Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τουρκία καταγγέλει την Κύπρο στον ΟΗΕ για το Τεμάχιο 6

Από Βικινέα

3 Μαΐου 2017

Η Τουρκία καταγγέλει την Κύπρο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς θεωρεί παράνομες τις άδειες που εξέδωσε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία) στις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για διεξαγωγή ερευνών στο Τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναφέροντας πως κομμάτι αυτού του τεμαχίου βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε επιστολή που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «CNN Greece», ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η οποία χρονολογείται από τις 12 Απριλίου και στάληκε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει την καταδίκη της παροχής αδειών εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» προς διεθνείς εταιρείες για διεξαγωγή ερευνών και εξόρυξης φυσικών πόρων στο Τεμάχιο 6. Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, «η λεγόμενη offshore άδεια που εξέδωσε η Ελληνο-Κυπριακή Διοίκηση για το «Τεμάχιο 6» στις 6 Απριλίου 2017 δεν συμβαδίζει με τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε πως «η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι διατεθιμένη να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν θα επιτρέψει παράνομες ενέργειες από διεθνείς εταιρείες». Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε πως «οι τουρκικές θέσεις μας βρίσκουν αντίθετους και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε».
Πηγές