Έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

19 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.
Εικόνα: VOA News.

Σήμερα, μετά από συνέδριο στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Πριν λίγο έληξε η σύνοδος μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου με κύριο θέμα την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή εναέριου αποκλεισμού, καθώς και για το σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Βεγγάζη, πρωτεύουσα των επαναστατών, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στην πόλη από τα δυτικά. Αν και η Τρίπολη, πρωτεύουσα των κυβερνητικών δηλώνει "πως η κυβέρνηση της Λιβύης τηρεί τη κατάπαυση πυρός".

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η "γαλλική αεροπορία είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις του Καντάφι". Από την άλλη πλευρά, ο Καντάφι απείλησε ότι "όποιος επιτεθεί στη Λιβύη θα το μετανιώσει πικρά". Προσθέτει ότι ο ίδιος και ο λαός είναι έτοιμοι να πεθάνουν προκειμένου να σώσουν τη Λιβύη. Ο ηγέτης της Λιβύης δήλωσε ότι "η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών είναι άδικη και ότι θα θεωρηθεί ως εισβολή". Πολλές χώρες, όπως Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Τουρκία, εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απαίτησε από τον Καντάφι να τηρήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, ο Ομπάμα δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ θα λάβουν δράση ως μέλος ενός συνασπισμού, με στόχο τη προστασία του άμαχου πληθυσμού". "Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν καθόλου τις χερσαίες δυνάμεις που διαθέτουν," πρόσθεσε.

Από τη πλευρά της, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, σε περίπτωση ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Σχετικά νέα

Πηγές

Bookmark-new.svg