Συζήτηση για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Από Βικινέα

31 Ιουλίου 2017

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με απώτερο σκπό την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις πατρογονικές εστίες τους.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μονταντά, οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν σε δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις. Η πρώτη αφορούσε την επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ η δεύτερη αφορά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για επιστροφή των προσφύγων. Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ξεκάθαρα πως «οι συζητήσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου βασίζονται σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ πάνω σ' αυτό το θέμα, με τον οργανισμό να αναλαμβάνει τη διοίκηση της πόλης με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι της μιας, όπως ισχυρίζονται τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα 5/6 του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού της Λύσης θα δίνεται τα πρώτα χρόνια στους Τουρκοκύπριους, ώστε η οικονομία της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας να φθάσει στα επίπεδα της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, με τον Κασουλίδη να διευκρινίζει πως ουδεμία σχέση έχει με το Ταμείο Υδρογονανθράκων. Η εξέλιξη προκάλεσε τα πυρά της Αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγορεί εκ νέου για σοβαρές υποχωρήσεις στην Τουρκία.
Πηγές