Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Μιζουράτα της Λιβύης

Από Βικινέα

24 Μαρτίου 2011

Άποψη τεμένους στην Μιζουράτα (φωτογραφία του 2007)

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν να έχουν λάβει χώρα στη λιβυκή πόλη Μιζουράτα, αναγκάζοντας τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρήσουν μετά από μια πολυήμερη επίθεση.

Νωρίς την Τετάρτη, αεροσκάφη των συμμαχικών χωρών άρχισαν τις επιδρομές πάνω από την πόλη, καθώς και τη ρίψη βομβών. Τα αεροπορικά χτυπήματα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των κυβερνητικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και των πυροβόλων, και μετά από περίπου δώδεκα ώρες τα κυβερνητικά στρατεύματα υποχώρησαν από την περιοχή.

Προς στιγμήν οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του λιμανιού, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ξένους εργάτες που επιχειρούσαν να διαφύγουν δια θαλάσσης.

Όλα τα στρατεύματα εκτός από μεμονωμένους ελεύθερους σκοπευτές αναφέρθηκε ότι έχουν εγκαταλείψει τη Μιζουράτα, σηματοδοτώντας τη λήξη των πενθήμερων επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο να ξαναπάρουν τον έλεγχο της πόλης. Κατά την επίθεση φέρεται να έχουν σκοτωθεί κοντά στους 100 ανθρώπους.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία, του Μοχάμεντ Αλί, ο οποίος εργάζεται στο κεντρικό νοσοκομείο, «αεροσκάφη βομβάρδισαν πολλές εγκαταστάσεις του στρατού του Καντάφι. Υπάρχει ένα πρώην νοσοκομείο, όπου έκρυβε τα άρματα μάχης. Όλα τα άρματα και το νοσοκομείο καταστράφηκαν. Επίσης μια συστοιχία από άρματα καταστράφηκε στις παρυφές της πόλης. [...] Το μόνο που απέμεινε στην πόλη είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές, αλλά οι μαχητές μας μπορούν να τους αντιμετωπίσουν».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «94 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησαν την επίθεση τους ενάντια στην πόλη, με περισσότερους από 1.300 να έχουν τραυματιστεί».Πηγές