Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβουλείου Ασφαλείας για τη Συρία

Από Βικινέα

26 Μαΐου 2011

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία διένειμαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη Συρία για τις επιχειρήσεις της κατά ειρηνικών διαδηλωτών και κάνει έκκληση για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος κυκλοφόρησε τη Τετάρτη και «καταδικάζει την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, αναίτιων συλλήψεων, εξαφανίσεων και βασανισμών ειρηνικών διαδηλωτών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων από τις αρχές της Συρίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης το σχέδιο εκφράζει σοβαρότατη ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία και απαιτεί από την κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους όλους τους κρατούμενους συνείδησης, να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση του πολιτικού λόγου και να άρει την πολιορκία στην πόλη Ντάρα.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητά επίσης από τη Συρία να άρει περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, να διατάξει διερεύνηση για τις επιθέσεις σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και να συνεργαστεί πλήρως με ξεχωριστή διερεύνηση των βιαιοτήτων που διεξάγει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ασφάλειας θα συνεδριάσουν σήμερα για να εξετάσουν το σχέδιο.Πηγές