Τον Μάρτιο η επανέναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

2 Φεβρουαρίου 2017

Σε συμφωνία για επανεκκίνηση της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου προχώρησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ενημέρωσαν σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ δήλωσαν πως θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης είχε λάβει χώρα στα μέσα Ιανουαρίου και ήταν διαδικασία ανοιχτού τέλους, όπως ακριβώς θα είναι και η διάσκεψη Μαρτίου.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν ότι η διάσκεψη Μαρτίου θα είναι ανοιχτού τέλους, καθώς επίσης και τα εξής βήματα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών: την ενημέρωση των Εγγυήτριων Δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) για τις εργασίες των τεχνοκρατικών ομάδων, την αξιολόγηση των ερωτημάτων στο θέμα της ασφάλειας και (αν καταστεί δυνατόν) την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί σημαντικών πτυχών. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν προσωπικά τις διαπραγματεύσεις στα θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Θα έχουν συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα, ενώ η ομάδα των διαπραγματευτών θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις, με τον Έλληνα πολιτικό να στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη και το ορθό της απόφασης του. Όσον αφορά την ένταση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα των παραβιάσεων στα Ίμια, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως «αποτελεί αρνητικό παράγοντα, αλλά ελπίζω να μην επηρεάσει τις εργασίες στο Κυπριακό». Παράλληλα, δήλωσε πως η αξίωση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρώπης σε Τούρκους υπήκοους δεν θα συζητηθεί.

Bookmark-new.svg
Πηγές