Νέα επίθεση του Καντάφι κατά των εξεγερμένων

Από Βικινέα

22 Μαρτίου 2011

Ο Μουαμάρ αλ-Καντάφι σε συνέδριο της Αφρικανικής Ένωσης

Παρά τις επιθέσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ο Μουαμάρ αλ-Καντάφι ξεκίνησε επίθεση κατά των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται κοντά στη πρωτεύουσα των κυβερνητικών δυνάμεων, Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα, ενώ στην πόλη τοποθετήθηκαν ήδη ελεύθεροι σκοπευτές. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 40 ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν και στην πόλη Ζιντάν.

Την ίδια ώρα, για 3η μέρα, οι δυτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λιβύη, με στόχο την επιβολή εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη χώρα. Από σήμερα, το ΝΑΤΟ θα συμμετέχει επίσης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού κατάφερε να πείσει τη Τουρκία και τη Γερμανία ότι πρέπει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, σε τηλεφωνική συζήτηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να παρέμβει για να επιβεβαιώσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους και όχι στους άλλους». Η Γερμανία επίσης θεωρεί λάθος απόφαση τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. «Αυτή η στάση δεν δείχνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή σύμμαχοι του δικτάτορα αλ-Καντάφι. Απλά βλέπουμε τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτή η επιχείρηση».Σχετικά νέα

Πηγές