με τη παρουσία της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.Σχετικά νέα

Πηγές