Το Βατικανό επιθυμεί ν' αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στη Βενεζουέλα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

1 Μαΐου 2017

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την επιθυμία του Βατικανού ν' αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της Αντιπολίτευσης, καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε κατάσταση κρίσης μετά το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο. Την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου υποστηρίζουν οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής: Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Περού, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με το Βατικανό, «υπάρχει επιθυμία για ανάληψη του ρόλου του διαμεσολαβητή όπως έγινε και το 2016, ωστόσο, ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει με πολύ ξεκάθαρες συνθήκες». Το 2016 είχε γίνει μια προσπάθεια εκκίνησης διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης Νοτιαμερικανικών Χωρών, ωστόσο, η Αντιπολίτευση αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για μη τήρηση των συμφωνηθέντων περί εκλογικού χρονοδιαγραμμάτος και απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων.

Το Βατικανό δεν έθεσε συγκεκριμένους όρους, ωστόσο, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δηλώνουν πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Αγιότητας του και θεωρούμε πως πρέπει να ξεκινήσει διάλογος στη Βενεζουέλα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να σταματήσουν οι πράξεις βίας που λαμβάνουν χώρα, να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι και να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου. Παράλληλα, θεωρούμε πως πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα».

Την ίδια ώρα, η Αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προβεί σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απαιτώντας την απομάκρυνση της «δικτατορίας Μαδούρο» και προκήρυξη προώρων εκλογών πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο (Δεκέμβριος 2018). Οι ταραχές στη Βενεζουέλα διαρκούν για ένα μήνα και έχουν οδηγήσει στον θάνατο τριάντα (30) ανθρώπων, ενώ δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως το 70% των πολιτών της Βενεζουέλας υποστηρίζουν την Αντιπολίτευση.

Bookmark-new.svg
Πηγές