Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακυρώθηκε η συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Από Βικινέα

13 Φεβρουαρίου 2017

Η συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων για το Κυπριακό πρόβλημα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο (Τρίτη), ακυρώθηκε μετά από πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς (και επικύρωσης της απόφασης από τα Ηνωμένα Έθνη), λόγω της τροπολογίας που ψήφισε η Βουλή για συμπερίληψη της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στο σχολικό πρόγραμμα. Οι διαφωνίες οδήγησαν και σε χρήση σκληρής γλώσσας από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η ένταση προκλήθηκε μετά από τροπολογία που πρότεινε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), βάσει της οποίας, στο σχολικό πρόγραμμα θα συμπεριλαμβανόταν η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, το οποίο αξίωνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η απόρριψη του οποίου οδήγησε στον αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-1959. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τα κόμματα της Βουλής, με ψήφο κατά από το ΑΚΕΛ και αποχή του ΔΗΣΥ - δηλ. με αποχή ή απόρριψη της Κυβέρνησης.

Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε ένταση στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως «η ψήφιση της τροπολογίας αυτή τη χρονική περίοδο, όπου κάνουμε τα πάντα για επανένωση του νησιού, είναι απαράδεκτη». Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, Πρωθυπουργού της ΤΒΔΚ (μη αναγνωρισμένου), ο οποίος ανέφερε πως «φαίνεται πως η επιδίωξη των Ελληνοκυπρίων είναι η Ένωση με την Ελλάδα, γεγονός που υποσκάπτει τη διαδικασία». Η τουρκοκυπριακή πλευρά απαίτησε την ακύρωση της αυριανής συνάντησης των διαπραγματευτών, χωρίς να ακυρώσει την προγραμματισμένη (για την Πέμπτη) συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ και η απόφαση μεταβιβάστηκε στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως «δεν θα γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση των ειλικρινών προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Αν οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν τόση ευαισθησία για την τροπολογία, η οποία αποτελεί μια απλή δήλωση, πόσο προκλητικοί είναι για την κοινότητα μας οι ετήσιοι εορτασμού της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην ισχύουσα απαράδεκτη κατάσταση των πραγμάτων;»
Πηγές