Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύπρος: Ένταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Checked
Από Βικινέα

8 Απριλίου 2017

Κατά τη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκλήθηκε ένταση μεταξύ των βουλευτών διαφόρων κομμάτων, αλλά και μεταξύ βουλευτών και πολιτών που παρακολουθούσαν τη συζήτηση. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από την πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), η οποία μεταφέρει την εξουσία για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Η πρόταση προέκυψε μετά από τροπολογία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο πρότεινε να εορτάζεται στις 15 Ιανουαρίου η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Αυτή η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μ' αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

Μετά από δύο μήνες απουσίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία επανεκκίνησης του διαλόγου, η οποία είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Τρίτη, αν η Βουλή των Αντιπροσώπων ακυρώσει την προηγούμενη της απόφαση. Ο ΔΗ.ΣΥ πρότεινε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή και ζήτησε από τα κόμματα ν' αναιρέσουν την απόφαση, ώστε να μην δοθεί άλλοθι στον Ακιντζί για απουσία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση προκάλεσε διαφωνίες και στον ίδιο τον ΔΗ.ΣΥ, καθώς τρεις βουλευτές δήλωσαν πως θα καταψήφιζαν την πρόταση.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε θέμα που συζητείται στη Βουλή, ενώ απαίτησε τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των βουλευτών, αίτημα που δεν έγινε σεβαστό. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία έλαβαν πρώτα τον λόγο, δήλωσαν πως αυτή η πρόταση δίνει το δικαίωμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία να απαιτήσουν αργότερα περαιτέρω παραχωρήσεις, ιδίως στον τομέα των ενεργειακών και καταδίκασαν την πρόταση. Από την πλευρά τους, ΔΗ.ΣΥ και Α.Κ.Ε.Λ (Ανορθώμενο Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), δήλωσαν πως η πρόταση πρέπει να ψηφιστεί ώστε να βοηθηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες και να αναγκάσουν τον Ακιντζί να συμμετέχει σ' αυτές.

Δεν έλειψαν οι χαρακτηρισμοί και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των βουλευτών και πολιτών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία για 20 λεπτά και τον Πρόεδρο της Βουλής να δίνει εντολή για αποχώρηση των πολιτών, η οποία ανακαλέστηκε μετά την επικράτηση της ηρεμίας στην αίθουσα. Όσον αφορά τους βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ, δύο βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση, ενώ ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου - παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε δημοσίως - ψήφισε υπέρ της πρότασης. Συνολικά, η πρόταση υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία, Γιώργος Περδίκης, είχε προτείνει να απαιτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αφαίρεση των σημαιών (τουρκικής και τουρκοκυπριακής) από τον Πενταδάκτυλο ως κίνηση καλής θελήσεως, ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 22 κατά.




Πηγές